Biszkopt

biszkopt

Ponieważ zbliżały się urodziny taty musiałam znaleźć niezawodny przepis na udany biszkopt ponieważ żadne z ciast czekoladowych nie należy do jego ulubionych ; ) Na szczęście udało się i jeśli obawiacie się, że biszkopt wam opadnie lub nie wyrośnie zbyt duży koniecznie skorzystajcie! Najbardziej zaciekawił mnie sposób zrzucenia biszkoptu z wysokości po upieczeniu! Tak tak tak! Jest to obowiązkowe i słyszałam już wiele teorii opisujących dlaczego akurat ten  moment gwarantuje, że ciasto nie opada i pomimo, że nie do końca jestem przekonana co do ich słuszności, od tej pory zawsze będę się tego trzymać! Na zdjęciach zamieściłam przykładowe zastosowanie biszkoptu ; )

Składniki do tortownicy 20-22 cm:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na końcu stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać żółtka (po kolei) nadal miksując. Przesiane mąki wymieszać i dodawać do ciasta, mieszając na najwolniejszych obrotach miksera.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy nie smarować. Wlać ciasto i piec w temp. 160-170 C przez około 40 min do suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w formie upuścić je z wysokości 60 cm na podłogę. Dla pewności powtórzyłam czynność dwa razy ; ) Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Boki biszkoptu oddzielać od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony,wtedy też można przekroić go na 3 blaty.

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. 31 marca 2012 / 15:25

    ten przepis dawno odkryłam. Biszkopt zawsze się udaje.

  2. Ilona
    30 stycznia 2017 / 15:53

    Przepyszny robię identycznie ale o jedno jajo mniej 🙂

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 22:41

      Miło mi, że smakuje 🙂

Skomentuj Ilona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 8 =