Ciasto dyniowe z czekoladą

Dynia to mój absolutny ulubieniec tej jesieni, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki ; ) Muszę tu podziękować p. Joli i Ewie, bez których nie byłoby tego dyniowego szaleństwa! Otrzymałam od nich ogromną dynię, która zdecydowanie musi zostać w całości wykorzystana ; ) Być może pamiętacie jeszcze dyniowe ślimaczki, które rozpoczęły tę falę wypieków, a dziś przedstawiam Wam dyniowe ciasto z dodatkiem czekolady, podejrzane tutaj. Ciasto jest pyszne, bardzo wilgotne, długo zachowuje świeżość, nadaje się idealnie jako śniadanie, podwieczorek i kolacja, obowiązkowo w towarzystwie szklanki zimnego mleka  ; ) Polecam! 


Ciasto dyniowe z czekoladą
Składniki (keksówka o wymiarach 25×11 cm):

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady (można dodać więcej np. 100 g)
  • 2 szklanki dyni startej na dużych oczkach tarki
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka oleju

Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dale ubijać. Następnie dodać żółtka i ponownie zmiksować. Do puszystego kogla mogla dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, posiekaną gorzką czekoladę, startą dynię, ekstrakt waniliowy i olej. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, aby jajka nie opadły.

Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać pestkami dyni i przełożyć do piekarnika rozgrzanego  do 180 C (opcja grzania góra-dół), piec przez ok. 60 min. do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )


Dyniowe ciasto z czekoladą



Komentarzy: 36

  1. 7 listopada 2013 / 11:55

    Marta zaszalała 🙂 ale jak smacznie!

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2013 / 20:25

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  2. 7 listopada 2013 / 19:49

    super wyszło!:) musi być wilgotne dzięki dyni:)

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2013 / 20:25

      Zdecydowanie, jest idealnie wilgotne, bardzo lubię za to wypieki z dynią 🙂

  3. kar
    7 listopada 2013 / 20:03

    super ciacho. a ta czekolade tez na tartce zetzrec??
    bo ja robie takie ale bez czekolady

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2013 / 20:25

      Czekoladę siekam nożem, bo wolę większe, bardziej wyczuwalne kawałki 🙂

  4. kokolino
    8 listopada 2013 / 10:29

    Ooo, wspaniałe! Dynia i olej rzepakowy to solidna dawka betakarotenu – ciasto doskonale działające na cerę! 😉

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2013 / 11:18

      A do tego pyszne 😀

  5. Mary_Lu
    9 listopada 2013 / 19:56

    Nie udało mi sie nigdzie dzis kupić dyni, masz pomysł czym ja zastąpić? przychodzi mi do glowy marchewka, ale nie wiem czy to nie zepsuje ciasta…

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2013 / 20:04

      Mary_Lu można zastąpić marchewką lub bananem, ale niestety będzie to już zupełnie inne ciasto 🙁

  6. Mary_Lu
    9 listopada 2013 / 21:49

    Dałam marchewkę, na surowo wyjadane podczas przygotowywania jest pysznie 🙂 jutro napiszę jak wyszło upieczone 🙂

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2013 / 22:22

      Super 🙂 jestem bardzo ciekawa tego eksperymentu 🙂

  7. Mary_Lu
    11 listopada 2013 / 17:46

    Wyszło pysznie 🙂 Polecam taką wersje 🙂

  8. Marta
    Autor
    11 listopada 2013 / 18:14

    Super!!! Bardzo dziękuję za informację 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2013 / 22:52

      Proszę się częstować 🙂

  9. 20 stycznia 2015 / 21:20

    Robię identyczne ciasto. Co do joty 🙂 A to Twój autorski przepis?

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 1:22

      Agata ciasto podejrzałam u Doroty 🙂 we wstępnie podaję odnośnik, ale nie umiem powiedzieć, czy to jest jej autorski wypiek 😀

  10. 21 stycznia 2015 / 19:29

    Ok. Dzięki za odp. Ja ten przepis widziałam w „Małej Cukierence”. Mam go też na blogu. Zawsze podaję źródło przepisu z którego korzystam.

    Pozdrawiam,
    Agata

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 23:19

      Jeśli czerpię od kogoś inspirację również o tym informuję i zawsze podaję odnośnik do autora (a przynajmniej do tej osoby, od której ten przepis znam, czyli w tym przypadku Doroty) 🙂

  11. 21 stycznia 2015 / 19:33

    Przepis od Doroty. Rzeczywiście! Sprawdziłam. Bylam ciekawa, czy nie popelnilam jakiejś gafy.

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 23:19

      🙂

  12. Iza
    17 września 2015 / 20:46

    Nie wiem co dynia ma w sobie, ale ciasta z jej dodatkiem zawsze są pyszne. Twoje czekoladowe oczywiście też uwielbiam! przepis już przekazany rodzince 🙂

    • Marta
      Autor
      17 września 2015 / 21:59

      Dyniowe wypieki również bardzo lubię 🙂

  13. Monia
    17 września 2015 / 23:20

    Bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2015 / 15:07

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  14. Klaudusha
    12 października 2015 / 14:07

    Czy może być dynia potraktowana blenderem ( forma musu )?

    • Marta
      Autor
      12 października 2015 / 14:13

      Radziłabym ją wcześniej trochę podgotować 🙂

      • Klaudusha
        13 października 2015 / 12:39

        PODGOTOWAŁAM DYNIĘ 😉 WYSZŁO PRZEPYSZNE. CIASTO Z TYCH, KTÓRE UDAJĄ SIĘ ZA PIERWSZYM RAZEM 🙂 ROBIŁAM NA TORTOWNICY NAJPIERW MYŚLAŁAM, ŻE SIĘ NIE DOPIEKŁO, ALE TO BYŁY ROZTOPIONE KAWAŁKI CZEKOLADY – TAK TO JEST JAK SIĘ NIE CZEKA AŻ OSTYGNIE 😉 MIĘKKIE, DELIKATNE, LEKKO WILGOTNE, CZEKOLADOWE MNIAM 🙂

        • Marta
          Autor
          13 października 2015 / 13:11

          Super, dziękuję za komentarz, bardzo się cieszę, że się udało i smakowało 🙂

  15. Tita
    3 października 2016 / 14:44

    Wspaniałe ciasto za każdym razem wychodzi 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:25

      Prawda 🙂

  16. Agnieszka
    17 listopada 2016 / 18:33

    Czy ta dynie należy ugotować czy trzeć surowa?

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2016 / 2:27

      Surową 🙂

  17. Daria
    18 września 2017 / 23:15

    Wyszło przepyszne dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      19 września 2017 / 9:47

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
27 − 14 =