Babka piaskowa

Babka piaskowa z przepisu mojej mamy jest bardzo delikatna i odpowiednio wilgotna. Zawsze podczas Wielkanocy gości na naszym stole i pomimo, że niestety Święta się już skończyły, mam nadzieję, że nie będziecie czekać do kolejnych, aby ją przygotować : )

 


Babka piaskowa

 

 

Składniki :

  • 1 margaryna (250 g)
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki kartoflanej (ziemniaczanej)
  • 6 łyżek mąki wrocławskiej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka wody
  • 1 mały proszek do pieczenia (ok. 2 łyżeczek)

Cukier ucieramy z margaryną i jajkami. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu łączymy wodę z octem i dodajemy do naszego ciasta. Ponownie mieszamy.

Formę do pieczenia babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 C przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Podajemy z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

 

Smacznego : )

Babka piaskowa - ciasto na wielkanoc
Babka piaskowa
Babka piaskowa przepis

Komentarzy: 21

  1. 10 kwietnia 2012 / 15:34

    wygląda apetycznie, Marto;)
    i chyba nie jest pracochłonna z tego co widzę;)

    pozdrawiam serdecznie;)

  2. Marta
    Autor
    10 kwietnia 2012 / 15:56

    Zdecydowanie nie jest pracochłonna! 😉 co ważniejsze zawsze się udaje, to taki rodzinny pewniak:)

  3. opek
    11 kwietnia 2012 / 20:41

    Mam zawsze problem z babkami rozmaitymi, bo mi takie ksztalten nie wychodza, mimo,ze smaruje blache itd. to nie moge ciasta oderwac;/

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2012 / 22:14

      A po posmarowaniu blachy wysypujesz bułką tartą?:)

  4. Roma
    13 marca 2016 / 19:32

    Przepyszna, klasyczny smak Świąt bez udziwnień 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:15

      Bardzo mi miło, że posmakowała:)

  5. Martyna
    24 marca 2016 / 22:24

    Bardzo lubię tę babkę, robiłam w zeszłym roku i się udała, więc teraz dodatkowo porywam się na drożdżową, ale trochę się obawiam, bo moje umiejętności nie są zbyt wysokie…

    • Marta
      Autor
      24 marca 2016 / 23:42

      Drożdżowa to mój pewniak, więc na pewno się uda! pamiętaj tylko, żeby dobrze wyrobić ciasto i że te drożdżowe potrzebują czasu i cierpliwości 🙂

  6. Ivo
    13 kwietnia 2017 / 0:41

    Jest pyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 15:32

      Super, że posmakowała 🙂

  7. Agata
    14 kwietnia 2017 / 19:36

    Wyszła super dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:42

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  8. Evie
    25 marca 2018 / 22:44

    Babka przetestowana wyszla super, do tego idealnie wilgotna wiec bedzie idealna na powtorke za tydzien 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:56

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  9. ania
    11 kwietnia 2019 / 11:29

    Pyszna bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2019 / 10:03

      Super, że posmakowała 🙂

  10. Gosia
    24 marca 2020 / 15:37

    Rewelacyjna, wilgotna i nawet moje nieciastowe dzieci za nią szaleją 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2020 / 2:13

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Kasia
    11 kwietnia 2020 / 13:27

    Babka wyszla super bardzo dziekuej za pani przepisy 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2020 / 15:25

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 15 =