Chrupiące udka z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami

udkakurczaka

Teoretycznie jest to łatwy i szybki sposób na kurczaka: ) w praktyce potrzeba jednak trochę cierpliwości jeśli liczyć czas oczekiwania na mięso chłodzące się w lodówce, oraz oczywiście późniejsze zapiekanie: ) jednak jeśli uda nam się wytrwać czeka nas smaczny obiad, a czego się nie robi, aby zjeść coś pysznego ; )

Składniki na kurczaka:

  • 5-6 udek z kurczaka
  • słodka i ostra papryka, chili, bazylia, curry
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
Mięso nacieramy przyprawami i ziołami, a następnie wkładamy na noc do lodówki (można na kilka godzin ; )

Składniki na ziemniaczki:

  • 6-7 ziemniaków
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
Obrane ziemniaczki kroimy w ósemki, dodajemy oliwę, paprykę i majeranek. Całość dokładnie mieszamy.

Ponadto potrzebujemy :

  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • 2 łyżki majeranku do posypania
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
  • 0,5 cebuli pokrojonej w talarki

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną wkładamy kurczaka i ziemniaczki. Potrawę sypiemy majerankiem i obkładamy plasterkami czosnku. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 C przez ok. 30 min. Po tym czasie możemy delikatnie „przemieszać” kurczaka z ziemniakami i wyciągnąć czosnek ; ) Zapiekamy kolejne 30 min, po czym dodajemy talarki z cebuli i ostatecznie wstawiamy na 15 min ; )

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. 24 listopada 2009 / 8:08

    Oooooo,jaka zmiana na blogu:)
    Kurczak wygląda super, chętnie bym go zrobiła,ale mam kilka pytań:
    1/ skąd wziąć same nóżki takie małe?( w pip są wielkie)
    2/ czy smak jest pikantny?;)
    pozdrawiam!

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2009 / 11:20

      A. bardzo się cieszę z Twojej aktywności ; )
      Wracając do Twoich pytań:
      1. nóżki kupiłam właśnie w pip tylko, że należy szukać wśród mięs już zapakowanych (nie pamiętam firmy ale na żółtej tacy ; ) często korzystam więc mogę polecić, jeśli chodzi o świeżość na razie wszystko było ok ; )
      2. Smak jest wyrazisty ale jeśli ma być bardziej pikantny polecam więcej chili ; ) choć ja lubię wszystko na ostro więc mogę być nie obiektywna ; )

  2. 24 listopada 2009 / 23:16

    Haha, dziękuję za odpowiedź!
    Aktywność musi być, a co! Jak sie najbardziej w życiu lubi jeść, to cóż pozostaje, hahaha;)

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 11 =