Eksperymenty z awokado nadal się u nas nie kończą : ) Po zaskakująco pysznym połączeniu czekolady i awokado w deserowych truflach, przyszła pora na awokado brownie : ) Jest to zdrowe brownie, bez masła, białego cukru i mąki z dodatkowym bonusem w postaci przepysznego czekoladowego kremu : ) Trudno mu się oprzeć. Awokado jest niewyczuwalne, dominuje smak czekolady i migdałów, ale jeśli za nimi nie przepadacie wystarczy je zastąpić mąką np. pełnoziarnistą lub kokosową : ) Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 20×20 cm):
- 120 g gorzkiej czekolady (70%)
- 2 dojrzałe awokado
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (175 g)
- 2 łyżeczki kawy
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki kakao (50 g)
- 1/2 szklanki mąki migdałowej lub migdałów zmielonych w blenderze (60 g)
- 1/4 łyżeczki soli
Połowę czekolady (60 g) roztopić na parze lub w mikrofalówce. Awokado obrać, usunąć pestkę. Dodać cukier trzcinowy, kawę, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować. Dodać kakao, mąkę migdałową i sól, zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pozostałe 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej na mniejsze kawałki u wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut (nie można go piec zbyt długo, podczas studzenia czekolada zrobi się bardziej zwarta). Odstawić do ostudzenia.
Składniki na polewę:
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 60 g gorzkiej czekolady (70%)
- 1/3 szklanki kakao
Syrop klonowy, olej kokosowy i czekoladę przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać i rozpuścić na gładką, jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przełożyć na ostudzone brownie, przełożyć do lodówki na co najmniej 30-60 minut. Przed podaniem można udekorować owocami, orzechami lub czekoladą ; )
Smacznego!
Wygląda przepysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Super wygląda 🙂 Dla wszystkich czekoladożerców idealne. Ja osobiście boję się podjąć wyzwania jeśli dominuje gorzka czekolada?!
Autor
Dziękuję 🙂 Dla mnie osobiście bardziej nawet migdały niż czekolada 🙂 A tradycyjne brownie lubisz? jeśli tak to polecam się skusić 🙂
Brownie bardzo lubię 🙂 A więc spróbuję 😉
Autor
Może nawet polubisz gorzką czekoladę <3 🙂
Cudo !!! Dobrze ze dziś piątek to po pracy śmigam po awokado 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, daj znać jak smakowało 🙂
Na pewno napiszę 🙂 mąka kokosowa i migdałowa jest dla mnie zbyt wymyślna w smaku i nie mogę się przekonać ale zrobię ze zwykłą 🙂
Autor
Super, czekam na wiadomość 🙂
Przepyszne ciacho zrobiłam ze zwykłą pszenną i konsystecja super 🙂
Autor
Dobrze wiedzieć 🙂 super, że posmakowało 🙂
Bardzo mi się ta wizja podoba 🙂
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Musi smakować pysznie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Ale pycha!!!
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Rewelacja 🙂 awokado fakt nie czuć a ten kremik świetny zrobię też do chleba o niebo zdrowiej niż nutella 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało! 🙂
Kocham brownies i kocham awokado ale tego połączenia nie znam 🙂 będę piec 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
Bardzo smakowicie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Mniam 🙂 domownicy się nie zorientowali że wersja uzdrowiona 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, że posmakowało i nikt się nie zorientował co kryje w środku 🙂
takie zdrowe słodycze to ja uwielbiam 🙂
Autor
Można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂
Ciacho jest świetne jak prawdziwe brownies 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Marta super przepis na pewno spróbuje
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Fantastyczny przepis,na pewno wypróbuje 🙂
Autor
Dziękuję, daj znać jak smakowało 🙂
fantastyczny przepis smakuje cudnie
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu, pozdrawiam 🙂
ale pyszności zaraz zabieram się do pracy 🙂 dzięki za udostępnienie tego pomysłu , może tym razem udam mi się zaskoczyć żonę
Pozdrawiam
Maciek
Autor
Powodzenia i smacznego 🙂
Kolejny super przepis Marta 🙂 cała rodzinka się zajadała 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
jaka kawa? rozpuszczalna czy prawdziwa?
Autor
Rozpuszczalna 🙂
Mega pysznie i mega zdrowo nie mam więcej próśb 🙂
Autor
Super 😀
Przepyszne ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂