Marchewkowe babeczki

Przepyszne babeczki marchewkowe z dodatkiem kokosa i marmolady, ozdobione twarogowym lukrem i marcepanowymi marchewkami skradną serca nie tylko najmłodszych. Przepis pochodzi z najnowszej książki „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” Annie Rigg, którą miałam przyjemność objąć medialnym patronatem : ) Jak wiecie pomimo, że kocham piec, dekorowanie nie należy do moich ulubionych, ale trening czyni mistrza. Jeśli również mielibyście ochotę zapoznać się z tą pełną inspiracji pozycją zapraszam Was na KONKURS. Aby wziąć udział wystarczy w komentarzu napisać:

Jaki jest Wasz ulubiony dekoracyjny patent, krem, czy ozdoba?

Do wygrania są 4 egzemplarze książki, pełnej inspiracji na ciasta, ciasteczka, babeczki i torty wraz z opisami dekoracji krok po kroku i podstawowymi przepisami. Konkurs trwa do 26.03.21r. Wysyłka nagród możliwa jest na terenie Polski. Powodzenia!

Babeczki marchewkowe

Składniki na babeczki:

  • 175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 200 g brązowego cukru
  • 175 g oleju (w oryginale z orzeszków ziemnych, u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cienko pokrojonej marmolady
  • 50 g uprażonych orzechów włoskich lub pekan
  • 175 g startej marchewki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 białko

Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. W drugiej misce ubić całe jajka, cukier, olej, wanilię i marmoladę. Dodać posiekane orzechy, startą marchew i wiórki kokosowe. Ponownie wymieszać. Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie zamieszać. Białko ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do papierowych foremek lub blachy na muffiny wypełnionej papilotkami, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 25 minut, aż drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy. Odstawić na 5 minut do przestudzenia, po czym wyjąć z formy na muffiny i przełożyć na drucianą kratkę do całkowitego wystudzenia. Zimne udekorować lukrem i marcepanowymi marchewkami.

Składniki na twarogowy lukier:

  • 450 g twarogu
  • 2-3 czubate łyżki miodu (w zależności od słoności twarogu)

Składniki ubijać do czasu aż powstanie gładka masa.

Smacznego!

Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów Annie Rigg
Przepis na babeczki marchewkowe
Babeczki marchewkowe przepis

Serdecznie dziękuję za Wasz liczny udział w konkursie, książki wygrywają: Aleksandra, Majka, Magdalena i Kasia. Gratulujemy!

Komentarzy: 59

  1. Majka
    19 marca 2021 / 11:40

    Mega apetycznie i pięknie, nic im nie brakuje 🥰 Banalny sposób na niebanalną dekorację to wywijasy wykałaczką na np. ciasteczku w innym kolorze. Zrobiłam tak kiedyś koguciki 😀

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 15:34

      Super pomysł 🙂

    • Maria Maślankowska
      27 marca 2021 / 16:48

      Krem do tortow najlepszy przepis na krem do tortu i ciast biszkoptowych ale i do babeczek czy kompozycji deserowych w pucharkach:250g serka mascarpone-klasyczne
      250 ml smietanki 30%
      3 czubate lyzki drobnego cukru
      ewentualnie smietan fix
      Wykonanie: wszystkie składniki umiesc w wysokim naczyniu i wloz do lodowki do schladzania. Naczynie wyjmnij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu, najpierw na nizszych obrotach miksera.Po chwili zwieksz obroty az do maksymlnej mocy i miksun 2 minuty i gotowe.

  2. Isia
    19 marca 2021 / 12:22

    Wspaniałe babeczki! porywam jedną 🙂 mój najlepszy patent na dekorowanie to zwykły widelec a z masy robi się piękny wzorek 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 15:35

      Dziękuję, fajny patent 🙂

  3. Nastka
    19 marca 2021 / 12:53

    Dobra polewa robi różnicę 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 15:35

      Zdecydowanie 🙂

  4. Maria
    19 marca 2021 / 14:09

    Ja zawsze miałam problemy z dekorowaniem a kluczem okazał się czas… trzeba spokojnie poczekać na każdy etap, dobrze schłodzić ciasto, to ułatwia sprawę 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 15:35

      Coś w tym jest 🙂

  5. Kamila
    19 marca 2021 / 14:12

    Babeczki wyglądają apetycznie 🙂 Mój patent na dekorowanie to krem i polewa 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 15:35

      Dziękuję, krem i polewa to podstawa 🙂

  6. Doris
    19 marca 2021 / 18:27

    Sama nie lepię ozdób z masy cukrowej ale teraz to nie problem w sieci jest dużo pięknych i nieprzesadzonych dekorów a jak ciasto od serca to i takie rozwiazanie jubilat doceni 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:56

      Na pewno 🙂

  7. Magda
    19 marca 2021 / 22:37

    Dobre tylki

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:56

      🙂

  8. Martyna
    20 marca 2021 / 11:15

    Krem maślany z mlekiem w proszku 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:56

      Mniam 🙂

  9. Beata
    20 marca 2021 / 11:33

    Lekki krem i owoce 🥰 Kiedyś na życzenie syna z własnoręcznie wykonanej masy cukrowej zrobiłam sieć pajęczą oraz Spidermana. I mimo, że syn był zachwycony, to takie dekoracje są za słodkie i wg mnie nie nadają się do jedzenia 😆

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:57

      Mam dokładnie takie samo zdanie 🙂 Dzieci zawsze zachwycone, my odkładamy ozdoby na brzeg talerza 😉

  10. Gośka
    20 marca 2021 / 12:40

    Przepyszne muszą być te babeczki 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 13:00

      Polecam wypróbować 🙂

  11. Dominika
    20 marca 2021 / 14:48

    Dla mnie najlepszym sposobem jest dekorowanie owocami! Są kolorowe i wyglądają bardzo efektownie, a w połączeniu z ciastem smakują wyśmienicie 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2021 / 12:01

      Zdecydowanie tak 🙂

  12. Mich
    20 marca 2021 / 22:00

    Mniam. Pysznie to wygląda.

    • Marta
      Autor
      21 marca 2021 / 12:01

      Dziękuję i polecam 🙂

  13. Monika
    21 marca 2021 / 10:42

    Wedlug mnie super wyglądają ozdoby z kwiatów 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2021 / 12:01

      <3

  14. Marta
    21 marca 2021 / 17:04

    Babeczki z marchewką wyglądają jak super opcja na Wielkanoc, mega! U mnie zdecydowanie krem. Można nieźle pokombinować ze smakiem deseru. 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:08

      O tak, krem robi różnicę 🙂

  15. Agata
    22 marca 2021 / 10:45

    Masa cukrowa ładnie wygląda i zakryje co ma zakryć 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:08

      Prawda 🙂

  16. Kasiares
    22 marca 2021 / 15:53

    Zdecydowanie masa cukrowa , można z niej cuda wyczyniać:)

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:12

      Zawsze podziwiam tak pięknie ozdobione wypieki 🙂

  17. Kasia
    23 marca 2021 / 10:38

    A ja mam taki patent na zastygającą za szybko polewę. Trzeba delikatnie podgrzać już rozsmarowaną na cieście suszarką do włosów. Idealnie i szybciutko się wygładza. 😉

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:37

      Ooo super 😀

      • Kasia
        28 marca 2021 / 14:55

        Bardzo dziękuje za wielkanocnego zajączka, tzn. wygraną w konkursie.🎁

        • Marta
          Autor
          28 marca 2021 / 22:23

          Ponownie gratuluję i mam nadzieję, że książka dobrze posłuży 🙂

  18. Joanna
    23 marca 2021 / 14:19

    Jaki jest Wasz ulubiony dekoracyjny patent, krem, czy ozdoba?
    Krem uwielbiam maślany z mlekiem w proszku podstawą to wszystko powolutku i dokładnie robić 🙂 Pozdrawiam Serdecznie

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:38

      Cierpliwość to podstawa 🙂

  19. Marzena
    23 marca 2021 / 23:58

    Moj patent na zdobienie to takie esy floresy zrobione z rozpuszczonej czekolady, ktorymi gdy zastygną ozdabiam gorę lub boki tortu, do tego masa z bitej śmietany i owoce np truskawki lub maliny.

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:39

      Brzmi super 🙂

  20. ewypieki
    24 marca 2021 / 10:59

    Uwielbiam wykańczać torty efektem ombre i dekoracją kwiatową, cieszy oko 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:40

      To musi być efekt wow 🙂

  21. Magdalena
    25 marca 2021 / 9:29

    Mam dwa ulubione dekoracyjne pateny – kwiaty i brokat spożywczy. Kwiaty, wiadomo, są zawsze piękną ozdobą, a przy okazji mogą zakryć jakieś niedoskonałości 😉 Natomiast brokat to prawdziwy hit. Używam go od niedawna i jestem naprawdę zafascynowana. Pierwszy raz użyłam brokatu w kolorze starego złota i rozpyliłam go na bożonarodzeniowy tort obłożony masą z kremu mascarpone i kremu z ciasteczek korzennych. Efekt był naprawdę zjawiskowy <3 Od tego czasu zawsze staram się dać trochę brokatu, czy to na kwiaty, czy rozpylając na wypiek. Naprawdę polecam z całego serca <3

    • Marta
      Autor
      25 marca 2021 / 10:51

      Brzmi świetnie 🙂

      • Magdalena
        25 marca 2021 / 19:36

        Dziękuję ☺️

        • Marta
          Autor
          26 marca 2021 / 9:59

          🙂

  22. Dominika
    25 marca 2021 / 15:30

    Lubię krem passterisie

    • Marta
      Autor
      26 marca 2021 / 9:59

      Mniam 🙂

  23. Justyna
    26 marca 2021 / 1:23

    Przepiękne babeczki! Kolorowe i delikatne 🙂 Na pewno wypróbuję przepis!
    Mój ulubiony patent na dekoracje to zdecydowanie plastyczna czekolada – dla początkujących modelowanie może się wydawać trudne, ale przy cierpliwości i praktyce wszystko się udaje 🙂
    Można z niej zrobić co tylko wpadnie do głowy – serduszka, gwiazdeczki, kwiatki, pajączki…. zawsze się sprawdza! Oczywiście część ozdób znika zanim trafią na ciacho lub babeczki – nie tylko gdy do kuchni wpadną dzieciaki 😉

    • Marta
      Autor
      26 marca 2021 / 10:00

      Bardzo dziękuję 🙂 plastyczna czekolada brzmi super 🙂

    • Klaudia
      26 marca 2021 / 15:51

      Piekę torty od początku roku,
      Gdy przez wirusa zostałam zamknięta w domku.
      Nie chciałam siedzieć bezczynnie,
      Więc piec zaczęłam aktywnie.
      Szybko się okazało, że mam to we krwi.
      I ku mojemu zdziwieniu talent we mnie tkwił.
      Najlepsze są najprostsze rozwiązania,
      Czekolada ze szprycy do dekorowania!
      Nasze wzorki i zygzaczki zamrozić wystarczy,
      Świetniej zabawy Wam to dostarczy!
      Dekoruję torty gotowymi ozdobami.
      Chętnie zapoznam się z książki poradami.
      Dlatego udział w konkursie dziś biorę,
      Chce się nauczyć więcej i rozwijać w porę!! 😁
      Pozdrawiam ♥️☀️

      • Marta
        Autor
        27 marca 2021 / 13:09

        Wspaniale 🙂

  24. 26 marca 2021 / 10:32

    Ja uwielbiam delikatne kwiatowe dekoracje. Często zatem wykorzystuję świeże kwiaty, krem i delikatne barwniki złote/srebrne, pięknie połyskujące.
    Oprócz tego wszelkie jadalne dekoracje, orzechy w karmelu, dekoracje z czekolady, można wyczarować cuda 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2021 / 13:09

      Super <3

  25. Klaudia
    26 marca 2021 / 16:03

    Piekę torty od początku roku,
    Gdy przez wirusa zostałam zamknięta w domku.
    Nie chciałam siedzieć bezczynnie,
    Więc piec zaczęłam aktywnie.
    Szybko się okazało, że mam to we krwi.
    I ku mojemu zdziwieniu talent we mnie tkwił.
    Najlepsze są najprostsze rozwiązania,
    Czekolada ze szprycy do dekorowania!
    Nasze wzorki i zygzaczki zamrozić wystarczy,
    Świetniej zabawy Wam to dostarczy!
    Dekoruję torty gotowymi ozdobami.
    Chętnie zapoznam się z książki poradami.
    Dlatego udział w konkursie dziś biorę,
    Chce się nauczyć więcej i rozwijać w porę!! 😁
    Pozdrawiam ♥️☀️

    • Marta
      Autor
      27 marca 2021 / 13:10

      🙂

  26. Aleksandra
    26 marca 2021 / 21:59

    Moja córeczka uwielbia motyle, dlatego do dekoracji wykorzystuję czekoladowe motyle. Przekalkowałam z jakiejś książki przyrodniczej kilka zarysów i wzorków na skrzydłach na papier do pieczenia. Każdego motylka robię na osobnym, małym kawałku papieru. Roztopioną czekoladę przelewam do worka i „rysuję” nią po liniach. Potem lekko zaginam papier wzdłuż i wkładam do otwartej książki, aby motyle nie były płaskie. Po zastygnięciu przechowuję w zamrażalce i w razie potrzeby wyciągam do dekoracji. Polecam.

    • Marta
      Autor
      27 marca 2021 / 13:10

      Super pomysł 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 12 =