Kontakt

blog kulinarny

Piernik drożdżowy

Piernik z drożdżami to połączenie idealne, ciasto wychodzi pyszne i efektowne, jest proste i szybkie do przygotowania. Nie musimy piec z wyprzedzeniem, bo od razu świetnie smakuje. Połowę ciasta przełożyłam masą grysikową i musem jabłkowym, ale wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem i jest równie smaczne (ulubiona wersja moich Maluchów) : ) Polecam!!!


Piernik drożdżowy przepis

Składniki na piernik (33×23 cm):

  • 100 g drożdży
  • 7 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Drożdże pokruszyć, dodać 4 łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do czasu aż zaczną pracować. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, rozpuszczone drożdże i olej. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Ciasto podzielić na dwie równe części (najlepiej zważyć) i przelać do blach wyłożonych papierem do pieczenia. Oba placki piec jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Po wystudzeniu oba placki przekroić na pół lub część odłożyć jeśli będziemy dekorować wyłącznie cukrem pudrem ; )

Składniki na masę (jeśli przekładamy całą powyższą porcję piernika najlepiej podwoić ilość):

  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ziarenka z 1 wanilii
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kg jabłek lub dżem z czarnej porzeczki

Mleko zagotować, dodać kasze manną, ekstrakt i ziarenka z wanilii. Trzymać na ogniu przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Gęstą masę odstawić do ostygnięcia. Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać przestudzoną masę grysikową.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do rondelka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody i dusić kilka minut do czasu aż zmiękną. Zmiksować blenderem.

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kakao

Śmietankę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Gęstość polewy regulować przez dodanie kakao.

Na pierwszy blat piernika ułożyć 1/3 masy, a następnie 1/3 jabłek, przykryć kolejnym blatem i czynność dwukrotnie powtórzyć. Wierzch sernika udekorować polewą czekoladową.

Smacznego!


Piernik z drożdżami przepis

Inspiracja


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 grudnia, 2016
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Przekładane, Wyroby na różne okazje

20 komentarzy

  1. Iza

    Przepięknie się prezentuje! czytam i wszystko mam w domu, więc może na spróbę choć z połowy porcji szybko ukręcę 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  2. Kasia

    Drożdżowego nie próbowałam super wygląda 🙂

    1. Marta

      Polecam, pycha! 🙂

  3. ANNA

    MUSI SMAKOWAĆ CUDOWNIE! POZDRAWIAM ŚWIĄTECZNIE

    1. Marta

      Jest pyszny 🙂 również pozdrawiam 🙂

  4. Majka

    Śliczne ciasto na ślicznym zdjęciu 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Anonimowy

    A co to czerwone na polewie?

    1. Marta

      To odbicie lampek choinkowych 😉

  6. Jowita

    Marto trzymaj kciuki bo zaryzykuję i upiekę na święta bez testowania …. ale mam do Ciebie zaufanie, robiłam już panią walewską, tort bezowy i wiele serników za każdym razem z dużym powodzeniem, więc może i ten wyjdzie 🙂

    1. Marta

      Trzymam kciuki! Na pewno się uda 🙂 super, że pozostałe przepisy smakują 🙂

  7. Wygląda bardzo apetycznie))

    1. Marta

      Bardzo dziękuję :))

  8. takim piernikiem to można się zajadać 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie tak 🙂 super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. Asia

    Wyszedł przepyszny dzięki 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  10. Jagoda

    Wow szkoda że do świąt tak daleko!

    1. Marta

      Każda pora jest dobra na smaczny piernik 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top