Kiedy zobaczyłam u Oli bananowe brownie wiedziałam, że na pewno je przygotuję, nie spodziewałam się tylko, że tak szybko, bo lista priorytetów jest długa : ) Mój Synek miał akurat ochotę na banana, która minęła mu po pierwszym kęsie i sprawa została przesądzona ; ) Brownie jest bardzo bardzo mocno czekoladowe, a raczej kakaowe, intensywne, po prostu pyszne! Do tego całkiem zdrowe, w kategorii ciast z czekoladą ; ) Jeśli chodzi o konsystencję to nie należy do charakterystycznych gliniastych brownie, pod tym względem raczej bliżej mu do tradycyjnego czekoladowego ciasta. Zdecydowanie polecam!!!
- 1/2 szklanki puree z bananów (u mnie 1 wystarczyła sztuka)
- 65 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko (wielkość L, temp. pokojowa)
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 płaskie łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Banana zmiksować blenderem na puree. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać wraz z pozostałymi składnikami (oprócz sody) do bananowego puree i ponownie zmiksować. Na koniec dodać sodę oczyszczoną, ostatni raz zmiksować całość. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg, środkowa półka) przez 25-30 minut.
Smacznego : )
Prezntuje się pysznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Zdjęcia jak zawsze zachwycają!!!
Autor
Dziękuję jest mi ogromnie miło 🙂
Zjadłabym ze smakiem 🙂
Autor
Mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂
W pierwszej chwili przeczytałam brownie z batatów 🙂 ale z bananów też nigdy nie jadłam, a wygląda zachęcająco 🙂
Autor
Z batatów też jeszcze nie jadłam 😉 ale wersję z bananami gorąco polecam! 🙂
Zachwycające i zdjęcia i ciacho.
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 🙂
wspaniałe ciacho! 🙂
takie uzdrowione wersje zawsze do mnie przemawiają. Swoją listę też mam pokaźną, ale i to ciacho musi się na niej znaleźć! 🙂 i nie ma w sobie ani grama mąki?
Autor
Zupełnie bez mąki, wystarcza duża ilość kakao 🙂 Ale jest tak pyszne, że nawet nie czuć że uzdrowione 😉 Mąż się nie poznał, a nie jest łatwo go zaskoczyć 🙂
ono jest najlepsze na świecie! robię je już któryś raz….matko boskoo…i ile gębusiek do obdzielenia…każdy chce spróbować, a ono takie łatwe !
dzięki i buźka :*
Autor
Spodziewałam się, że będzie dobre, ale nie że takie wow! 😀 dosłownie hit tygodnia i od razu ląduje na listę ulubionych 🙂
ślinotok… jutro będę robić 🙂
Autor
🙂 daj znać jak smakowało 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Przepyszne! szkoda tylko, ze bananów nie czuć 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 a kakao rzeczywiście zdominowało tu smak bananów 🙂
🙂
Autor
🙂
Mamy bardzo podobny gust, piekłam już kilka Pani ciast i zawsze wychodzą pyszne ! 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂
Brownies to ciasto bez mąki, z puree bananowym na pewno przepyszne !
Autor
To u mnie chyba zawsze jakieś wariacje, bo niewiele, ale zawsze mąki dodaję 😉 ale bananowe też pyszne 🙂
wygląda smakowicie, jedyne co dodawałem do brownie to mase krówkową, ale będę musiał spróbować z moim ulubionym owocem 😉
Autor
Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania, z bananami smakuje świetnie 🙂
Zdjęcia na czarnym tle po prostu powalają 🙂 Nie dość, że brownie wyszło tak rewelacyjnie to jeszcze takie foty!
Autor
Bardzo dziękuję, ogromnie mi miło 🙂
Wygląda pysznie!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Czy w jest szansa ze wyjdzie w foremkach babeczkowych?
Autor
Tak, być może trzeba będzie tylko zmodyfikować czas pieczenia 🙂
Wyszło genialne! Świetny smak, z tym że oczywiście troszkę zmodyfikowałam 😛 Dałam mniej czekolady,kakao i miodu, za to dodałam garść daktyli 🙂 Zarąbisty przepis! Więcej takich ;D
Autor
Super, że posmakowało 🙂 opcja z daktylami bomba! chętnie wypróbuję 🙂
Przepyszne!!! 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂