Blondies z malinami

Bardzo lubię ciężkie i wilgotne, czekoladowe ciasta zwłaszcza z dodatkiem owoców ; ) Zazwyczaj przygotowuję klasyczne brownies, ale tym razem skusiła mnie jasna wersja z białą czekoladą. Blondies jest lżejsze i delikatniejsze od ciemnego odpowiednika i moim zdaniem czekolada nie jest aż tak mocno wyczuwalna. Pomimo, że jest pyszne, to nadal pozostaję wierną miłośniczką tradycyjnego brownies, ale za to mój Mąż przeszedł na jasną stronę mocy… ; ) Na szczęście obie wersje przygotowuje się równie błyskawicznie ; ) Polecam!!!


Blondies z malinami
Składniki (blacha o wymiarach 20×20 cm):

  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g – 200g malin (mogą być mrożone)

Masło rozpuścić wraz z czekoladą na niewielkim ogniu. Jajka ubić wraz z cukrem, na jasną puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać mikserem, dodać masę maślano-czekoladową. Ponownie zmiksować, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu dodać maliny (można delikatnie docisnąć, w przypadku malin mrożonych nie ma potrzeby ich wcześniej rozmrażać). Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i piec przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu trzymać w formie przez 5 min., a następnie studzić na kratce. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Blondie z malinami

Blondie

Komentarzy: 20

  1. A
    23 marca 2015 / 12:12

    Kusisz od samego rana !

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 0:39

      🙂

  2. 23 marca 2015 / 15:29

    Wygląda tak kolorowo! Obłęd! Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 0:39

      Moje klimaty 🙂

  3. Iga L.
    23 marca 2015 / 15:46

    Uwielbiam takie ciacha, chętnie wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 0:40

      Polecam!

  4. 23 marca 2015 / 16:12

    To nie może być niedobre 🙂 Czekolada i maliny – świetny duet 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 0:40

      Jest pyszne 🙂

  5. 23 marca 2015 / 23:21

    och, no rewelacja, zdjęcie, pomysł, aranżacja <3
    nic tylko się rozkoszować smakiem 😀

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 0:40

      Dziękuję :*

  6. Hania
    24 marca 2015 / 1:19

    Aż ślinka cieknie na sam widok 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 0:40

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Beata
    25 marca 2015 / 1:42

    WOW, SUPER, MOGĘ U CIEBIE ZAMIESZKAĆ? 😀

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 10:46

      🙂

  8. 25 marca 2015 / 19:22

    Mmm, Twoje blondies wygląda niezwykle kusząco, pycha! 🙂

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 22:31

      Dziękuję i polecam, jest pyszne 🙂

  9. Michał
    25 marca 2015 / 20:17

    Bardzo fajny przepis

    • Marta
      Autor
      25 marca 2015 / 22:32

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  10. Mi
    5 lipca 2016 / 21:48

    Zobaczyam na fejsie i wiedziałam, że musi być MOJE 🙂 pycha!!!!

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2016 / 22:59

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 + 9 =