Ciasto 3 bit na krakersach

Popularne i bardzo lubiane ciasto bez pieczenia 3 bit zazwyczaj występuje w wersji z herbatnikami. Jeśli jednak potrzebujecie szybszej wersji (herbatniki wolniej miękną i potrzebują więcej czasu na leżakowanie w lodówce) 3 bit na krakersach to wyjście idealne : ) Ciasto zawsze robi duże wrażenie, a robi się praktycznie samo ; ) Polecam!!

Ciasto 3 bit najlepszy przepis

Składniki (blacha 23×33 cm):

  • 270 g krakersów (z 2 opakowań po 180 g została mi połowa jednego z opakowań)
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki + 2 łyżki cukru pudru
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie: dżem z czarnej porzeczki

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Opcjonalnie posmarować je dżemem z czarnej porzeczki.

Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko zblendować z mąkami i żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu. Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem. Następnie łyżka po łyżce dodać ostudzony budyń stale miksując na małych obrotach. Masę przełożyć na krakersy, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę krakersów, następnie rozsmarować masę kajmakową, przykryć kolejną warstwą krakersów.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, przełożyć na ciasto. Udekorować startą na tarce czekoladą.

Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Ciasto 3 bit bez pieczenia
Ciasto 3 bit na krakersach
3 bit ciasto
Ciasto 3 bit

Komentarzy: 27

  1. Majka
    18 czerwca 2020 / 13:06

    Ależ apetycznie się prezentuje ❤

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:17

      Bardzo dziękuję 🙂

      • Majka
        20 czerwca 2020 / 14:17

        Lekki jak chmurka, pyszny 😍 Dzieci chętnie pomagały w przygotowaniach, nazwa robi swoje 😉

        • Marta
          Autor
          21 czerwca 2020 / 22:47

          Super, bardzo się cieszę 🙂 O tak nazwa przyciąga małych łasuchów 😀

  2. Alicja
    18 czerwca 2020 / 13:35

    Jedno z moich ulubionych ciast 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:17

      Super 🙂

  3. Aga
    18 czerwca 2020 / 14:05

    Cudo!!!

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:17

      Dzięki 🙂

  4. Iga
    18 czerwca 2020 / 14:49

    Jak bez pieczenia to się podejmę bo jestem ciastowym beztalenciem 😀

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:17

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Milka
    18 czerwca 2020 / 15:52

    Piękne i na pewno pyszne 😋

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:17

      Potwierdzam, warto wypróbować 🙂

  6. Marysia
    19 czerwca 2020 / 11:15

    Przepyszne kroilismy od razu po zrobieniu wiec trochę nie trzymał formy ale za to jaki dobry a za kilka godzin pewnie jeszcze lepszy 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:18

      Cieszę się bardzo 🙂

  7. Aurelka
    19 czerwca 2020 / 12:35

    Potwierdzam najlepsze ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:19

      🙂 🙂 🙂

  8. Beata
    19 czerwca 2020 / 13:33

    Super ciasto wygląda na skomplikowane ale w sumie łatwe 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:19

      Dokładnie, tylko wygląda skomplikowanie, ale to pozory 🙂

  9. Mimi
    19 czerwca 2020 / 16:28

    Rewelacyjne 🙂 dodałam dżem i moim zdaniem to nie opcja ale obowiązkowy składnik naprawdę super ożywia to ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:20

      Też lubię w takiej wersji 😀

  10. 19 czerwca 2020 / 17:56

    Gallo – z oliwek oliwa,
    Tak się ta przygoda zaczyna…
    Na greckim stole to gwiazda poranka
    Kompan do obiadu i królowa wieczoru
    Słowem bez Gallo nie ma żadna potrawa waloru!
    W Polsce oliwa z oliwek Gallo się zadomowiła
    Serca gospodyń skutecznie podbiła
    Więc teraz wypieki są na Gallo robione
    Rosną ciasta babki i bułeczki
    Stroja się salatki w oliwę z oliwek
    Wyrastają zapiekanki i pizze
    A marka Gallo się powiększa
    Każdą potrawę w polskiej kuchni upiększa!

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2020 / 1:21

      Aby komentarz mógł wziąć udział w konkursie, proszę dodać go pod postem, który go dotyczy- z oliwnym ciastem 🙂

  11. Natalia
    23 czerwca 2020 / 16:12

    Pyszne ciasto wskakuje do ulubionych 🙂

  12. Estera
    26 czerwca 2020 / 19:04

    Bardzo smaczne budyń co prawda dałam z torebki bo miałam na stanie ale reszta jak u Pani 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2020 / 11:53

      Super, że posmakowało 🙂

  13. Natalia
    19 lipca 2021 / 14:12

    Czy do przepisu należy użyć słonych krakersów? Czy chodzi o słodkie herbatniki? Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2021 / 15:16

      Do tego przepisu użyłam słonych krakersów, ale na blogu mam też przepis z herbatnikami: https://www.marta-gotuje.pl/3-bit-ciasto-bez-pieczenia/
      Obie wersje pyszne, ta z krakersami na pewno szybsza, bo herbatniki potrzebują więcej czasu, aby zrobiły się miękkie 🙂

Skomentuj Natalia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 17 =