Bułeczki, kiedy rosną kiedy śpisz

Od dawna chciałam spróbować z domowymi wypiekami śniadaniowych pyszności ; ) Jest to bardzo przydatne, kiedy nie mamy siły udać się rankiem do sklepu lub w przypadku, gdy nie możemy liczyć na świeże pieczywo : ) Ostatecznie zdecydowałam się dzięki siostrze, choć szczerze przyznam, że do smaku sklepowych bułek trochę im brakuje. Zapewne, aby przybliżyć ten smak musiałabym się zaopatrzyć w maszynę do wypieku chleba i odpowiednią  mąkę… Ale przecież nie zawsze to, co sklepowe jest lepsze niż to, co domowe, więc może to tylko kwestia przyzwyczajenia ; ) Przepis pochodzi od Abbry.

bułeczki, które rosną kiedy śpisz

Składniki na ok. 12 bułeczek:

  • 25 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 500 g mąki
  • mleko do posmarowania

Wieczorem przygotować ciasto – składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobiną mleka, dodać sól, jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, które wyłożyć na posypany mąką blat i uformować z niego 12 okrągłych bułeczek.

Bułeczki ułożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce i wstawić na noc do lodówki, na dolną półkę.

Rano bułeczki posmarować mlekiem. Można posypać makiem, słonecznikiem, pestkami dyni lub sezamem.

Piec w temp. 250 C przez ok. 10 min.

Smacznego : )

Komentarzy: 2

  1. jagoda
    9 maja 2011 / 17:54

    Wyglądają przepysznie!!!

Skomentuj Amela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 5 =