Kilka lat temu hitem internetu był chleb zmieniający życie, czyli chleb z ziaren, bez mąki : ) Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności, nie używamy zakwasu, ani drożdży, więc wszystko po prostu musi się udać ; ) Przyznaję, że zanim zajęłam się wypiekaniem pieczywa w domu w ogóle mnie nie kusił, mój stosunek do niego był raczej obojętny pomimo tego całego internetowego szaleństwa. Teraz oczywiście musiałam spróbować i dołączyłam do grona jego zwolenników ; ) Jest pyszny, bardzo zdrowy, świetnie smakuje również na ciepło np. podgrzany w tosterze. Możecie dowolnie zmieniać jego skład tak, aby w sumie uzyskać 500 g składników. Dzięki swoim właściwościm siemię lniane pięknie go skleja, alternatywą jest również wykorzystanie nasion chia lub łusek babki płesznik. Polecam!!!
Składniki (keksówka 26x14cm):
- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g ziaren słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 50 g sezamu
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g siemienia lnianego + 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 – 1,5 szklanki wody
2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalać 6 łyżkami wrzątku, odstawić na chwilę do zaparzenia. Pozostałe ziarna wymieszać razem z solą w misce. Dodać zaparzone siemię lniane, wymieszać. Stopniowo dolewać wodę (u mnie 1,2 szklanki – masa powinna być wilgotna, ale nie mokra). Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby masa wchłonęła płyn i zmiękła, można odstawić na noc. Po tym czasie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo dokładnie docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 60 minut. Studzić w formie i kroić dopiero kiedy będzie całkowicie ostudzony, w przeciwnym razie może się kruszyć.
Smacznego!
Coś dla mnie :))
Autor
🙂
WYgląda pysznie!
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Bardzo ładne zdjęcia!
Dzięki i zapraszam na moje przepisy
http://ekokuchnia.blog.pl
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Rzeczywiście prosty, więc nawet ja która mam dwie lewe do pieczenia się skuszę 🙂
Autor
Polecam, daj znać jak smakowało 🙂
Jeszcze go nie robiłam i ciągle mnie kusi. Rzeczywiście jest taki znakomity?
Autor
Mi bardzo smakował! 🙂 i do tego tak łatwo go zrobić, dla dzieci też super, bo orzechy im chrupią, ale np. mój Mąż nie podzielał naszego entuzjazmu, więc jak wszystko to kwestia gustu 🙂 Jak dodasz swoje ulubione ziarna i orzechy to na pewno będziesz wracać do wypieku 🙂
WYGLĄDA PYSZNIE 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Musi być bardzo smaczny, czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć migdałów?
Autor
Pewnie, że tak 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
MIło mi, że przypadł do gustu 🙂
chleb samo zdrowie 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂
Super chlebek, dodałam też zurawinę i choć nie jest już z samych ziaren to i tak bardzo zdrowy i pyszny 🙂
Autor
Żurawinę też dodaję wszędzie gdzie mogę 😉
Z dżemorem najlepszy 🙂
Autor
Potwierdzam ;))
Pycha na pewno do powtórki 🙂
Autor
Super, że smakowało 🙂
Wyszedł pyszny 🙂 bardzo lubię takie „wynalazki” zwłaszcza w zdrowej wersji pozdrawiam 🙂
Autor
Super :)))
Czy nasiona chia tez zalać gorąca woda i czy zmielic dwie łyżki nasion tak jak siemie?
Autor
Nasion chia nie mielę, zalewam ciepłą (nie wrzącą) wodą i odstawiam, aż napęcznieją na ok. 20 minut 🙂
Bardzo się kruszy:( odmierzalam składniki miarka nie waga; czy to może mieć znaczenie? A w smaku pyszny:)
Autor
Tak, ponieważ tu jedynym spoiwem jest siemię lniane, więc nawet drobne odstępstwa mogą wymagać mocniejszego „sklejenia”. Jeśli nie ma możliwości odmierzenia wagą można spróbować zmielić większą ilość siemienia, aby siła łączenia była większa 🙂 Prze krojeniem chleb musi być całkowicie wystudzony.