Ciasto Czerwony Kapturek, czyli przepyszne kakaowe ciasto z truskawkowym musem i kremem na bazie bitej śmietany. Wygląda dość skomplikowanie, ale jest całkiem proste do przygotowania, a efekt zachwyci każdego. Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka (wielkość L)
W małym garnku zagotować masło z cukrem, wodą i kakao. Mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać z jajkami do ostudzonej kakaowej masy. Wymieszać i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 25 minut, do suchego patyczka.
Truskawkowy mus:
- 500 g mrożonych truskawek
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 budynie śmietankowe – po 40g ( plus szklanka wody)
Mrożone truskawki zagotować ze szklanką wody i cukrem. Dodać galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody. Wymieszać i ponownie zagotować. Masę truskawkową przestudzić, odlać pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę przełożyć na ostudzone kakaowe ciasto.
Krem śmietankowy:
- 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ubić na sztywny krem. Przełożyć na warstwę truskawkową.
Dodatkowo:
- ok. 150 g herbatników
- 180 g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżeczki cukru pudru
Herbatniki ułożyć na warstwie śmietankowej. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, przełożyć na ciasteczka. Odłożoną wcześniej masę truskawkową zblendować lub zmiksować na gładki krem. Kremem „rysować” paseczki na cieście np. łyżeczką lub szprycą. Następnie małym patyczkiem przeciągnąć w poprzek po wierzchu ciasta tworząc wzór. Przełożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kolejne cudo <3
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wspaniale ciasto 🙂
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Kusisz kusisz 😉 I jak tu się oprzeć? Kolejna perełka ❤
Autor
Mam słabość do przekładańców 🙂 Pozdrawiam <3
Pycha ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Ciasto jest wspaniałe 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pyszne 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Ta masa truskawkowa jest cudowna wyjadalismy przed złożeniem i bałam się czy coś zostanie 🙂
Autor
Super 😀 cieszę się, że posmakowało 🙂
Mega pyszne ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało <3
Pychotka na wszystkich gościach zrobiło duże wrażenie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepyszne ciasto 😋
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Można truskawki zastąpić malinami, a cukier ksylitolem, albo erytrytolem?
Autor
Tak 🙂
Czy robiła pani to ciasto z biszkoptem ale jasnym? Chciałabym spróbować ale nie wiem czy nie będzie za słodkie
Autor
Nie robiłam, ale nie widzę przeszkód, myślę, że będzie super 🙂
Witam. Mam pytanie, czy po zagotowaniu truskawek blenduje je pani na mus?
Autor
Nie, kawałki truskawek są wyczuwalne, rozpadają się tylko podczas gotowania 🙂
Przepyszne ciasto bardzo polecam ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Dzień dobry, ciasto wyglada bardzo smacznie 🙂
Chciałbym je upiec , ale jednak na jasnym biszkopcie i stad moje pytanie.
Z ilu jaj przygotować biszkopt na forme,która Pani podaje?
Pozdrawiam
Autor
5-6 powinno być ok 🙂
Pięknie i apetycznie wygląda. Jaki rozmiar blachy?
Autor
Dziękuję 🙂 blacha 23×33 cm 🙂