Babka śmietankowa

Przepyszna babka śmietankowa, prosta do przygotowania, pięknie wyrasta, a dzięki dodatkowi śmietany jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Babka to zdecydowany ulubieniec większości naszej rodziny, więc pojawia się u nas nie tylko z okazji Wielkanocy. Polecam!!!

Babka śmietankowa przepis

Składniki (forma ok. 1,3l):

  • 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 225 g cukru
  • 260 g gęstej śmietany 18 % (temp. pokojowa)
  • 30 g masła (miękkiego, temp. pokojowa)
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa

Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (powinna znacznie powiększyć swoją objętość). Dodać śmietanę, miękkie masło, zmiksować do połączenia. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Formę do babki wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą, nadmiar bułki strzepać. Przelać przygotowaną masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Babka śmietankowa
Baba śmietankowa
Babka na Wielkanoc
Babka śmietanową

Komentarzy: 28

  1. Mania
    15 marca 2021 / 9:29

    Cudowna ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      15 marca 2021 / 12:41

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka
    15 marca 2021 / 11:26

    Pięknie i pysznie 🥰

    • Marta
      Autor
      15 marca 2021 / 12:41

      Bardzo dziękuję <3

  3. Alina
    15 marca 2021 / 12:10

    Pomocy czy te rodzynki najpierw trzeba zaparzyć? Bo baba już ukręcona 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2021 / 12:42

      Tak, zalewam wrzątkiem, po chwili dokładnie odcedzam, osuszam, delikatnie posypuję mąką, mieszam i do ciasta 🙂

  4. Kasia
    15 marca 2021 / 12:37

    Do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2021 / 12:42

      Polecam 🙂

  5. Karo
    15 marca 2021 / 14:23

    Wspaniała i bardzo ładne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2021 / 23:06

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  6. Aga
    15 marca 2021 / 14:48

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2021 / 23:06

      🙂 🙂 🙂

  7. Lizi
    15 marca 2021 / 18:55

    Cudowna babeczka 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2021 / 23:07

      Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂

  8. Milena
    15 marca 2021 / 20:56

    Zrobiłam jest pyszna, robi sie raz dwa 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2021 / 23:07

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  9. Żaneta
    16 marca 2021 / 11:13

    Bardzo dobra zrobiłam w normalnej podłużnej formie i dałam polewę z lukru.

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 12:19

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  10. Magda
    16 marca 2021 / 16:58

    Śmietana 18 kwaśna?

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:07

      Tak 🙂 śmietana – kwaśna, śmietanka – słodka 🙂

  11. Martyna
    17 marca 2021 / 13:06

    Pyszna wyszła u mnie z polewą z białej czekolady 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:52

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Monia
    18 marca 2021 / 14:34

    Bardzo smaczna 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 10:25

      Super, że posmakowała 🙂

  13. Natalia
    20 marca 2021 / 12:36

    Pyszna polecam piekłam w podłużnej keksówce 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 12:58

      Super, że posmakowała 🙂

  14. Michalina
    28 marca 2021 / 12:02

    Bardzo dobra babka 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:22

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 2 =