Mocno kakaowa babka na kefirze, który zapewnia jej wilgotność i świeżość. U nas w towarzystwie czekoladowej polewy znika w błyskawicznym tempie : ) Polecam!
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka (wielkość L)
- 200g cukru
- 125ml oleju
- 200ml kefiru
- 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao(40-50g)
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao i cukrem waniliowym.
W drugim naczyniu ubić całe jajka z cukrem do białości, dodać kefir, chwilę zmiksować, dodać olej, ponownie krótko zmiksować i małymi partiami dodawać wymieszane suche składniki, miksując na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy na babkę (średnica 22 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45-60 minut, do suchego patyczka.
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady (u nas gorzka)
- 50 ml śmietanki kremówki
Czekoladę posiekać, zalać ciepłą kremówką, odstawić na chwilę, a później dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą babkę nakłuć wykałaczką i polać ciepłą polewą.
Smacznego!
Inspiracja smaker.pl – UwagaBabiaEwa
Wspaniala babka 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Uwielbiam babki, Twoja wygląda bardzo apetycznie 🙂
Autor
Miło mi, pozdrawiam 🙂
Piękna 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Dzisiaj piekę do kawki na balkonie 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowało 🙂
I ta czekolada… aż slinka cieknie na sam widok 🙂
Autor
Cieszę się, że się podoba 🙂
Cudownie apetyczna ❤
Autor
Dziękuję pięknie <3
Pyszna polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Marto, piękne zdjęcia!; )
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Fajny przepis udala sie 🙂
Autor
Super, pozdrawiam 🙂
Wow, ale to pysznie wygląda! Ostatnio na święta zrobiliśmy podobną i chciałem zrobić zdjęcie, ale za szybko się rozeszło 🙂 Myśle, że podejmę się próby zrobienia takiej babki w najbliższym czasie. Dzięki za przepis!
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Babka wyszła, że aż palce lizać. Przepis znakomity wręcz na popisowe ciasto. Bardzo dziękuję za inspiracje.
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Babka jest wspaniała 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Pyszna 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂