Brownie z kaszy jaglanej

Czy znacie kogoś, kto nie lubi brownie? Mocno czekoladowe, gliniaste ciasto i ta pyszna, chrupiąca skorupka na wierzchu… mniam ; ) Tym razem w zdrowszej wersji (klik) opierającej się na kaszy jaglanej! Cudowny wynalazek, który można zjeść bez wyrzutów sumienia ; )


Brownie z kaszy jaglanej
Składniki (blacha o wymiarach 20×20 cm):

 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub śmietanki kokosowej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ew. kokosowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • orzechy włoskie i/lub migdały

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (we wrzątku z odrobiną soli). Przestudzić, dodać pozostałe składniki (poza orzechami i migdałami) i całość zmiksować blenderem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać orzechami i/lub migdałami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 40 minut.

Smacznego : )

Komentarzy: 39

  1. 22 stycznia 2014 / 10:35

    Genialne rozwiązanie ! A czy można śmietankę zastąpić mlekiem ? Pozdrawiam !

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2014 / 20:22

      Można zastąpić, a najlepiej mlekiem kokosowym, bo ma lepszą konsystencję lub jogurtem naturalnym 🙂

  2. magdam22011@wp.pl
    22 stycznia 2014 / 16:40

    Rewelacja Kasza jaglana zdrowa mało składników wydaje się prosty
    Jutro zobaczymy czy dobry

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2014 / 20:22

      Mam nadzieję, że zasmakuje 😀

  3. 23 stycznia 2014 / 10:47

    Przepis fajny, tylko śmietana kremówka niestety w przypadku dbających o linię chyba nie jest dobrym pomysłem 🙂 Jednak wszystko co z kaszą jaglaną jest pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2014 / 11:06

      Bez problemu można zastąpić mlekiem kokosowym lub jogurtem naturalnym 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2014 / 11:52

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. 26 stycznia 2014 / 23:21

    znam kogoś kto nie lubi brownie – mianowicie JA:D

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2014 / 23:35

      🙂 😉 no tak… nie jesteś miłośniczką czekolady w wypiekach prawda? 🙂 ale Aniu może ta wersja byłaby właśnie odpowiednia dla Ciebie? 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2014 / 0:04

      Jestem tego samego zdania 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2014 / 10:20

      Miłośnicy klasycznego brownie na pewno wyczują różnicę 😉

  5. Agnes
    22 maja 2015 / 14:05

    A mogłabym podmienić śmietanę na mascarpone? 🙂 Mam wielka ochotę na brownie ale deszcz leje i nie chce mi się wychodzić do sklepu 🙂

  6. Agnes
    22 maja 2015 / 14:06

    A czy mogłabym wymienić kremówkę na mascarpone? Tylko to mam w lodówce a pogoda nie zachęca nawet na wyjście do sklepu 🙂

    • Marta
      Autor
      25 maja 2015 / 10:45

      Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale nie miałam dostępu do komputera… proponowałabym jednak utrzymać mniej więcej podobną konsystencję i dodać np. jogurt naturalny 🙂 Pozdrawiam 🙂

  7. Elżbieta
    9 czerwca 2015 / 18:23

    Witam serdecznie . Jaki olej ? . Mam w domu kokosowy olej, czy może być ?

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 23:16

      Użyłam zwykłego rzepakowego, z kokosowym nie miałam okazji eksperymentować, ale powinno się udać, bo to jedno z mniej wymagających ciast 😉 co więcej raz zapomniałam całkowicie o oleju i brownie też wyszło super 😉

  8. 18 czerwca 2015 / 14:48

    Hej, piekłam z tego przepisu (choć przyznam,że z innego portalu) i muszę przyznać rację, że jest pysznie i można z nim kombinować, czyli po mojemu naginać. Piszesz, że wyszło Ci bez oleju. Ja zapomniałam kiedyś z roztargnienia dodać śmietankę, i nie dałam też nic w zamian i o dziwo, też wyszło:) nie było takie pyszne jak wg przepisu, ale nie było do kosza. Zdarza mi się też zamienić 30% na mleko, i też wychodzi- dla tych co bardzo dbają o linię, lub akurat nie mają 30% a z domu nie chce się wyjść:)
    polecam przepis

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2015 / 12:08

      I właśnie to w kuchni jest najpiękniejsze, że każdy może do woli modyfikować i przerabiać przepisy zgodnie z własnymi upodobaniami i zapotrzebowaniami 🙂

  9. Pola
    5 marca 2018 / 11:22

    Mam w domu już ugotowaną kaszę i wielką ochotę zrobić brownie. Ile szklanek dać ugotowanej już kaszy?

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:53

      Niestety nie przeliczałam 🙁 Wydaje mi się, że nieco ponad 1 i 1/2 szklanki, ale nie mam pewności.

  10. Edyta
    25 marca 2018 / 22:50

    Brownie wyszlo pysznie 🙂 nie smakuje co prawda jak typowe brownie z gora czekolady i masla ale za to o niebo zdrowsze 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:58

      Zdecydowanie tak 🙂

  11. Noie
    11 października 2019 / 10:46

    Przepyszne ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:40

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  12. Agu
    18 listopada 2019 / 12:44

    Wyszło super kolejny przepis z Pani strony który mnie nie zawiódł 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:39

      Cieszę się bardzo i pozdrawiam 🙂

  13. Zoja
    9 stycznia 2020 / 18:12

    Przepyszne wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2020 / 22:44

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Sara
    26 marca 2020 / 23:18

    Bardzo fajny prosty przepis zdecydowanie do powtórzenia 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:43

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  15. Ola
    4 marca 2021 / 11:30

    Jaka blachę uzyc nie ma info w przepisie

    • Marta
      Autor
      5 marca 2021 / 13:48

      Jest taka informacja przy liście składników 😉 20×20 cm

  16. Joanna
    24 stycznia 2023 / 23:30

    Czy z kaszy odlać wodę.czu blendowac z wodą?

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2023 / 11:40

      Odlać 🙂

Skomentuj martawkuchni.blog.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 + 11 =