Bułeczki z powidłami

Przepyszne drożdżowe bułeczki z powidłami i kruszonką sprawdzą się idealnie w roli drugiego śniadania, czy deseru. W ich wnętrzu można ukryć ulubione dodatki jak czekolada, dżem, twarożek, czy budyń, jednak nam najbardziej smakują w wersji z powidłami : ) Polecam!!!

Bułeczki z powidłami

Składniki na ciasto (15 bułeczek, blacha 23×33 cm):

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 7 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko (wielkość L)

Składniki na kruszonkę:

  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki masła

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe

Mąkę, cukier, cukier wanilinowy drożdże i sól wymieszać w dużej misce. Masło rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu, lekko przestudzić i wraz z jajkiem dodać do pozostałych składników. Dokładnie zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego) i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie delikatnie wyrobić i podzielić na 15 części. Uformować kulki i każdą z nich rozwałkować na podłużny placek, nałożyć powidła i zwinąć w rulonik. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, a następnie posypać nią bułeczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Bułeczki drożdżowe z powidłami

Inspiracja – grupa Domowa Cukiernia

Komentarzy: 14

  1. Aga
    18 maja 2020 / 13:11

    Jak smakują tak jak wyglądają to biorę wszystkie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2020 / 11:32

      Bardzo się cieszę, bo smakują nawet lepiej niż wyglądają 🙂

  2. Majka
    18 maja 2020 / 13:23

    Cudowne 😍 Już czuję ten zapach…

    • Marta
      Autor
      20 maja 2020 / 11:33

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Karo
    18 maja 2020 / 14:41

    Mniam mniam aż ślinka cieknie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2020 / 11:33

      🙂 🙂 🙂

  4. Kinia
    18 maja 2020 / 22:54

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      20 maja 2020 / 11:33

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  5. Ania
    19 maja 2020 / 11:27

    Są przepyszne dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2020 / 11:33

      Super, że posmakowały 🙂

  6. Anja
    22 maja 2020 / 11:17

    Bułeczki wyszły super bardzo miękkie nie za słodkie zjedliśmy nawet na śniadanko 🙂

    • Marta
      Autor
      22 maja 2020 / 15:48

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  7. Monika
    23 lutego 2023 / 10:44

    Witam a jesli chciałabym użyć takich zwykłych drożdży to jaka byłaby proporcja?

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2023 / 13:08

      25 g 🙂

Skomentuj Karo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
15 − 4 =