Podwójnie czekoladowa babka to ciasto, które warto wypróbować nie tylko ze względu na zbliżającą się Wielkanoc : ) Babka czekoladowa jest wilgotna, intensywna i dobrze zachowuje świeżość. Bardzo prosta i szybka do przygotowania. Polecam!!
Przepis na babkę czekoladową
Składniki:
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 140 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki kakako dobrej jakości
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli morskiej
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki wrzącej wody
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na jasny puch. Stopniowo dodać po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą morską. W oddzielnej misce wymieszać maślankę i ekstrakt z wanilii. Do maślanej masy dodawać na przemian 1/3 mieszanki z mąką, 1/2 części maślanki, ponownie 1/3 mąki, 1/2 maślanki i ostatnią część z mąką, cały czas miksując do połączenia się składników. Kawę zaparzyć we wrzącej wodzie, a następnie niewielkim strumieniem wlewać do masy, cały czas miksując na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać kakaową masę i delikatnie stuknąć formą o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez oko. 40-45 minut do suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
- 25 g gorzkiej czekolady
- 25 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody
Czekolady rozpuścić z masłem i wodą w kąpieli wodnej. Udekorować babkę.
Smacznego!
Uwielbiam wszystkie ciasta z maślanką, to wyjatkowy składnik który czyni cuda 😋 Cudnie ją przedstawiłaś 💛
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 Maślankowe i jogurtowe zawsze pyszne 🙂
Cudowna <3
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Poezja uwielbiam te wilgotne 🙂 piaskowe zdecydowanie nie moja bajka 😉
Autor
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:)
Coś wspaniałego ::)
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Świetny przepis i bardzo kuszące zdjęcia! 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Jak dla mnie babka idealna polecam 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Pychota!!!
Autor
Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂
Idealna wyszła wilgotna i intensywna jak lubię 🙂
Autor
Super 🙂
Wygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje 🙂 Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Baba jest świetna polecam 🙂
Autor
Cieszę się bardzo, że przypadła do gustu 🙂
Przepyszna 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Ależ to pięknie wygląda 🙂 Chyba dopiszę kolejne ciasto do listy wielkanocnych potraw… Ech już i tak mam za dużo 😀 ale nie mogę się oprzeć…
Autor
Dokładnie rozumiem jak to jest 😉 Ale taki już urok Świąt 😉
Cudowna babka 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Pyszna jest 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Wspaniały smak a zdjęcia powalają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Przedświąteczne próbowanie czas start, na pierwszy ogień poszła Pani babka i przyznaję lepszej nie jadłam bardzo smaczna i wilgotna 🙂 będzie na Wielkanoc 🙂 co jeszcze Pani poleci z wypieków?
Autor
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 z wypieków na Wielkanoc obowiązkowo sernik i mazurek 🙂 U nas nie zabraknie również babki drożdżowej 🙂
Rewelacja!!!
Autor
Dziękuję 🙂
Jak nie dodam kakao to wyjdzie zwykla babka? Też uwielbiam mokre więc byłoby miło
Autor
Niestety nie próbowałam, ale na pewno trzeba będzie dodać więcej mąki (pszennej lub miks z ziemniaczaną), aby konsystencja była odpowiednia 😉
Przepyszna 😁
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Nie wyszła mi taka piękna bo mam inną foremke ale smakowo super 🙂
Autor
Wygląd to kwestia drugorzędna, ale cieszę się, że smak przypadł do gustu 🙂
Jakiej długości foremkę można użyć na babkę podłużna keksówkę?
Autor
Zależy to także od szerokości 🙂 Aby przeliczyć na jaką długość starczy, musimy obliczyć pole foremki i porównać z tą użytą w przepisie 🙂 Jeśli będzie drobna różnica, ciasto wyjdzie innej wysokości i być może trzeba będzie dostosować czas pieczenia 🙂
Moja ulubiona babka a jadłam niemało 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Czy można pominąć kawę rozpuszczalną? 🙂
Autor
Tak, ale wrzątek musi zostać 🙂 Kawa nie jest mocno wyczuwalna 🙂
Czy można maślankę zastąpić kefirem?
Autor
Tak 🙂