Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Sułtan

Ciasta przekładane zawsze są hitem na rodzinnych uroczystościach. Niebanalne połączenie różnych warstw sprawia, że każdy z zainteresowaniem sięga po kolejny kawałek, odkrywając nowe smaki. : ) Dzięki współpracy z marką Galeo przygotowałam dla Was Ciasto Sułtan, które wspaniale sprawdzi się również na świątecznym stole. Bardzo lubię produkty Galeo, ponieważ nie zawierają glutaminianu sodu oraz nastawione są na wysoką jakość składników. Mamy tu świetną relację ceny do jakości, o czym tym bardziej warto pamiętać przed nadchodzącymi Świętami. Ciasto Sułtan to połączenie korzennego biszkoptu z aksamitnym czekoladowym kremem z bakaliami oraz orzechową i kokosową bezą. Całość zwieńczona czekoladową polewą. To jedno z tych ciast, w których na pewno się zakochacie. : ) Polecam!!!


Ciasto Sułtan

Składniki na korzenny biszkopt (blacha o wymiarach 21×21 cm):

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać żółtka, zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Partiami dodawać do ubitej masy, delikatnie mieszając silikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.

Składniki na kokosową bezę (blacha 21×21 cm):

  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier powinien całkiem się rozpuścić, a masa powinna być lśniąca i gładka. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.

Składniki na orzechową bezę (blacha 21×21 cm):

  • 2 białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 100 g orzechów włoskich

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Cukier musi być całkiem rozpuszczony, a masa gładka i lśniąca. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (termoobieg) przez 25 minut. Przestudzić.

Składniki na czekoladowy krem:

  • 500 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego Galeo
  • 20 g ciemnego kakao
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g rodzynek, suszonych śliwek lub daktyli

250 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko zmiksować z kakao, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka z cukrami, często mieszając. Masa zgęstnieje i utworzy nam się czekoladowy budyń. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Czekoladę posiekać, większe rodzynki, śliwki lub daktyle pokroić na kawałki. Dodać do czekoladowego kremu i wymieszać silikonową szpatułką.

Dodatkowo:

  • 3/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • świeżo zaparzona kawa do nasączenia

Pierwszy blat ciasta ułożyć na dnie blachy, nasączyć zaparzoną kawą. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i przykryć kokosową bezą. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć orzechową bezą. Wyłożyć pozostałą część czekoladowego kremu. Drugi blat również nasączyć kawą (od strony rozcięcia), przełożyć na czekoladowy krem. Kremówkę mocno podgrzać i zalać nią posiekaną gorzką czekoladę. Odstawić na chwilę, po czym wymieszać i tak uzyskaną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!


Przyprawy Galeo

Korzenne ciasto przepis

Ciasto korzenne

Ciasto przekładane przepis

Ciasto z kremem przepis

Ciasto sułtan przepis

Ciasto Świąteczne
Bożonarodzeniowe ciasto

Ciasto na Boże Narodzenie

Świąteczne ciasto
*Wpis powstał przy współpracy z marką Galeo



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 grudnia, 2018
Kategorie: Biszkoptowe, Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Czekoladowe, Konkursy, akcje, eventy, Przekładane, Sezonowo

58 komentarzy

  1. Malwina

    Jak to cudownie wygląda!

    1. Marta

      Polecam 🙂

  2. Majka

    Pięknie się prezentuje 😍 Kusząca propozycja na święta 👍

    1. Marta

      Koniecznie wypróbuj, na Święta idealne ciacho 🙂

  3. Agata

    jak smakuje tak jak wyglada to na pewno pyszne

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Aga

    Uwielbiam takie połączenia dziś piekę 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

      1. Aga

        Chylę czoła to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam!

        1. Marta

          Ogromnie się cieszę 🙂 🙂 🙂

  5. Mariusz

    Jestem istnym pożeraczem takich deserów. Szczerze zazdroszczę twojemu mężowi :))

    1. Marta

      Bardzo mi miło, a Mąż faktycznie jest najlepszym testerem, zawsze chętnie próbuje i jest otwarty na nowe smaki 😉

  6. Mała Mi

    Rewelacja ❤️

    1. Marta

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  7. Isia

    Wygląda pysznie muszę zrobić 🙂

    1. Marta

      Polecam 🙂 🙂

  8. A.

    Czeka w lodówce, krem pycha więc nie mogę się doczekać aż się przegryzie całość 🙂

    1. Marta

      Ooo super, daj znać jak smakowało 🙂

  9. roz

    Ślinka cieknie na sam widok upiekę na święta 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i bardzo się cieszę, że skorzystasz z inspiracji 🙂

  10. Ciasto wygląda na dość skomplikowane do przygotowania, ale takie słodkości są najpyszniejsze!

    1. Marta

      To prawda, przekładańce zawsze są pyszne 🙂 Ciasto nie jest może skomplikowane, ale wymaga trochę czasu, aby przygotować poszczególne warstwy 🙂

  11. Aniaa

    Wyszło super dzięki!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam, jest pyszne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  12. Wspaniale wygląda to ciasto. Nie jestem najlepszym cukiernikiem, ale muszę go spróbować 🙂

    1. Marta

      Polecam, jest pyszne 🙂

  13. Mniam! Ciasto wygląda bosko! Już wiem, za co się wezmę w ten weekend 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę i polecam 🙂

  14. Werka

    Wspaniale ciasto nie ma z nim tak duzo roboty jak myslalam.

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Ooo rany! To ciasto wygląda totalnie obłędnie!

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  16. Jowita

    Pyszne ciasto, zmieniłam tylko polewę na taką z masła i kakao bo u mnie nie każdy lubi gorzka czekoladę.

    1. Marta

      Super, cieszę się, że posmakowało 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  17. Ola

    Wspaniale zrobiłam mężowi na imieniny a na święta piekę kolejny raz 🙂

    1. Marta

      Wspaniale, cieszę się, że tak przypadło do gustu 🙂

  18. samanta

    Pyszne ciasto 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Val

    Udało mi się a w kuchni raczej dopiero raczkuje dziekuje za opis przygotowania krok po kroku 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło i cieszę się, że ciasto posmakowało 🙂

  20. Natka

    Goście byli zachwyceni, sprobujcie…przepis meega😊

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, że posmakowało 🙂

  21. Maja

    Ciasto zrobiłam wyszło obłędnie pyszne, dzięki za przepis bo dawno tak dobrego ciasta nie jadłam☺ polecam wypróbowanie przepisu bo warto.

    1. Marta

      Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto przypadło do gustu 🙂 🙂

  22. Milka

    Rewelacyjne ciacho nie mam wprawy więc trochę czasu musiałam poświęcić żeby złożyć te wszystkie warstwy ale już po pierwszym gryzie zapomniałam o tym czasie 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  23. Darusia

    Przepyszne ciasto polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  24. Ola

    Ciasto jest wspaniałe a przepis jak zawsze opisany krok po kroku że nawet ja zrobiłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  25. Iwona

    Pyszne trochę warstw jest ale nawet szybko idzie 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że ciasto posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 − 19 =


Top