Ciasto Delicja

Czekoladowe ciasto z aksamitnym kawowym kremem budyniowym, zwieńczone malinami w galaretce, czyli ciasto Delicja. To prawdziwa uczta dla smaków, ciasto nie jest za słodkie, idealne na każde rodzinne spotkanie : ) Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania, trzeba tylko uzbroić w cierpliwość, aż ciasto spędzi noc w lodówce, bo to jeden z tych wypieków, który z każdą godziną zyskuje na smaku. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!

Dodatek majonezu do ciasta jest nieprzypadkowy, podobnie jak w przypadku babki majonezowej również w czekoladowych wypiekach, majonez wspaniale poprawia ich strukturę i wzmacnia smak. Ciasto Delicja to idealny wypiek na świętowanie 60 lat Majonezu Kieleckiego. Z tej okazji zachęcam również do wzięcia udziału w urodzinowej loterii, do wygrania są świetne nagrody m.in. Thermomixy i 60000 zł! : )

Ciasto Delicja

Składniki na ciasto (blacha 24cm x 24cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g Majonezu Kieleckiego
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść posiekanych orzechów (np. włoskich i pekan)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać orzechy i wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Przełożyć o blachy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C (termoobieg) i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.

Składniki na kawowy krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki kawy
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Połowę mleka zagotować z kawą i cukrem. Drugą część zmiksować blenderem z mąkami oraz żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa budyniowa powinna zgęstnieć. Powierzchnię budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na jasną masę. Łyżka po łyżce dodawać przestudzony budyń w temp. pokojowej, cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu.

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g)
  • ok. 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 galaretka malinowa

Galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzątku, przestudzić. W tym czasie można zacząć składać ciasto. Pierwszy blat ciasta wysmarować dżemem, wyłożyć kawowy krem, przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć maliny (mrożonych nie rozmrażać) i wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!

Ciasto składniki
Ciasto czekoladowe z bakaliami
Kawowy krem budyniowy
 Ciasto czekoladowe z kremem kawowym
Ciasto czekoladowe z majonezem
Ciasto Delicja przepis
Czekoladowe ciasto z majonezem
Wilgotne ciasto czekoladowe
Ciasto Delicja najlepszy przepis
Delicja ciasto

*Wpis powstał przy współpracy z Majonez Kielecki

Komentarzy: 51

  1. Aga
    7 listopada 2019 / 12:07

    O mamo co za cudo! Majonez faktycznie trochę mylący, ale druga myśl BABKA MAJONEZOWA więc coś musi w tym być 🙂 Czuję że mam faworyta na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2019 / 12:16

      Dziękuję 🙂 Brzmi egzotycznie, ale przecież majonez to olej – nadaje ciastu miękkości, żółtka – wilgotności, a ocet podkreśla czekoladowy smak 🙂 Z osobna każdy z tych składników nie wydaje się dziwny 😀

  2. Majka
    7 listopada 2019 / 12:20

    Tak piękne, tak cudowne, że mam ochotę zrobić je jak najszybciej ❤

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2019 / 14:16

      Bardzo się cieszę i polecam, nasz ostatni hit 😀

      • Majka
        12 listopada 2019 / 11:06

        I z wyglądu i ze smaku to naprawdę delicja 😍

        • Marta
          Autor
          13 listopada 2019 / 0:06

          Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  3. Joasia
    7 listopada 2019 / 12:49

    Piękne ciasto i ten kremik kawowy…

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2019 / 14:16

      Oj tak krem kawowy jest obłędny! tak świetnie się sprawdził, że na pewno wykorzystam go do innych ciast 🙂

  4. Iwona
    7 listopada 2019 / 13:25

    Wygląda super mam tylko pytanie techniczne czy jedna galaretka to nie za mało?

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2019 / 14:18

      Jedna galaretka ustabilizuje nam maliny, ale nie zdominuje ich smaku, można dać dwie, wtedy owoce będą w niej całe zatopione 🙂

  5. Malwina
    7 listopada 2019 / 14:12

    Wspaniałe ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2019 / 14:18

      Bardzo mi miło 🙂

  6. Aśka
    7 listopada 2019 / 15:37

    Właśnie się piecze a budyń kawowy stygnie trzymaj kciuki żeby się udało 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2019 / 0:40

      Trzymam kciuki, nie może się nie udać 🙂 daj proszę znać jak posmakowało 🙂

      • Aśka
        8 listopada 2019 / 13:10

        Marto to ciasto to sztos zabrałam do pracy i z koleżankami zajadamy się do kawy oj przepis pójdzie w świat pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

        • Marta
          Autor
          9 listopada 2019 / 1:11

          Ogromnie mi miło i również pozdrawiam 🙂

  7. Isia
    7 listopada 2019 / 16:50

    Jak ja kocham Twoje przekladance ❤️

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2019 / 0:41

      Bardzo mi miło 🙂 🙂

  8. Gabi
    7 listopada 2019 / 18:26

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2019 / 0:41

      Miło mi, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  9. Grażyna
    7 listopada 2019 / 21:14

    Jaki inny dżem bedzie pasować?

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2019 / 0:41

      Np. malinowy 🙂

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2019 / 0:42

      Bardzo dziękuję, cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  10. 7 listopada 2019 / 23:08

    Super wygląda.
    Kawa do kremu rozpuszczalna, czy mielona?

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2019 / 0:44

      Mielona 🙂

  11. Ł.
    8 listopada 2019 / 0:22

    No to nie mogłam czekać i juz sie chłodzi w lodowce ciekawe czy doczeka weekendu ❤️

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2019 / 0:44

      Ale super! Weekend co prawda już blisko, ale ciasto tak szybko znika, że może być różnie 😉

  12. Sylwia
    8 listopada 2019 / 9:49

    Dwie łyżki kawy, czyli zmielonej? Nie już w postaci płynnej? Mamy ją dosypać do powstającego budyniu?

    Ciasto wyglada obłędnie, będę próbować. 😉

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2019 / 11:51

      Tak chodzi o „proszek”, wcześniej tej kawy nie zaparzamy 😉 Mieloną kawę wsypujemy do połowy mleka razem z cukrem i zagotowujemy 🙂

  13. Kornelia
    8 listopada 2019 / 22:47

    Ciasto wyszło pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2019 / 1:11

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Alicja
    9 listopada 2019 / 22:39

    Pychotka polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2019 / 1:52

      Super, że posmakowało 🙂

  15. Justyna
    10 listopada 2019 / 20:44

    Super przepis.
    Mam pytanie kawa rozpuszczalna czy zwykła parzona???

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2019 / 23:05

      Zwykła, mielona 🙂

  16. Darusia
    12 listopada 2019 / 14:54

    Cisto wyszło rewelacyjnie zapisuje do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2019 / 0:06

      Super <3

  17. 13 listopada 2019 / 12:40

    Ojej, na zdjęciu to ciasto wygląda przepięknie! Majonez w składzie zaskakuje, ale faktycznie, to w sumie tylko żółtka, olej i ocet. trzeba wypróbować przepis! 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2019 / 0:47

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 zachęcam do przygotowania jest pyszne 🙂

  18. Katarzyna
    25 grudnia 2019 / 13:17

    Zrobiłam na tegoroczne święta Bożego Narodzenia – genialne i o dziwo proste. Dziękuję za ten przepis

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:36

      Bardzo mi miło, że posmakowało, pozdrawiam 🙂

  19. Aga
    30 grudnia 2019 / 12:01

    Witam, super przepisy, już mam listę do wypróbowania:) przybyłam na bloga i długo tu zostanę 🙂 mam 2 pytania odnośnie przepisu :1.nie lubimy mielonej kawy w kremie i zastanawiam się, jak ją zastąpić. Czy może najpierw zaparzyc i tę ilość odjąć od mleka? Może jakieś inne wskazówki? 2 chcę zrobić podwójną porcję w większej blaszce, ile mniej więcej powinnam dłużej piec?
    Kiedyś jadłam taki przepyszny sernik na zimno, był taki kremowy i błyszczący, lekko zbity, z tego co wiem, to w składzie miał żółtka/jajka i masło, był taki ucierany. Mam nadzieję, że kiedyś trafię tu coś podobnego 😍 przepis dość stary, góralski

    • Marta
      Autor
      4 stycznia 2020 / 15:48

      Bardzo mi miło 🙂 Kawę można całkiem pominąć, chyba, że smak kawy ma być zachowany, ale bez fusów, wtedy można zagotować jak w przepisie i przecedzić przez drobne sito 🙂 Jeśli blaszka będzie proporcjonalnie większa czas pieczenia się nie wydłuży, bo zwiększy się powierzchnia do rozłożenia ciasta, więc na wysokość wyjdzie takie samo. Warto sprawdzić patyczkiem.
      Pozdrawiam 🙂

  20. Kinga
    15 czerwca 2020 / 20:10

    Ciasto wyszło rewelacyjnie bardzo polecam

  21. Iza
    25 czerwca 2020 / 13:49

    Witam, czy na gore ciasta zamiast malin mozna dac truskawki z galarerka truskawka badz mus truskawkowy? Pzdr

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2020 / 11:54

      Tak 🙂

  22. Klara
    6 sierpnia 2020 / 11:44

    Przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2020 / 10:39

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  23. K.
    19 października 2020 / 18:20

    Moje ulubione ciasto nie pamiętam ile razy juz piekłam ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      19 października 2020 / 23:00

      Ogromnie mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 15 =