Kontakt

blog kulinarny

Ryba z serem

rybazserem

Ryba nie należy do naszych ulubionych potraw ale ostatnio siostra podsunęła mi pomysł urozmaicenia jej przez zapiekanie z serem… wyszło całkiem smacznie i na pewno (jeśli tylko lubicie żółty ser)  Wam też ten pomysł przypadnie do gustu: )

Składniki:

  • 3 filety mrożonej ryby (u nas mintaj)
  • ok 10 plasterków żółtego sera (np. edam)
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Filety trzymamy pod gorącą bieżącą wodą tak aby nie były już całkiem zamarznięte. Następnie kroimy go na kawałki (mniejsze prostokąty). Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek nakładamy plasterek żółtego sera i panierujemy tzn. najpierw maczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem a następnie w bułce tartej.  Jeśli lubicie grubą panierkę można powtórzyć tę czynność pomoże to również aby ser nam nie wyciekał przy smażeniu na rozgrzanym oleju.

Smacznego : )


Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 30 lipca, 2010
Kategorie: Dania obiadowe, Dania z ryby

3 komentarzy

  1. Mniam, uwielbiam rybkę!

  2. Natalia

    Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go na konkurs na http://www.kpryba.pl

  3. rejczel

    Dzisiaj robię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top