Kontakt

blog kulinarny

Pizza z kamienia

Od dawna szukam przepisu na pizzę taką jak w Pizza Hut, ale okazuje się, że nie tylko przepis jest ważny : ) Nie posiadam niestety specjalnego pieca do wypieku pizzy, ale dzięki sklepowi emako.pl miałam okazję wypróbować kamień do pieczenia i zdecydowanie jestem już bliżej mojego ideału : ) Ciasto wyszło bardzo chrupiące, szczególnie na brzegach. Planowałam pizzę z kurczakiem i sosem enchilada, ale przepis na sos okazał się bardzo mocno pikantny! ; ) Pomimo iż na pierwszą pizzę położyłam go niewiele, dosłownie palił w usta, więc na drugiej zdecydowałam się już na sos na bazie koncentratu pomidorowego : ) A zaznaczam, że pikantne rzeczy zazwyczaj mi nie straszne… ; )


Pizza z kamienia

Składniki na ciasto (2 pizze o średnicy ok 28 cm): 

  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g drożdży (świeżych)

Składniki na sos pomidorowy: 

  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • bazylia i oregano (po jednej łyżce)

Dodatkowo:

  • 200 g mozzarelli
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 filet z kurczaka + ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1-2 łyżki oleju do podsmażenia

Mąkę przesiewamy z solą. Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże  wraz z cukrem oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na czas 10 minut.  Tak przygotowane drożdże stopniowo wlewamy do mąki, która nam pozostała wraz z solą. Dokładnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. (W razie potrzeby możemy dodać trochę więcej mąki lub wody, tak aby konsystencja ciasta nam odpowiadała). Na koniec dodajemy oliwę i ponownie dokładnie wyrabiamy. Możemy rzucić przygotowanym ciastem o blat, aby drożdże lepiej się związały ; ) Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy, mieszając wszystkie podane powyżej składniki.

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni, przekładamy tam cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w ulubionej przyprawie, dorzucamy na patelnię i całość podsmażamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C z opcją grzania dolnej grzałki. (Kamień do pizzy wkładamy do zimnego piekarnika).

Ciasto rozwałkowujemy na wielkość kamienia lub blachy i układamy tam ciasto. Na ciasto kładziemy sos pomidorowy, a następnie przygotowane dodatki i ser starty na tarce. Pieczemy przez ok. 20 minut.

Smacznego : )

 


Pizza jak z pizza hut



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 22 kwietnia, 2013
Kategorie: Dania obiadowe, Kuchnia włoska, Kurczak

24 komentarzy

  1. :), pizza mniam, mniam:)

  2. Marta

    My też uwielbiamy:)

  3. Pizza z Pizzy Hut juz dawno przestala mi smakowac; twoja wyglada o niebo lepiej!

  4. Marta

    Ja z pizzy hut nadal lubię, ale domowa też jest pyszna 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, tak też smakuje:)

  5. też czytałam o tych kamieniach do pizzy i intrygują mnie one:) pizza wygląda apetycznie:D

  6. Marta

    Dziękuję 🙂 ten kamień to fajna sprawa 😀

  7. Pizza rewelacyjna jak z pizzerni ! Niestety nie znam tajników tego wypieku, lecz jeśli polecasz kamien, to na pewno bardzo pomocny ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

  8. Marta

    Samantho podobno w pizzerniach piecze się na kamieniu, aby ciasto było bardziej chrupiące i chyba coś w tym jest 🙂

  9. Ale bym sobie zjadła… Kiedy zapraszasz?:)

  10. Uwielbiam pizze! Wygląda pysznie!

  11. noo, to fakt, kamień robi różnicę, już to kiedyś słyszałam, jakiś znany kucharz wypowiadał się właśnie, że można mieć identyczny przepis, ale bez kamienia…no nie to…
    Pizza wyszła Ci przepiękna, nie smaczna, czy jakaś….piękna!

  12. Grace

    I mnie ten kamień intryguje, ale mam pytanie w kwestii technicznej. Otóż skoro kamień rozgrzewam w piekarniku to jest on pieruńsko gorący … co z ciastem i dodatkami ? Wyciągnąć nagrzany kamień z piekarnika i rozłożyć ciasto z dodatkami – w jakiś sposób wydaje mi się to uciążliwe. Może jakaś podpowiedź ?? Jak Ty to robisz ?

    1. Marta

      Niestety też miałam podobne wątpliwości:( mam to szczęście, że w piekarniku mam prowadnice dzięki czemu wyjeżdżam nimi razem z kamieniem:) wtedy nakładam ciasto i dodatki bez przekładania, muszę jedynie zwiększyć trochę temp. 🙂

  13. Grace

    Aaaaa no to wiele tłumaczy 🙂 aczkolwiek zauważyłam, że ten kamień jest na stelażu i można go wyciągnąć, więc może to i ja kiedyś przetestuje 🙂

  14. Marta

    Dokładnie, stelaż jest bardzo praktyczny 🙂

  15. Kora

    Z kamieniem czy bez – najważniejszy jest dobry przepis na ciasto. Ktoś z Was ma pomysł, jak zrobić ciasto takie, jak w Pizzy Dominium? Bo to ulubione mojego męża 😉

    1. Marta

      Tej pizzerii nie znam, ale ciasto z tego przepisu mogę polecić:)

  16. Aga

    Wygląda apetycznie! Co do kamienia to kupiłam szamotowy, z tym że pieczenie polega na wcześniejszym rozgrzaniu go ok. pół godz. 200-250 stopni. Następnie za pomocą specjalnej łopatki (lub własna inwencja u mnie jest to kawałek sztywnej tektury) zsuwa się gotową surową pizzę i piecze o połowę krócej. Pizza zawsze wyśmienita. U mnie na cztery dorosłe osoby robię ciasto z ponad kilograma mąki. Wychodzi 5 sporych pizz.Na mniej nie opłaca się grzać kamienia, oczywiście dajemy im radę ;-). Pozdrawiam

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂 Kamień to fajny patent i ciasto jest od razu bardziej chrupiące 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top