Kontakt

blog kulinarny

Bezowe choinki

Bezowe choinki to świetny pomysł na świąteczną przekąskę zwłaszcza dla najmłodszych, którzy nie zawsze przepadają za makowcami i tradycyjnymi sernikami : ) Pięknie prezentują się na stole, a do tego są pyszne. Polecam!!!


Składniki (16 sztuk):

  • 4 białka 
  • 200 g drobnego cukru *
  • szczypta soli
  • barwnik spożywczy np. zielony
  • opcjonalnie cukrowa posypka do dekoracji
  • patyczki do szaszłyków

*Jeśli potrzebujecie zmniejszyć lub zwiększyć ilość choinek należy pamiętać, że na 1 białko przypada 50 g cukru.  

Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować kilka minut do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać barwnik spożywczy, zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać choinki. Udekorować. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez ok. 90-100 minut, a następnie studzić w zamkniętym piekarniku. Przed podaniem delikatnie nadziać na patyczki od szaszłyków. 

Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 grudnia, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Dania dla dzieci, Wyroby na różne okazje

8 komentarzy

  1. Alina

    Piękne! kocham bezy 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i w takim razie jeszcze bardziej polecam 😉

  2. Ania

    Super zrobię dla dzieciaczków ❤️

    1. Marta

      Daj znać jak posmakowały 🙂

  3. Majka

    Moje dzieciaki uwielbiają. Jak zostaje mi białko to zawsze robimy. Te są cudowne 😍

    1. Marta

      U nas też jak białka zostają to zawsze na bezy przerabiamy 😀

  4. Olga

    Pyszne i robią wrażenie! zrobiłam pastelowe i córka początkowo nie chciała jeść tak jej się podobały 🙂

    1. Marta

      Cieszę się bardzo 🙂 Pastelowe musiały wyglądać pięknie 🙂

Pozostaw odpowiedź Olga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
2 + 27 =


Top