Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym

kurczakwciescie

Bardzo lubię wszelkie eksperymenty z kurczakiem ; ) Gdy decydowałam się na ten przepis miałam nadzieję na coś pikantnego,  ale pomimo dodania przeze mnie bardzo dużej ilości papryki całość była bardzo delikatna… Następnym razem chyba będę eksperymentować z chili ; ) Kurczaka jedliśmy z frytkami i kalafiorem. W tym zestawieniu pycha ; )

Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • mąka pszenna
  • olej do podsmażenia

Do jogurtu naturalnego dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz i słodką paprykę (można również ostrą dla wzmocnienia smaku).Całość wymieszać. Mięso pokroić w kostkę lub mniejsze kawałki, w zależności od naszych upodobań, doprawić solą i ostrą papryką ; ) Zanurzyć w marynacie i wstawić do lodówki na ok. 30 min.

Po wyjęciu z lodówki mięso wyciągnąć z  jogurtu i obtoczyć w mące.  Smażyć w głębokim oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Smacznego : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 10 =