Ostatnio jedna z czytelniczek bardzo polecała mi przygotowanie churros, a na zbliżający się tłusty czwartek na pewno sprawdzą się one idealnie : ) Niestety nie mam żadnego porównania, bo nie miałam jeszcze okazji spróbować tego hiszpańskiego przysmaku w oryginalnej wersji, ale mam nadzieję, że to również wkrótce się zmieni ; ) Pomimo swojej kaloryczności bardzo lubię tego rodzaju przysmaki . Przepis podpatrzyłam u Dorotuś, zwraca ona uwagę, że należy ściśle kontrolować temperaturę smażenia, ale niestety nie posiadam specjalnego termometru, więc jeśli macie podobny problem, polecam dodać do ciasta łyżkę spirytusu!
- 240 ml wody
- 50 g (3 łyżki) masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
- szczypta soli
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
- drobny cukier lub cukier puder do oprószenia
Wodę zagotować wraz z masłem, cukrem i szczyptą soli. Mieszać aż cukier wraz z masłem się roztopią. Zdjąć z palnika i dodać mąkę wymieszaną z cynamonem. Następnie dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać drewnianą łyżką. Ucierać do czasu, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i ostudzić. Po tym czasie dodawać kolejno jajka oraz spirytus dokładnie miksując. Powinniśmy otrzymać gładkie i gęste ciasto.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką przypominającą głęboko wyciętą gwiazdę. Wyciskać na olej rozgrzany do 175 C i smażyć przez 2 minuty na każdej stronie, aż się ładnie zarumienią.
Odsączać na papierowym ręczniku i posypać cukrem. Można podawać z sosem czekoladowym lub masą krówkową (dulce de leche).
Smacznego : )
Inspiracaja Moje Wypieki
Wyglądają bardzo smacznie! 🙂 Co jeszcze ciekawego szykujesz na tłusty czwartek? 😀
Autor
Standardowo pączki! 🙂
Pięknie je upiekłas i pięknie podałas ! Rewelacyjne 🙂
Autor
Dziękuję 😀
o, pierwsze widzę, a wyglądają obłędnie;D
pięknie Ci wyszły:) ładne zdjęcia:D
Autor
Są nie tylko ładne, ale i smaczne! 🙂
świetnie wyglądają, tak apetycznie:D
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ładnie wyglądają, ale też nigdy nawet o nich nie słyszałam:D
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Wyglądają przepysznie. Zamawiam kilka 🙂
Autor
Niestety już nic nam nie zostało 🙁
Wow, aż ślinka cieknie:)
Autor
Polecam 🙂
U nas są nadziewane masą krówkową. To mój smak dzieciństwa, a tęsknię za nich. Zapisuję Twój przepis, a koniecznie to zrobię.:)
Autor
Wow, nadziewane masą krówkową muszą być pyszne 🙂
piękne zdjęcia 🙂
Autor
Dziękuję! 🙂
przepis bardzo fajny ale dopiero wówczas gdy go nieco zmodyfikowałam i dodałam proszek do pieczenia 😉
Autor
Bardzo dziękuję za wskazówkę 🙂 następnym razem być może sprawdzę także Twoją wersję 🙂
pyszna przekąska:)
Autor
Zdecydowanie 😀
Uwielbiam je:):)
Autor
Też mam do nich słabość 🙂
Są przepyszne polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Pychotka dokładnie tak je pamiętam z hiszpańskich wakacji 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Po prostu mniammm 🙂 pierwszy raz robiłam ale nie ostatni 🙂
Autor
Super 🙂
Pychota !!!
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Rewelacja super smakują i dzieki za patent ze spirytusem naprawdę działa wykorzystyłam też do pączków 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszne 🙂 pierwszy raz jadłam kiedyś u nas na jarmarku ale domowe lepsze 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pychota i szybko się robi 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂