Chicken wings z piekarnika

Wcześniej próbowałam się już zmierzyć z uzyskaniem ciekawej panierki do kurczaka, ale wtedy smażyłam go na głębokim oleju. Tym razem chciałam, aby było bardziej zdrowo i mięso zapiekałam w piekarniku, aby wyeliminować zbyt dużą ilość tłuszczu. Do panierki użyłam mąki ziemniaczanej, ale niestety jej posmak był lekko wyczuwalny, za czym nie przepadam, więc proponuję zastąpić ją zwykłą mąką pszenną. Poza tym danie pyszne i nie ma przy nim dużo pracy : )


Chicken wings

Składniki :

  • 5 skrzydełek lub pałek z kurczaka
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/4 szklanki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, chili, curry

Kurczaka umyć i ściągnąć skórę (chyba, że oczywiście ją lubicie : ) Natrzeć przyprawami, tak aby całe mięso było pokryte.  Płatki kukurydziane rozdrobnić, można to zrobić tłuczkiem do mięsa lub blenderem i wymieszać z mąką. Pałki kurczaka panierować w mące z płatkami, dokładnie przyciskając, aby dobrze się przykleiły.

Pieczemy w piekarniku w temp. 200 C przez ok. 1,5 godziny. Możemy użyć zwykłej blachy teflonowej lub naczynia żaroodpornego. (Wyłożyłam je papierem do pieczenia, wtedy nic się nie przypieka i możemy łatwo odwrócić mięso.) Po ok. godzinie pieczenia mięso możemy podlać roztopioną łyżką masła.

Smacznego : )

 

Chicken wings pieczone w piekarniku

 

Komentarzy: 13

  1. 27 lutego 2012 / 22:07

    Aż mi ślinak cieknie, musze wyprobowac!!!

  2. Halinka
    28 lutego 2012 / 9:34

    WINGS = skrzydełka a nie pałki z kurczaka

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2012 / 12:09

      Dziewczyny polecam:) Halinko masz rację moje tłumaczenie jest chyba zbyt dowolne, ale że akurat miałam pałki z kurczaka… 🙂

  3. katrin
    28 lutego 2012 / 14:58

    e tam halina, czepiasz sie. wygladaja obłędnie, lepiej niz te z kfc, ktore uwielbiam. nareszcie bede miała zdrowy domowy odpowiednik.

  4. lena&kasper
    28 lutego 2012 / 20:51

    A stosowałaś jakiś sosik jeszcze do tego np. czosnkowy, czy samo mięso jest dość soczyste i wyraziste?

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2012 / 21:12

      Jedliśmy bez sosiku, mięso było mięciutkie, fajnie odchodziło od kości 🙂 ale sos czosnkowy jak najbardziej by pasował!

  5. jana
    29 lutego 2012 / 10:13

    swietny przepis, wiele juz probowałam a’la kurczaki z kfc i ten jest najlepszy, polecam wszystkim.

  6. Arachela
    1 marca 2012 / 19:39

    Zrobiłam i wyszły nóżki bombowe! Pycha!

  7. 2 marca 2012 / 12:22

    ja też już wczoraj wypróbowałam:) wszystkim bardzo smakowało:))

  8. nina
    2 marca 2012 / 14:02

    Jeden z lepszych przepisów na kurczaka, jakie wypróbowałam, a było ich od groma.

  9. Marta
    Autor
    2 marca 2012 / 21:05

    Dziewczyny bardzo się cieszę, że Wam smakowało ! 🙂

  10. mini
    3 marca 2012 / 14:47

    Przepisów na drób nigdy dość:)

Skomentuj katrin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 − 9 =