Kontakt

blog kulinarny

Tort Minionek

Lipiec nie bez powodu jest moim ulubionym miesiącem w roku i obfituje u nas w liczne okazje do świętowania : ) Jeśli chodzi o najmłodszych, tort w stylu naked cake niekoniecznie musi ich oczarować, dlatego na ich święto staram się przygotować coś prostego, ale z wybranym bajkowym ulubieńcem : ) Fenomen Minionków nie jest dla mnie do końca zrozumiały, ale dzieci je uwielbiają, więc w tym roku tort Minionek był pozycją obowiązkową : ) Jest bardzo prosty do przygotowania, choć w moim przypadku ozdabianie zawsze jest bardzo czasochłonne, bo nie mam dużej wprawy w tym temacie ; ) Polecam!!!


tort z minionkiem

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 23×33 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • szczypta soli morskiej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać partiami cukier puder, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, ponownie zmiksować. Na koniec stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. (Zazwyczaj biszkopt piekę już dzień wcześniej). Zimny biszkopt odwrócić do góry dnem, zdjąć papier do pieczenia. Odkroić niewielkie łuki z góry i dołu tortu, aby uzyskać owalny kształt i przekroić biszkopt na dwa blaty.

Składniki do przełożenia tortu:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 300 g borówek
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany (opcjonalnie)

Pierwszy blat posmarować dżemem, zachowując odstęp ok 1 cm od brzegu tortu. Wyłożyć borówki. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i fixy do śmietany. (Z fixów korzystam w przypadku, gdy zależy mi, aby masa była sztywniejsza i gdy chłodzę tort w lodówce przez krótki okres czasu, a na dworze temp. jest wysoka : ) ) Przykryć drugim blatem i przełożyć tort do lodówki.

Składniki na masę z mascarpone do dekoracji tortu:

  • 750 ml śmietanki kremówki 36% (opcjonalnie 1 fix do śmietany)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 750 g serka mascarpone
  • kolorowe barwniki spożywcze: żółty, czarny i niebieski (użyłam w proszku)

Uwaga! z podanej ilości uzyskałam więcej kremu niż było to potrzebne na ozdobienie tortu, ale przy moim małym tortowym doświadczeniu wolę mieć zapas ; ) Spokojnie można zmniejszyć ilość kremówki i mascarpone do 500 ml i 500 g.

Kremówkę ubić na sztywno, opcjonalnie dodać 1 fix do śmietany pod koniec ubijania. Przygotowując masę tuż przed dekorowaniem i podaniem tortu zazwyczaj z niego korzystam, aby masa od razu była sztywniejsza. Jeśli chłodzę ją w lodówce kilka godz przed dekorowaniem fix pomijam. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać niewielkie ilości ubitej śmietany i miksować na małych obrotach tylko do połączenia się kremu. Odłożyć 2 małe porcje po 2-3 łyżki kremu, a resztę masy podzielić na dwie części. Do pierwszej z małych porcji dodawać stopniowo czarny barwnik. Warto najpierw wymieszać proszek z niewielką ilością mascarpone (np. tą która została na wieczku pudełka) i dopiero później połączyć z kremem. Przez ilość czarnego barwnika regulować kolor od jasno szarego do czarnego. Przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdki i na biszkopcie wycisnąć oczy i okulary wykorzystując również białą część odłożonej masy. Dwie większe porcje kremu zabarwić na żółto i niebiesko, wycisnąć szprycą twarz, ręce i spodnie Minionka. Ciemny krem wykorzystać również do ust oraz rękawic. Podczas barwienia kolejnych częśći kremu warto schładzać tort w lodówce.

Smacznego!


Tort Minionek przepis
 


Tort z minionkiem przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 lipca, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Dania dla dzieci, Przekładane, Torty, Wyroby na różne okazje

22 komentarzy

  1. Przecudowny tort, aż się sama do siebie uśmiecham jak na niego patrzę 😀

    1. Marta

      Bardzo dziękuję!!! 🙂

  2. Kukulka

    Uwielbiam Cię! Tort jest boski a na pewno wkrótce dojdziesz do perfekcji przy dekorowaniu ❤️

    1. Marta

      Bardzo dziękuję to ogromnie miłe 🙂

  3. Majka

    Petarda 👏 Wyszedł Ci wspaniale! Uwierz w swoje zdolności, bo masz je w 100% 😉 Dzieci musiały być zachwycone 😍

    1. Marta

      Dziękuję Majka to dużo dla mnie znaczy! 🙂 Dekorowanie nadal jest poza moją strefą komfortu, ale wierzę, że trening czyni mistrza 🙂

  4. Agata

    Zaniemówiłam! tort jest przecudowny!!! 🙂

    1. Marta

      Bardzo, bardzo mi miło 🙂

  5. Kinia

    Wow!!! z borówkami nigdy nie jadłam fajny pomysł 🙂

    1. Marta

      Polecam, bardzo fajnie pasują, a tak się składa, że to ulubione owoce jubilata, więc musiały być właśnie borówki 🙂

  6. Ola

    Wspaniały jest 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Ania

    Wygląda wspaniale dzieci na pewno go pokochały 🙂

    1. Marta

      O tak, dzieci zadowolone 🙂 dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Alina

    Słodziak 🙂

    1. Marta

      Dosłownie 😉

  9. Alina

    Tort jest cudowny dzieci zakochane 🙂 jak tylko go zobaczyłam u Ciebie nie miałam wątpliwości ze tak bedzie 🙂

    1. Marta

      Bardzo bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top