Sos pomidorowy z serem feta

Kiedy u Pauliny zobaczyłam obiad, który robi się prawie sam wiedziałam, że na pewno wyląduje na liście naszych ulubionych. Bardzo prosty, aromatyczny sos z pieczonych pomidorów z ziołami i serem feta, przypomina mi beztroskie, greckie wakacje, gdzie podobne lokalne danie było naszym hitem. Zamiast makaronu sos podawany był na pysznej grzance z ciemnego chleba, więc jeśli zostanie Wam go trochę z obiadu, koniecznie wypróbujcie również taką wersję : ) Polecam!!!

Szybki obiad z makaronem

Składniki:

  • 2 puszki włoskich pomidorów (u mnie jedna puszka krojonych, druga z całymi pomidorami)*
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 200 g sera feta
  • ulubione zioła (np. włoskie, bazylia, oregano)
  • 300 g makaronu do podania
  • opcjonalnie: czarne oliwki

Pomidory, oliwę i ser feta umieścić w naczyniu żaroodpornym. Obficie posypać ziołami i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 35 minut. Wyjąć, rozdrobnić widelcem (my lubimy czuć niewielkie kawałki sera i pomidorów). Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem.

Smacznego!

*Uwagi:

W sezonie 2-3 kg świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych.

Do sosu nie dodaję soli ani pieprzu, dzięki czemu sos jest ziołowy, słodki od dojrzałych pomidorów i delikatnie słony od sera. Jeśli jednak jesteście przyzwyczajeni do mocno słonej kuchni najlepiej spróbować sos przed wymieszaniem z makaronem i ewentualnie doprawić do smaku.

sos pomidorowy z feta
sos pomidorowy z serem feta
sos pomidorowy z serem feta i ziołami
sos pomidorowy z serem feta przepis
Sos z pieczonych pomidorów

Komentarzy: 18

  1. Aga
    20 marca 2021 / 11:16

    OMG ❤️ to musi być pyszne !!!

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:56

      Oj tak!

  2. Majka
    20 marca 2021 / 12:09

    Super pomysł a jak pysznie się prezentuje 🥰

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:58

      Dziękuję i polecam, danie jest pyszne i nie wymaga żadnych nakładów sił i trudno dostępnych produktów 🙂

      • Majka
        26 marca 2021 / 17:08

        Genialne ❤ Tak pyszne, że trzeba szybko powtórzyć 😉

        • Marta
          Autor
          27 marca 2021 / 13:10

          Dokładnie, to danie wchodzi do stałego menu 🙂 Polecam też na grzankach z ciemnego chleba z bazylią, rewelacja 🙂

  3. Isia
    20 marca 2021 / 12:39

    Kocham Grecję i to danie !!! na wyspach podają to z lokalnym serem który jest podobny do fety ale równiez smaczny choć pojęcia nie mam jak się nazywa 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:59

      O tak, dla mnie to też smak wakacji 🙂 Takie proste dania są najsmaczniejsze 🙂

  4. Ewcia
    20 marca 2021 / 16:40

    Super na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2021 / 12:01

      Polecam 🙂

  5. Ania
    20 marca 2021 / 18:42

    Pyszności u Ciebie jak zawsze 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2021 / 12:01

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  6. Eve
    28 marca 2021 / 12:03

    Jakie to jest dobre!!! zrobię na pewno ponownie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:22

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Lusia
    7 kwietnia 2021 / 14:56

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2021 / 11:57

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Karis
    13 maja 2021 / 14:07

    Pychotka świeżo i lekko idealny obiadek dzieki 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2021 / 23:18

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 23 =