Ciasto Sułtan

Ciasta przekładane zawsze są hitem na rodzinnych uroczystościach. Niebanalne połączenie różnych warstw sprawia, że każdy z zainteresowaniem sięga po kolejny kawałek, odkrywając nowe smaki. : ) Dzięki współpracy z marką Galeo przygotowałam dla Was Ciasto Sułtan, które wspaniale sprawdzi się również na świątecznym stole. Bardzo lubię produkty Galeo, ponieważ nie zawierają glutaminianu sodu oraz nastawione są na wysoką jakość składników. Mamy tu świetną relację ceny do jakości, o czym tym bardziej warto pamiętać przed nadchodzącymi Świętami. Ciasto Sułtan to połączenie korzennego biszkoptu z aksamitnym czekoladowym kremem z bakaliami oraz orzechową i kokosową bezą. Całość zwieńczona czekoladową polewą. To jedno z tych ciast, w których na pewno się zakochacie. : ) Polecam!!!


Ciasto Sułtan
Składniki na korzenny biszkopt (blacha o wymiarach 21×21 cm):

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać żółtka, zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Partiami dodawać do ubitej masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.

Składniki na kokosową bezę (blacha 21×21 cm):

  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier powinien całkiem się rozpuścić, a masa powinna być lśniąca i gładka. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.

Składniki na orzechową bezę (blacha 21×21 cm):

  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 100 g orzechów włoskich

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier musi być całkiem rozpuszczony, a masa gładka i lśniąca. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.

Składniki na czekoladowy krem:

  • 500 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego Galeo
  • 20 g ciemnego kakao
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g rodzynek, suszonych śliwek lub daktyli

250 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko zmiksować z kakao, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka z cukrami, często mieszając. Masa zgęstnieje i utworzy nam się czekoladowy budyń. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Czekoladę posiekać, większe rodzynki, śliwki lub daktyle pokroić na kawałki. Dodać do czekoladowego kremu i wymieszać silikonową szpatułką.

Dodatkowo:

  • 3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • świeżo zaparzona kawa do nasączenia

Pierwszy blat ciasta ułożyć na dnie blachy, nasączyć zaparzoną kawą. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i przykryć kokosową bezą. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć orzechową bezą. Wyłożyć pozostałą część czekoladowego kremu. Drugi blat również nasączyć kawą (od strony rozcięcia), przełożyć na czekoladowy krem. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią posiekaną gorzką czekoladę. Odstawić na chwilę, po czym wymieszać i tak uzyskaną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Przyprawy Galeo

Korzenne ciasto przepis

Ciasto korzenne

Ciasto przekładane przepis

Ciasto z kremem przepis

Ciasto sułtan przepis

Ciasto Świąteczne
Bożonarodzeniowe ciasto

Ciasto na Boże Narodzenie

Świąteczne ciasto
*Wpis powstał przy współpracy z marką Galeo

Komentarzy: 105

  1. Karina
    26 grudnia 2022 / 2:27

    Moje popisowe ciasto na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:28

      Bardzo się cieszę 🙂

  2. Ela
    27 grudnia 2022 / 21:10

    Ciasto przepyszne, robiłam w tym roku na święta. Robiłam w blaszce 21 na 24, i wyszło bardzo wysokie. Spokojnie można zrobić w standardowej dużej blaszce.

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:22

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Misia
    7 grudnia 2023 / 12:39

    Zniknęło w mig, bardzo polecam to ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2023 / 9:54

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  4. Julia
    13 grudnia 2023 / 20:23

    Poezja smaku!!!

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2023 / 10:00

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 8 =