Pyszna i aromatyczna babka piernikowa z mascarpone, prosta i szybka do przygotowania. Dodatek serka nadaje jej wilgotności, długo zachowuje świeżość. Super ciasto do popołudniowej kawy. Polecam!
Korzenna babka piernikowa przepis
Składniki (forma o średnicy 21cm):
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 235 g brązowego cukru
- 4 jajka (wielkość L)
- 60 ml mleka
Lukier:
- 45 g cukru pudru
- 2-3 łyżki wody
Babka piernikowa jak zrobić ?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło zmiksować, dodać mascarpone, ponownie wymieszać. Dodać cukier, stale miksując, a na koniec jajka i mleko. Wsypać mąkę z cynamonem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i solą. Krótko zmiksować do połączenia. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok 60 minut, do suchego patyczka. Przestudzić. Cukier puder wymieszać z wodą, udekorować babkę.
Smacznego!
Korzenna babka piernikowa krok po kroku
Korzenna babka piernikowa – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na święta.
Twoja korzenna babka piernikowa to prawdziwa uczta dla podniebienia i kawałek kulinarnego nieba na talerzu!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Rewelacyjna babeczka 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowała 🙂
Bardzo apetyczna, piękne zdjęcia 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Jutro upiekę 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
Babka pyszna i bardzo szybko się robi 😊
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂
Fajny dodatek serka aromat piernika nie jest dominujący użyłam przyprawy domowej 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowała 🙂
Dzień dobry, zawsze man problem z babkami na maśle ponieważ niestety nie wyrastają tak pięknie, oglądam Pani filmik i zastanawia mnie długość miksowania kolejnych składników. Czy mogłaby Pani w skrócie opisać ile mniej więcej trwa miksowanie masła, serka i jajek? Dziękuje ślicznie za podpowiedź. Marta
Autor
Dzień dobry 🙂 nie jestem w stanie precyzyjnie określić czasu, ale część z miksowaniem na filmie jest w dwukrotnym przyspieszeniu, więc jest to dość szybki proces, zależny również od mocy miksera 🙂 Miksuję tylko do połączenia się składników. Miłego dnia 🙂