Chrupiące gofry

Gofry to nasza typowo wakacyjna przekąska, kojarzą mi się z letnimi wypadami nad morze, więc zawsze chętnie przygotowuję je w domu, żeby przypomnieć sobie ten wspaniały klimat ; ) Podstawą dobrych gofrów jest oczywiście odpowiednia gofrownica (jeśli macie okazję wybierzcie tą z jak największą mocą ; ). Drugą połowę sukcesu stanowi ciasto ; ) Na blogu jest już kilka przepisów, ale tego lata to właśnie ten należy do naszych ulubionych (inspiracja). Polecam!!!


Chrupiące gofry
Składniki (ok. 10-12 gofrów):

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 i /12 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrami na jasną, puszystą masę. Powoli wlać mleko, wodę i olej, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Delikatnie wmieszać ubite białka (mieszać szpatułką). Piec w bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy ok. 6 minut (w zależności od gofrownicy i stopnia wypieczenia jaki lubicie).

Smacznego : )


Gofry z bitą śmietaną i owocami

Komentarzy: 24

  1. Edyta
    8 lipca 2015 / 19:23

    Zazdroszczę …

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2015 / 10:35

      Polecam wypróbować 🙂

  2. 8 lipca 2015 / 21:56

    och, no wybornie <3
    wieki nie jadłam gofrów…….ależ mi zapachniało 😉

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2015 / 10:35

      Przesyłam Ci kilka wirtualnie :**

  3. Anna
    8 lipca 2015 / 22:23

    Wyglądają mega pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2015 / 10:36

      Tak właśnie smakują 🙂

  4. Aga
    8 lipca 2015 / 23:41

    Zjadłabym !!!

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2015 / 10:36

      Polecam 🙂

  5. 9 lipca 2015 / 8:17

    A mi się kojarzą z naszym pobytem u Was jak dziewczyny były malutkie! Pyszne gofry 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2015 / 10:37

      Haha rzeczywiście! u nas gofry zawsze są na czasie 🙂

  6. Lili
    9 lipca 2015 / 11:07

    Od razu po pracy się za nie zabrałam, są świetne, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. U nas z cukrem pudrem w ramach diety 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2015 / 11:16

      Bardzo się cieszę, że gofry smakowały 🙂 My tym razem w wersji na bogato, ale na śniadanie często wystarczy cukier puder, dżem lub owoce 😉

  7. 9 lipca 2015 / 14:18

    O taak! W końcu naprawdę wyszły chrupiące! Dziękuję Ci z całego serca! 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2015 / 0:05

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. 9 lipca 2015 / 17:13

    Kocham gofry, serio!
    Dawno już nie jadłam, trzeba nadrobić… 😉

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2015 / 0:06

      Koniecznie! Gofry zawsze pyszne 😉

  9. Rozalia
    11 lipca 2015 / 21:49

    Świetny przepis, naprawdę chrupiące są a wiele przepisów próbowałam i często gumowate były.

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2015 / 15:49

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  10. 12 lipca 2015 / 17:33

    obowiązkowa pozycja wakacyjna 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2015 / 22:33

      Dokładnie tak 🙂

  11. Kinia
    19 marca 2020 / 21:46

    Rewelacyjny przepis są pycha 😊

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:14

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

  12. Nina
    26 marca 2020 / 23:14

    Najlepsze jakie piekłam bardzo chrupiące 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:42

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
6 − 6 =