Bezy – niezawodny przepis

Bardzo rzadko podejmowałam się przygotowania bez, bo temat wydawał mi się bardzo skomplikowany : ) Ostatecznie zmotywowała mnie Ola i jestem szczęśliwa, że ponownie się przełamałam ; ) Nawet nie chcę liczyć, ile u mnie białek się ostatnio zmarnowało… a z tym przepisem przygotowanie słodkich bezików  jest naprawdę proste. Polecam!!! 


Bezy
Składniki :

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny (pominęłam)

Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodajemy cukier puder., cały czas miksując.

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z odciętą końcówką i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy dowolne kształty.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez około 35 minut.

Smacznego : )

 


Bezy walentynkowe
 


Beziki

Komentarzy: 24

  1. 14 lutego 2013 / 11:09

    Ja też się boję robić bezy, bo się boję że mi nie wyjdą:). Twoje wyglądają super:)

  2. 14 lutego 2013 / 11:22

    ale ładne seduszka Ci wyszły:)

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2013 / 11:28

      Dziękuję 🙂

  3. Marta
    Autor
    14 lutego 2013 / 11:29

    Monika, nie taki diabeł straszny… ! 🙂 ten przepis jest bardzo prosty 🙂

  4. 14 lutego 2013 / 11:34

    Może też bym się przełamała i takie wyczarowała 🙂

  5. Paulina
    14 lutego 2013 / 11:52

    Super bezy chętnie je wypróbuje dzisiaj dla męża:) tylko boję się że mi niestety nie wyjdą bo ja niestety bezy to lubię spalić…:(
    po prostu nie mam ręki do takich cudeńków:)

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2013 / 12:05

      Też się zawsze martwiłam i podejść miałam wiele, ale te nareszcie wyszły takie jakie chciałam 🙂 Polecam i pamiętajcie, aby białka były bardzo sztywne, bo wcześniej chyba za krótko ubijałam 🙂

  6. 14 lutego 2013 / 15:15

    Świetne bezy 🙂 Chyba dzisiaj zrobię mojemu na walentynki 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2013 / 15:24

      Na pewno będzie zadowolony 🙂

  7. 14 lutego 2013 / 18:01

    ooo, ale niespodzianka!!:D fajnie, że się przekonałaś, dla mnie jest to jeden z lepszych deserów, prosty, nieprzekombinowany, a urabiać możesz jak chcesz;D

    …i super, że nadałaś kształt walentynkowy, coś innego!:)

  8. 14 lutego 2013 / 18:54

    Smakowicie wygląda, ja nie mam odwagi piec bezy, ale mam nadzieję, że niedługo się przełamie 🙂

  9. Marta
    Autor
    14 lutego 2013 / 18:59

    Ola to wszystko dzięki Tobie, bo ja raczej od bez stroniłam:D ale rzeczywiście deser prosty, muszę jeszcze podać tak jak Ty, na pewno będzie pycha 😀

  10. Marta
    Autor
    14 lutego 2013 / 18:59

    Szwagierka mam nadzieję, że się przełamiesz 😀

  11. 14 lutego 2013 / 21:31

    Pięknie wyglądają, aż uwierzyłam, że i mi wyjdą. Hmm może je wypróbuję w sobotę, kiedy mam obchodzić „swoje walentynki”. Na pewno byłyby pyszne 😉

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2013 / 21:41

      Trzymam kciuki i smacznego:)

  12. Marta
    Autor
    15 lutego 2013 / 12:02

    Mąż też był zadowolony 🙂

  13. Polinka
    1 lipca 2013 / 9:54

    mam 14 lat i chcę dziś zrobić bezy i też boje się że mi nie wyjdą . ale spróbuję. najbaredziej boje się o temperature. ;/

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2013 / 10:09

      Polinka podziwiam Cię, że w tak młodym wieku garniesz się do kuchni i jednocześnie zazdroszczę, bo Twój zapał na pewno się opłaci 🙂 Trzymam kciuki, aby bezy się udały! Każdy piekarnik jest niestety trochę inny, ale z tym przepisem nigdy nie miałam problemu, więc liczę, że także Tobie się powiedzie – daj znać 🙂

  14. Majka
    6 września 2016 / 18:53

    Gdy namnoży się sporo białek takie bezy okazują się super pysznym kąskiem 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2016 / 23:22

      O tak! I już nigdy białka się nie marnują 🙂

  15. Asia
    3 lipca 2018 / 23:12

    Przepyszne 🙂 moje pierwsze bezy i od razu udana próba 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2018 / 23:30

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 4 =