Brownie z bananów

Kiedy zobaczyłam u Oli bananowe brownie wiedziałam, że na pewno je przygotuję, nie spodziewałam się tylko, że tak szybko, bo lista priorytetów jest długa : ) Mój Synek miał akurat ochotę na banana, która minęła mu po pierwszym kęsie i sprawa została przesądzona ; ) Brownie jest bardzo bardzo mocno czekoladowe, a raczej kakaowe, intensywne, po prostu pyszne! Do tego całkiem zdrowe, w kategorii ciast z czekoladą ; ) Jeśli chodzi o konsystencję to nie należy do charakterystycznych gliniastych brownie, pod tym względem raczej bliżej mu do tradycyjnego czekoladowego ciasta. Zdecydowanie polecam!!!


Dietetyczne brownie

Składniki (2 foremki żaroodporne o wymiarach 11×12 cm):
  • 1/2 szklanki puree z bananów (u mnie 1 wystarczyła sztuka)
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Banana zmiksować blenderem na puree. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać wraz z pozostałymi składnikami (oprócz sody) do bananowego puree i ponownie zmiksować. Na koniec dodać sodę oczyszczoną, ostatni raz zmiksować całość. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg, środkowa półka) przez 25-30 minut.

Smacznego : )


Bananowe brownie
 


Brownie z bananów
 


Brownie dietetyczne

Komentarzy: 37

  1. Justyna
    24 listopada 2015 / 11:19

    Prezntuje się pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:27

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  2. Karo
    24 listopada 2015 / 13:04

    Zdjęcia jak zawsze zachwycają!!!

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:27

      Dziękuję jest mi ogromnie miło 🙂

  3. Milena
    24 listopada 2015 / 13:15

    Zjadłabym ze smakiem 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:28

      Mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂

  4. Agata
    24 listopada 2015 / 15:35

    W pierwszej chwili przeczytałam brownie z batatów 🙂 ale z bananów też nigdy nie jadłam, a wygląda zachęcająco 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:29

      Z batatów też jeszcze nie jadłam 😉 ale wersję z bananami gorąco polecam! 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:29

      Bardzo dziękuję 🙂 🙂

  5. 24 listopada 2015 / 17:28

    wspaniałe ciacho! 🙂
    takie uzdrowione wersje zawsze do mnie przemawiają. Swoją listę też mam pokaźną, ale i to ciacho musi się na niej znaleźć! 🙂 i nie ma w sobie ani grama mąki?

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:30

      Zupełnie bez mąki, wystarcza duża ilość kakao 🙂 Ale jest tak pyszne, że nawet nie czuć że uzdrowione 😉 Mąż się nie poznał, a nie jest łatwo go zaskoczyć 🙂

  6. 24 listopada 2015 / 21:01

    ono jest najlepsze na świecie! robię je już któryś raz….matko boskoo…i ile gębusiek do obdzielenia…każdy chce spróbować, a ono takie łatwe !

    dzięki i buźka :*

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:31

      Spodziewałam się, że będzie dobre, ale nie że takie wow! 😀 dosłownie hit tygodnia i od razu ląduje na listę ulubionych 🙂

  7. Kacha
    25 listopada 2015 / 0:39

    ślinotok… jutro będę robić 🙂

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2015 / 11:54

      🙂 daj znać jak smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2015 / 0:12

      Daj znać jak smakowało 🙂

  8. Justyna
    25 listopada 2015 / 15:42

    Przepyszne! szkoda tylko, ze bananów nie czuć 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2015 / 0:11

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 a kakao rzeczywiście zdominowało tu smak bananów 🙂

  9. Miazga.kowa
    26 listopada 2015 / 0:57

    🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2015 / 12:14

      🙂

  10. Asiek
    29 listopada 2015 / 1:52

    Mamy bardzo podobny gust, piekłam już kilka Pani ciast i zawsze wychodzą pyszne ! 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:38

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:42

      To u mnie chyba zawsze jakieś wariacje, bo niewiele, ale zawsze mąki dodaję 😉 ale bananowe też pyszne 🙂

  11. 30 listopada 2015 / 17:38

    wygląda smakowicie, jedyne co dodawałem do brownie to mase krówkową, ale będę musiał spróbować z moim ulubionym owocem 😉

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 22:22

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania, z bananami smakuje świetnie 🙂

  12. 2 grudnia 2015 / 9:26

    Zdjęcia na czarnym tle po prostu powalają 🙂 Nie dość, że brownie wyszło tak rewelacyjnie to jeszcze takie foty!

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2015 / 20:41

      Bardzo dziękuję, ogromnie mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2015 / 1:23

      Bardzo dziękuję 🙂

  13. Magda
    2 stycznia 2016 / 19:22

    Czy w jest szansa ze wyjdzie w foremkach babeczkowych?

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2016 / 22:24

      Tak, być może trzeba będzie tylko zmodyfikować czas pieczenia 🙂

  14. andzia gandzia
    20 lipca 2016 / 15:04

    Wyszło genialne! Świetny smak, z tym że oczywiście troszkę zmodyfikowałam 😛 Dałam mniej czekolady,kakao i miodu, za to dodałam garść daktyli 🙂 Zarąbisty przepis! Więcej takich ;D

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2016 / 22:28

      Super, że posmakowało 🙂 opcja z daktylami bomba! chętnie wypróbuję 🙂

  15. O.
    8 września 2017 / 19:29

    Przepyszne!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      8 września 2017 / 23:00

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 24 =