Bulion warzywny

Domowy, esencjonalny bulion to podstawa zup, sosów a także innych dań. Bulion warzywny jest bardzo prosty do przygotowania, ale względu na czas gotowania warto przygotować większą ilość i zamrozić, aby mieć w zapasie. Polecam!!!

Domowy bulion warzywny

Składniki:

  • 2 i 1/2 litra zimnej wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • biała część małego pora
  • 1/2 cebuli opalonej na ogniu, suchej patelni lub grillu
  • liść kapusty (opcjonalnie)
  • kilka gałązek natki pietruszki i lubczyku
  • 1 łyżka soli, 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy

Wszystkie warzywa umyć, marchewkę, pietruszkę i seler obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka wraz z pozostałymi składnikami, przykryć pokrywką i zagotować. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować jeszcze ok. 90 minut, a następnie przecedzić.

Smacznego!

Komentarzy: 10

  1. Aga
    13 lipca 2020 / 20:23

    Domowy najlepszy też zawsze mrożę i mam w potrzebie bo kostkom mówię NIE 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2020 / 10:42

      Dokładnie 🙂

  2. Majka
    14 lipca 2020 / 0:35

    Robię taki sam i także mrożę 🙂 To najlepsza baza.

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2020 / 10:42

      Zawsze warto mieć pod ręką 🙂

  3. Iza
    14 lipca 2020 / 11:11

    Mnie zawsze zastanawia co to jest bulion jak są w przepisach warzywny wiadomo z warzyw ale mięsny czym się różni od rosołu heh 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2020 / 10:43

      Po każdej publikacji przepisu na zupę krem dostaję pytanie o bulion stąd post 😀

  4. Kasia
    14 lipca 2020 / 18:37

    W zamrażarce obowiazakowo musi być zapas 😊

    • Marta
      Autor
      15 lipca 2020 / 10:44

      🙂 🙂 🙂

  5. Magda
    2 listopada 2020 / 12:22

    Przepis super dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2020 / 16:43

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

Skomentuj Majka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 2 =