Babka waniliowa to nieodłączny element Wielkanocy i nie tylko. Lekka i puszysta z kilku podstawowych składników, które najczęściej są w domu, idealnie ratuje nas, gdy mamy nagłą ochotę na coś pysznego do kawy : ) Wyjątkowego aromatu dodaje jej Ekstrakt Naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii, który należy do serii produktów „Ze świata natury” Dr. Oetker. Polecam!!!
Składniki:
- 250 g masła
- 6 jajek (wielkość L)
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetker
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu + 1 łyżka wody
Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i olej, zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać ocet wymieszany z wodą, krótko wymieszać i całość przelać do formy do pieczenia babki, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i studzić na kratce.
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wody
Cukier puder wymieszać z wodą. Jeśli konsystencja jest zbyt zwarta dodać odrobinę więcej wody, jeśli zbyt rzadka, dodać więcej cukru. Udekorować przestudzoną babkę.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker. Więcej informacji na temat produktów z prawdziwą wanilią znajdziecie w: waniliowym serwisie.
Jaka piękna ! Obowiązkowa pozycja na wielkanoc 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniała 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Piękne zdjęcia 😍
Autor
Dziękuję 🙂 🙂 🙂
Uwielbiam babki na pewno upieke 🙂
Autor
Polecam 🙂
Już upieczona jest pyszna 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Bardzo ładna babka i ładne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pyszna babeczka 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Pyszności jak zawsze 🙂
Autor
Dziękuję 😀
Bardzo fajna, puszysta i wilgotna, aż się w buzi rozpływa super 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje, pozdrawiam 🙂
Wyszła pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pychotka bardzo delikatna wyszła
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Planuje zrobić Twoją babkę na święta. Wygląda genialnie i tak też pewnie smakuje!
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Dziekuje bardzo za przepis! Babka wyszla wspaniala, bardzo chrupiaca z zewnatrz i sypka w srodku. Wszystkim bardzo smakowala i bylo wiele pytan o przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Super babeczka dziekuje 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Babka jest pyszna, wilgotna i lekka jednocześnie dziękuję za przepis 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Dzień dobry, co daje ten dodatek octu? Na co ma wpływ?
Czy można dodać zamiast mąki ziemniaczanej budyń waniliowy, żeby smak był jeszcze wyraźniejszy?
Autor
Dzień dobry, dodatek octu sprawia, że babka jest bardziej puszysta i lekka. Mąki ziemniaczanej jest tu sporo, czy w całości chciałaby Pani zastąpić go budyniem? Częściowo powinno się udać 🙂