Mazurek cytrynowy z białą czekoladą

Przepyszny mazurek cytrynowy z białą czekoladą to idealne ciasto na nadchodzącą Wielkanoc. Obłędnie kruchy spód w towarzystwie orzeźwiającego, lekkiego, ale intensywnego cytrynowego kremu z wyczuwalną nutą białej czekolady na pewno podbije Wasze serca. Polecam!!!

Mazurek cytrynowy z białą czekoladą

Składniki na kruchy spód (blacha 35x11cm):

  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g margaryny Palma
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 15 minut, a następnie wylepić nim dno i boki blachy do mazurka. Nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190 C (termoobieg). Wyjąć, przestudzić.

Składniki na cytrynową masę:

  • 2 duże cytryny (ok. 200 ml soku)
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 50 g cukru pudru
  • 70 g margaryny Palma
  • 70 g białej czekolady

Z cytryn wycisnąć sok, przetrzeć przez drobne sitko, aby był klarowny. Dodać do metalowej miski wraz z roztrzepanymi jajkami i przesianym cukrem pudrem. Miskę ustawić na garnku z wodą, tak aby nie dotykała jej powierzchni i gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje (jeśli nie ma możliwości gotowania w kąpieli wodnej można również użyć zwykłego rondelka z grubym dnem). Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać posiekaną na mniejsze kawałki margarynę i posiekaną białą czekoladę. Całość wymieszać do uzyskania gładkiego kremu. Przestudzić i przelać na schłodzone ciasto. Schłodzić w lodówce.

Dekoracja:

  • 1 białko
  • 50 g drobnego cukru
  • płatki migdałów

Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując. Masa powinna być gładka i błyszcząca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny między palcami). Masę przełożyć do woreczka cukierniczego z ulubioną końcówką i wyciskać małe bezy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowymi bezikami i płatkami migdałowymi udekorować mazurek.

Smacznego!

Mazurek na margarynie
Kruche ciasto na mazurek
Mazurek jak zrobić
Mazurek najlepszy przepis
Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy przepis
Mazurek cytrynowy z białą czekoladą przepis
Orzeźwiający mazurek cytrynowy

*Wpis powstał przy współpracy z Palma

Komentarzy: 26

  1. Aga
    16 marca 2021 / 11:12

    Przepiękny!!!

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 12:19

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Isia
    16 marca 2021 / 13:05

    Na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:09

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Anna
    16 marca 2021 / 14:30

    Przepięknie udekorowany ja niestety nie mam ręki do bezy ale najwyżej kupię albo zrobię inaczej dekor 🙂

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:09

      Proszę spróbować, kluczem jest odpowiednio długie miksowanie, aby cukier zdążył się rozpuścić 🙂 Oczywiście można również ozdobić wg własnego upodobania 🙂

  4. Ewa
    16 marca 2021 / 15:42

    Czy on jest mocno słodki? Można dać więcej czekolady?

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:08

      Jest orzeźwiający 😀 można dać więcej czekolady, ale cytryna powinna dominować 🙂

    • Mirka
      17 marca 2021 / 13:09

      Ja lubię słodkie wypieki i wolałam aby był bardziej czekoladowy niż cytrynowy więc dałam 100 g białej czekolady i jak dla mnie super 🙂 Pierwszy raz robiłam kruche na margarynie i wyszło fajne a dodatkowo nie schładzałam w ogóle w lodówce a z masłem zawsze 🙂

      • Marta
        Autor
        18 marca 2021 / 8:52

        Cieszę się, że posmakowało 🙂

  5. Malwina
    16 marca 2021 / 19:01

    Cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:48

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  6. Majka
    16 marca 2021 / 22:07

    Cudowny 🥰

    • Marta
      Autor
      18 marca 2021 / 8:48

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Iwona
    18 marca 2021 / 15:30

    Mniam ten krem jest rewelacyjny na pewno wykorzystam ponownie nie tylko do mazurka 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 10:29

      Bardzo się cieszę 🙂

  8. Kinia
    18 marca 2021 / 20:46

    Pyszny i orzeźwiajacy to mało powiedziane bedzie powtórka na Wielkanoc !!!

    • Marta
      Autor
      19 marca 2021 / 10:30

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  9. helena
    20 marca 2021 / 12:41

    Bardzo dobry mazurek

    • Marta
      Autor
      20 marca 2021 / 13:00

      Miło mi, że posmakował 🙂

  10. Kinga
    24 marca 2021 / 17:32

    Pyszny i lekki 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:42

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Renia
    28 marca 2021 / 12:01

    Najlepszy mazurek jaki jadłam, bardzo fajnie kwaskowy taki orzeźwiający a nie przesłodzony jak zazwyczaj mazurki 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:22

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  12. Martusia
    2 kwietnia 2021 / 19:27

    Hej! Jak myślisz, czy jak mam blachę 25×20 to będzie okej, czy większych ilości składników? Pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2021 / 11:25

      Ciasto będzie cieńsze i mazurek niższy, ale jeśli to nie przeszkadza to będzie ok 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 15 =