Maślano-waniliowe herbatniki z czekoladą

Czy są tu miłośnicy „Małych kobietek” ? : ) Jeśli tak to koniecznie musicie przygotować maślano-waniliowe herbatniki z czekoladkami wg Pana Bhaera. Co prawda w Polsce te typowe czekoladowe dropsy są trudno dostępne (a przynajmniej nie miałam okazji ich jeszcze spotkać w sklepach), ale kruche ciasteczka smakują wyśmienicie również w towarzystwie kawałków czekolady lub czekoladowych drażetek. Już po pierwszej sztuce moja córka stwierdziła, że są to najlepsze ciasteczka, które ostatnio jadła, więc trudno o lepszą rekomendację : ) Polecam!!!

Monster cookies

Składniki (24 sztuki):

  • 165 g masła (temp. pokojowa)
  • 150 g cukru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej)
  • 220 g mąki pszennej
  • czekoladowe dropsy, drażetki lub kawałki czekolady

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (ok. 30 sekund). Dodać cukier, jajko, wanilię, proszek do pieczenia i sól. Ucierać do połączenia się wszystkich składników. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać mikserem. Z ciasta uformować kształt przypominający kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować kulki o średnicy 2,5 cm. Przełożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia w odległości 5 cm od siebie (u mnie wyszły 2 blachy ciasteczek). W środek każdej kulki wepchnąć kawałek czekolady lub udekorować czekoladowymi drażetkami. Lekko spłaszczyć ciastko dłonią. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 C (termoobieg) i piec przez ok. 8 minut, do chwili aż brzegi ciastek nabiorą złocistobrązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i zostawić ciastka na blasze jeszcze przez minutę, a następnie za pomocą cienkiej łopatki przenieść je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w hermetycznym pojemniku, oddzielając każdą warstwę ciastek pergaminem. W temp. pokojowej do 3 dni, w zamrażarce maksymalnie miesiąc.

Smacznego!

Monster cookies z czekoladą
Kruche ciasteczka z czekoladą
Kruche ciasteczka najlepszy przepis
Małe kobietki gotują

Przepis pochodzi z książki „Małe kobietki gotują” W. Moranville i muszę przyznać, że mam słabość do odtwarzania książkowych lub filmowych receptur, które przypominają o konkretnych wydarzeniach z życia ulubionych bohaterów : )

Komentarzy: 12

  1. Kora
    21 marca 2021 / 10:43

    Super ciasteczka i super książka kocham
    Małe kobietki ❤️

    • Marta
      Autor
      21 marca 2021 / 12:02

      W takim razie ta książka na pewno również Ci się spodoba 🙂

  2. Agata
    21 marca 2021 / 12:55

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:07

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  3. Izka
    21 marca 2021 / 13:27

    Uwielbiam takie ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:07

      🙂 🙂 🙂

  4. Majka
    21 marca 2021 / 14:44

    Dzieci za takimi szaleją 🥰 Robiłam podobne wg Ani Starmach, ale nie były tak fajnie płaskie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:08

      O tak, u nas też było sporo wersji i niby każda trochę inna, ale wszystkie znikały w mig 🙂

      • Majka
        22 marca 2021 / 23:19

        Oczywiście, że pyszne 🥰

        • Marta
          Autor
          24 marca 2021 / 23:36

          <3

  5. Kasia
    1 listopada 2021 / 12:27

    Pyszne wyszły ❤️

    • Marta
      Autor
      1 listopada 2021 / 16:24

      Super 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 1 =