Muffinki z mascarpone

Muffinki z mascarpone to idealny dodatek do południowej kawy lub herbaty, szczególnie przy obecnej pogodzie : ) Są ciężkie, wilgotne, świetnie smakują schłodzone z dodatkiem malin lub czekolady. Polecam!!


Muffinki z mascarpone przepis

Składniki (12-13 babeczek):

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100 g malin (mogą być mrożone)

Mascarpone wymieszać rózgą kuchenną wraz z jogurtem do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajka, roztopione masło i cukier, ponownie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć łyżką do papilotek na muffinki. Do środka każdej babeczki wcisnąć kilka mrożonych malin. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut. Podczas pieczenia rosną, a następnie opadają, więc po upieczeniu można zostawić je na chwilę w uchylonym piekarniku, żeby delikatniej się wyrównały.

Smacznego!


Muffiny z mascarpone przepis

Komentarzy: 34

  1. Majka
    11 stycznia 2017 / 10:05

    Piszę się na nie 😉 Z takich składników to musi wyjść coś wyjątkowego 😉

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2017 / 13:35

      Mam nadzieję, że posmakują 😀

      • Majka
        11 stycznia 2017 / 20:00

        Oj posmakowały i to bardzo 😉 Marne szanse aby przestygły, znikają w zatrważającym tempie. Kilka sztuk zrobiłam z czekoladą i krówką ☺

        • Marta
          Autor
          12 stycznia 2017 / 0:41

          Super :)) z krówką jeszcze nie robiłam, ale czuję już ten smak 😉

  2. Ola
    11 stycznia 2017 / 12:36

    Słodkie ❤

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2017 / 13:35

      Dziękuję 🙂

  3. Ania
    11 stycznia 2017 / 12:48

    Wiesz czego mi trzeba.. właśnie nie miałam pomysłu na spożytkowanie maskarpone a data przydatności na koniuszku 🙂 moje spostrzeżenia: faktycznie lepsze na zimno niż prosto z piekarnika haha połowe zrobiłam z czekoladą drugą z malinami i mi bardziej podeszły owocowe dzieciom wiadomo czekoladowe 🙂 konsystencja faktycznie cieżka dodatkowo ja dałam jeszcze więcej masła… ale poza tym że opadły to smak rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2017 / 13:36

      Działasz błyskawicznie 🙂 super, że posmakowały 🙂 żeby nie opadały można dodać więcej mąki, ale wtedy smak się zmieni 🙂 u nas o dziwo dzieciom bardziej smakują te ciężkie niż puchate 😉

  4. Dusia
    11 stycznia 2017 / 13:15

    Nakładasz ciasta do 2/3 foremki czy całą?

    • Marta
      Autor
      11 stycznia 2017 / 13:36

      Prawie całą, bo po upieczeniu opadają 🙂

  5. Asia
    11 stycznia 2017 / 15:42

    Mniam pysznie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2017 / 0:40

      Polecam wypróbować 🙂

  6. Izka
    11 stycznia 2017 / 16:10

    Na pewno pyszne! kocham sernik z jogurtów i mascarpone za to że jest taki “mięsisty” chetnie sprawdzę babeczki 🙂

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2017 / 0:40

      Daj znać jak smakowały 🙂

  7. Kate
    11 stycznia 2017 / 19:12

    Świetne 🙂

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2017 / 0:41

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. G.
    11 stycznia 2017 / 20:05

    Pychotka dokładnie takie jakie lubimy czyli mokre i intensywne a ciężko o takie przpeisy 🙂

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2017 / 0:41

      Bardzo bardzo się cieszę 🙂

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2017 / 0:42

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  9. Ania
    12 stycznia 2017 / 15:45

    Przepyszne 🙂 już mam w głowie nową porcje z ciasteczkami oreo co powiesz uda się?

    • Marta
      Autor
      13 stycznia 2017 / 1:04

      Powinno się udać, świetne połączenie 🙂

  10. Michalina
    24 stycznia 2017 / 18:25

    Przepysznie wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2017 / 1:21

      Super 🙂

  11. Patrycja
    22 lutego 2017 / 23:24

    Mniam bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:54

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  12. 4 marca 2017 / 17:43

    Mascarpone budzi u mnie jednoznacznie skojarzenie z czymś pysznym. Być może to efekt tiramisu, które uwielbiam. Na pewno spróbuję tego przepisu 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2017 / 23:35

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  13. Dzastaa
    6 kwietnia 2017 / 17:53

    Właśnie się za nie zabieram, niestety nie znalazłam nigdzie malin ani tego typu owoców, czy z bananem wyjdzie? Czy będą już w ogóle za ciężkie???

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 22:57

      Banany średnio mi tu pasują, ale to rzecz gustu 🙂 można próbować 🙂

  14. Gabi
    17 sierpnia 2017 / 18:14

    Wyszły przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:56

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  15. Katarzyna
    11 maja 2019 / 18:31

    Cześć!

    Troszkę zapadnięte na koniec pieczenia, a właściwie po wyłączeniu piekarnika, ale pyszne, ciekawy smak i będą gościć u mnie nie raz.
    Bardzo dziękuję za przepis!
    Pozdrawiam;-)

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:52

      Cześć 🙂 Bardzo mi miło, cieszę się, że posmakowały, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 + 30 =