Ciasto zebra

Błyskawiczne i proste ciasto zebra kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, że wtedy bardzo je lubiłam (jak chyba każde dziecko ; ), a teraz powróciłam do niego ze względu na moją córkę, która także została jego fanką. To chyba najzwyklejsze ucierane, babkowe ciasto, ale ze względu na swój wygląd ma jakiś dziwny urok. Pasuje idealnie do popołudniowej kawy lub herbaty ; ) Polecam!


Ciasto zebra

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki  + 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę (2 i 1/2 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier (łyżka po łyżce). Następnie dodać żółtka, nadal ubijając, aż składniki się połączą. Dalej stopniowo i na zmianę dodawać do ciasta olej i wodę. Mieszać drewnianą łyżką/szpatułką. Na koniec partiami dodać przesianą mąkę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać przesiane kakao, do drugiej przesiać 2 łyżki mąki. Każdą część wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Na środek wylewać na zmianę po 3-4 łyżki ciemnego, a następnie jasnego ciasta, do wyczerpania całości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )


Zebra ekspresowe ciasto


Ekspresowe ciasto zebra

 

Jak zrobić ciasto zebra

Komentarzy: 40

  1. Kasia
    19 marca 2015 / 18:10

    Wieki nie jadłam!!!

    • Marta
      Autor
      20 marca 2015 / 12:17

      U nas za sprawą córki ostatnio bardzo często… 😉

  2. Ilona
    19 marca 2015 / 19:00

    Pięknie Ci wyszła 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2015 / 12:17

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2015 / 12:17

      Dziękuję 🙂

  3. 19 marca 2015 / 21:13

    Wygląda perfekcyjnie! I do tego wydaje być się niesamowicie wilgotne 🙂 Muszę wypróbować…

    • Marta
      Autor
      20 marca 2015 / 12:17

      To dzięki dodatkowi oleju! 🙂 Do moich ulubionych nie należy, ale na pewno warto wypróbować i efekt super 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2015 / 12:18

      :*

  4. 19 marca 2015 / 23:44

    ooooo u mnie też się jadło do kawki 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2015 / 12:18

      🙂

  5. kasienka85
    20 marca 2015 / 14:26

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2015 / 18:37

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Mariusz
    20 marca 2015 / 16:17

    U nas też się jadło, ale sam to nie upiekę..

    • Marta
      Autor
      20 marca 2015 / 21:58

      Polecam wypróbować, ciasto jest bardzo proste do przygotowania! 🙂

  7. Aga
    20 marca 2015 / 22:04

    Marta po prostu nie mogę tu zaglądać… jestem na diecie ;p

    • Marta
      Autor
      21 marca 2015 / 12:47

      Kawałeczek nie zaszkodzi… 😉

  8. Han
    21 marca 2015 / 0:02

    Super efekt 🙂

  9. Lucy
    21 marca 2015 / 1:12

    Jutro piekę 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2015 / 12:48

      Smacznego i daj znać jak smakowało 🙂

      • Lucy
        22 marca 2015 / 1:34

        Pycha! i rodzinka w szoku, że takie cudo wyczarowałam 🙂

        • Marta
          Autor
          22 marca 2015 / 22:14

          Bardzo mi miło, że smakowało i rodzina była zadowolona 🙂

  10. 22 marca 2015 / 9:42

    Świetne! Uwielbiam babkowe ciasta, aż dziw, że nigdy go nie jadłam!

    • Marta
      Autor
      22 marca 2015 / 22:14

      Musisz koniecznie nadrobić 🙂

  11. Karolina Sowa
    22 marca 2015 / 19:30

    Szczerze to nie przepadam za zebrą, ale Twoja tak pięknie wygląda, że pewnie bym się skusiła :p

    • Marta
      Autor
      22 marca 2015 / 22:14

      Dziękuję 🙂

  12. Gosia
    31 października 2016 / 13:16

    Przepyszne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      31 października 2016 / 22:02

      Super, że posmakowało 🙂

  13. 1 listopada 2016 / 14:12

    Super, sam mogę zrobić dla żonki niespodziankę ☺️ dzięki za prosty przepis!

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 0:33

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂 Żona na pewno będzie zadowolona z niespodzianki 🙂

  14. 1 listopada 2016 / 16:07

    Wygląda pysznie, zrobię w weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 0:33

      Bardzo mi miło, proszę dać jak smakowało 🙂

  15. Marlena
    1 listopada 2016 / 19:01

    Robiłam pycha!

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 0:33

      Super, że posmakowało 🙂

  16. Alina
    9 grudnia 2016 / 15:06

    Ciasto wyszło przepyszne a efekt zebra sprawił że moje dzieci zaniemówiły co rzadko się zdarza super 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 22:16

      Bardzo, bardzo się cieszę 🙂

  17. Nora
    29 stycznia 2018 / 1:31

    Uwielbiam to ciacho pycha!!!

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2018 / 21:04

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
18 + 26 =