Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to chyba jeden z popularniejszych wypieków. Bardzo go lubię, ponieważ traktuję go bardziej jako zdrową przekąskę niż klasyczne ciasto, dzięki czemu bez obaw sięgam po więcej niż jeden kawałek… ; ) Do tej pory nie pojawił się jeszcze na blogu, ponieważ eksperymentowałam z przepisami i dzięki wielokrotnym modyfikacjom i połączeniom, udało mi się osiągnąć naszą ulubioną wersję : D Jesienią obowiązkowo z dużą ilością orzechów!
Polecam! : ) 

Chlebek bananowy

Składniki (na keksówkę): 

  • 4 banany
  • 1 jajko
  • 50 g migdałów
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli i cynamony
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g orzechów włoskich lub orzechowej mieszanki

Banany rozgnieść widelcem w misce. Dodać jajko, wymieszać. Następnie dodać masło oraz ekstrakt waniliowy i zmiksować. Migdały zmiksować blenderem na „proszek”. Dodać do suchych składników i wymieszać. Całość przesiać do bananowej masy, dodać posiekane orzechy włoskie, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez 60 minut.

Smacznego : )

Ciasto bananowe

Komentarzy: 16

    • Marta
      Autor
      24 października 2013 / 14:31

      Zachęcam do spróbowania 🙂

  1. agata
    24 października 2013 / 13:36

    Uwielb chlebek bananowy, musze wyprobowac Twoja wersje:)

  2. 24 października 2013 / 14:51

    Uwielbiam go! 🙂 Numer jeden wśród wszystkich owocowych chlebków 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2013 / 14:58

      Zdecydowanie! 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2013 / 17:54

      Moje również jeśli nie liczyć tych czekoladowych i serników… niech będzie, że uwielbiam wszystkie ciasta 😀

    • Marta
      Autor
      25 października 2013 / 18:19

      Bardzo smaczny 🙂

  3. 26 października 2013 / 21:29

    uwielbiam go!:) i tak jak piszesz – obowiązkowo z dużą ilością orzechów, a doskonale wiem jak wtedy uzależnia:P

    • Marta
      Autor
      26 października 2013 / 23:10

      Oj tak, można się zatracić 🙂

  4. 29 października 2013 / 23:40

    Zrobiłam chlebek według Twojego przepisu ale mi jakiś ciemniejszy wyszedł:), ale przepyszny:)

    • Marta
      Autor
      29 października 2013 / 23:49

      Monia super 🙂 może kolor zależy od dojrzałości bananów 🙂 najważniejsze, że smakował 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2013 / 23:50

      Na pewno zajrzę 🙂

Skomentuj Monia Gotuje Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 + 14 =