Babka kajmakowa – prosty przepis

Babka kajmakowa – pyszna, nie za słodka, do przygotowania w 5 minut, bo wszystkie składniki wystarczy zmiksować. Do tego 50 minut pieczenia i w niecałą godzinę mamy super ciasto do kawy, czy na wielkanocny stół. Przepis pochodzi od Izy, która kusiła kajmakowymi babeczkami, a ponieważ po ostatnich wypiekach zostało mi trochę masy kajmakowej, nie zastanawiałam się zbyt długo. Polecam!

Babka kajmakowa

Składniki (forma do babki o średnicy 21cm):

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masy kajmakowej 
  • 100 g oleju
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki mleka  (temp. pokojowa)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • szczypta soli

Wszystkie składniki krótko zmiksować na gładką masę. Przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez około 50 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

Babka kajmakowa przepis
babka kajmakowa najlepszy przepis

Więcej inspiracji na Wielkanoc znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 6

  1. Kama
    13 kwietnia 2022 / 10:34

    Ależ ona apetycznie wygląda!

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2022 / 13:53

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga
    13 kwietnia 2022 / 11:49

    Piękna baba ❤️

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2022 / 13:53

      Dziękuję 🙂

  3. Isia
    15 kwietnia 2022 / 12:44

    Pyszna wyszła 🙂

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2022 / 13:56

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
26 + 14 =