Kontakt

blog kulinarny

Ciasto zebra

Błyskawiczne i proste ciasto zebra kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, że wtedy bardzo je lubiłam (jak chyba każde dziecko ; ), a teraz powróciłam do niego ze względu na moją córkę, która także została jego fanką. To chyba najzwyklejsze ucierane, babkowe ciasto, ale ze względu na swój wygląd ma jakiś dziwny urok. Pasuje idealnie do popołudniowej kawy lub herbaty ; ) Polecam!


Ciasto zebra

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki  + 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę (2 i 1/2 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier (łyżka po łyżce). Następnie dodać żółtka, nadal ubijając, aż składniki się połączą. Dalej stopniowo i na zmianę dodawać do ciasta olej i wodę. Mieszać drewnianą łyżką/szpatułką. Na koniec partiami dodać przesianą mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać przesiane kakao, do drugiej przesiać 2 łyżki mąki. Każdą część wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Na środek wylewać na zmianę po 3-4 łyżki ciemnego, a następnie jasnego ciasta, do wyczerpania całości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )


Zebra ekspresowe ciasto


Ekspresowe ciasto zebra

 

Jak zrobić ciasto zebra



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 marca, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta ucierane, Dania dla dzieci

40 komentarzy

  1. Kasia

    Wieki nie jadłam!!!

    1. Marta

      U nas za sprawą córki ostatnio bardzo często… 😉

  2. Ilona

    Pięknie Ci wyszła 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Meg

    Wygląda perfekcyjnie! I do tego wydaje być się niesamowicie wilgotne 🙂 Muszę wypróbować…

    1. Marta

      To dzięki dodatkowi oleju! 🙂 Do moich ulubionych nie należy, ale na pewno warto wypróbować i efekt super 🙂

  4. o, zapisuję i do zrobienia niebawem 😀 ha! ;*

  5. ooooo u mnie też się jadło do kawki 🙂

  6. kasienka85

    Pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Mariusz

    U nas też się jadło, ale sam to nie upiekę..

    1. Marta

      Polecam wypróbować, ciasto jest bardzo proste do przygotowania! 🙂

  8. Aga

    Marta po prostu nie mogę tu zaglądać… jestem na diecie ;p

    1. Kawałeczek nie zaszkodzi… 😉

  9. Han

    Super efekt 🙂

    1. Bardzo dziękuję 🙂

  10. Lucy

    Jutro piekę 🙂

    1. Smacznego i daj znać jak smakowało 🙂

      1. Lucy

        Pycha! i rodzinka w szoku, że takie cudo wyczarowałam 🙂

        1. Marta

          Bardzo mi miło, że smakowało i rodzina była zadowolona 🙂

  11. Aga

    Świetne! Uwielbiam babkowe ciasta, aż dziw, że nigdy go nie jadłam!

    1. Marta

      Musisz koniecznie nadrobić 🙂

  12. Karolina Sowa

    Szczerze to nie przepadam za zebrą, ale Twoja tak pięknie wygląda, że pewnie bym się skusiła :p

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  13. Gosia

    Przepyszne ciasto 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Super, sam mogę zrobić dla żonki niespodziankę ☺️ dzięki za prosty przepis!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂 Żona na pewno będzie zadowolona z niespodzianki 🙂

  15. Wygląda pysznie, zrobię w weekend 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, proszę dać jak smakowało 🙂

  16. Marlena

    Robiłam pycha!

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  17. Alina

    Ciasto wyszło przepyszne a efekt zebra sprawił że moje dzieci zaniemówiły co rzadko się zdarza super 🙂

    1. Marta

      Bardzo, bardzo się cieszę 🙂

  18. Nora

    Uwielbiam to ciacho pycha!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 17 =


Top