Sernik kajmakowy – najlepszy przepis

Sernik kajmakowy na pewno skradnie Wasze serca! Idealnie kremowy, na pysznym chrupiącym spodzie pokrytym warstwą kajmaku i białej czekolady, wprost rozpływa się w ustach. Na pewno zostanie hitem na Waszych Wielkanocnych stołach. Jak wiecie jestem ogromną fanką serników, więc z największą przyjemnością dołączyłam do współpracy z marką Mój Ulubiony z Wielunia, z której na co dzień korzystam i ręczę całym sercem. Jeśli śledzicie blog wiecie, że twarożek ten polecam Wam od zawsze, idealnie sprawdza się w wypiekach i ma super skład – wyłącznie śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Jeśli jeszcze go nie znacie koniecznie wypróbujcie : )

Sernik kajmakowy

Przepis na sernik kajmakowy

Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 75 g roztopionego masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 65 g cukru
  • szczypta soli

Do roztopionego masła dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i mocno i równomiernie ugnieść (łyżką lub palcami) całą powierzchnię, dzięki czemu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Masa czekoladowo-kajmakowa:

  • 260 g kajmaku
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć na ostudzony spód, wyrównać. 

Masa twarogowa:

  • 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony z Wielunia
  • 30 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 200 g masy kajmakowej
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Twaróg krótko zmiksować, dodać mąkę, cukier i sól. Ponownie zmiksować tylko do połączenia. Dodać kolejno jajka, jedno po drugim, ponownie zmiksować do połączenia. Następnie dodać masę kajmakową i kwaśną śmietanę. Ostatni raz wymieszać mikserem wyłączenie do połączenia się składników. Serową masę przelać do formy ze spodem pokrytym kajmakiem z czekoladą. Tortownicę przełożyć do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Opcjonalnie do dekoracji:

  • 1-2 łyżki masy kajmakowej
  • płatki migdałowe
  • małe beziki

Smacznego!

Wielkanocny sernik
Sernik na Wielkanoc
Sernik kajmakowy najlepszy przepis
Sernik kajmakowy przepis
Sernik z kajmakiem
Sernik z kajmakiem przepis

Wpis powstał przy współpracy marta-gotuje.pl z marką Mój Ulubiony

Komentarzy: 16

  1. Majka
    11 kwietnia 2022 / 19:01

    Sernikowe love ❤

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2022 / 17:32

      <3 <3 <3

  2. Aga
    11 kwietnia 2022 / 19:43

    Cudowny sernik !!!

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2022 / 17:32

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Iwona
    12 kwietnia 2022 / 7:36

    Uwielbiam serniki zrobię na święta jedynie mam pytanie czy na gore zamiast takich ozdób bo nie mam moze być polewa lub lukier?

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2022 / 17:32

      Tak dla polewy, lukier moim zdaniem nie pasuje 🙂

  4. Isia
    12 kwietnia 2022 / 12:09

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2022 / 17:32

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  5. Danusia
    13 kwietnia 2022 / 10:34

    Zrobiłam bardzo dobry, polecam

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2022 / 13:53

      Super, że posmakował 🙂

  6. Marysia
    19 kwietnia 2022 / 18:16

    Sernik zrobiłam na Wielkanoc przepyszny goście chcieli przepis

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2022 / 1:05

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Chmura
    1 października 2022 / 16:50

    Wspaniały sernik bardzo kremowy i delikatny inny niże te które znałam 😊

    • Marta
      Autor
      3 października 2022 / 12:25

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  8. Jola
    13 października 2022 / 15:19

    Ciasto pyszne! Nie wiem tylko dlaczego mi delikatnie pękło?

    • Marta
      Autor
      15 października 2022 / 9:22

      Cieszę się, że posmakowało 🙂 Pęknięcie może wynikać ze zbyt szybkiej zmiany temperatur, można spróbować wyjąć składniki z lodówki przed pieczeniem, aby były w temp. pokojowej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 6 =