Jeśli jesteście na diecie to zdecydowanie nie jest to ciasto dla Was, co więcej jest ono tak kuszące, że może natychmiast sprowadzić Was na „złą drogę” ; ) Choć jak to z przymrużeniem oka stwierdziła moja koleżanka, ciasto jest bez mąki, masła, czy cukru, więc tak jakby fit ; ) Przepis na ciasto Kinder Country wzorowany jest na popularnym batoniku o tej samej nazwie. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, bez pieczenia, a do tego obłędnie pyszne. Jeśli przygotujecie je w tortownicy świetnie sprawdzi się jako tort. Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21×21 cm):
- 150-200 g białej czekolady
- 350 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, dobrze schłodzonego
- 50 g preparowanej pszenicy z miodem (np. płatki Kangus)
- 50 g preparowanej pszenicy
- 200 g herbatników
Składniki na polewę:
- 150 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g preparowanej pszenicy z miodem
* Połowę można zastąpić zwykłą preparowaną pszenicą bez szkody dla smaku : )
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z połamaną czekoladą ustawić na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą). Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, uważając, aby nie przebić zbyt mocno. Cienkim strumieniem wlewać białą czekoladę i delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach. Dodać pszenicę, wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć połowę herbatników, a następnie przygotowaną masę. Całość pokryć drugą połową herbatników i przygotować polewę. Czekoladę gorzką i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać przestudzone, roztopione czekolady. Polewę przełożyć na drugą warstwę herbatników, całość posypać preparowaną pszenicą z miodem. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Dużo słodyczy w pięknym wydaniu ☺️
Autor
Zdecydowanie słodyczy nie brakuje 😉
Przepyszne jadałam kiedyś podobne i cieszę się że będę mogła teraz sama je zrobić 🙂
Autor
Polecam 🙂
Super pomysł uwielbiam ciasta bez pieczenia 🙂
Autor
W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂
Ależ bym to teraz zjadła ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniałości u Ciebie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Pycha masa genialna ❤️❤️❤️❤️ Czekam aż sie schłodzi 😋😋😋
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto wyszło pysznie 🙂 Fajnie słodkie więc jeden kawałek starcza na zachcianki słodyczowe 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 Fakt, ciacho jest bardzo syte 🙂
Przepyszne polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Mniam mniam i jeszcze raz mniam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂
Czy mogę dać do środka tylko zwykłe zboże ekspandowane? a Kangusy na wierzch?
Autor
Tak, oczywiście, masa jest słodka, więc nie będzie wielkiej różnicy, zwłaszcza, że płatki po leżakowaniu w lodówce i tak pęcznieją 😉
Przepyszne wyszło 🙂
Autor
Super 🙂
Ciasto wyszło pysznie ja zrobiłam w tortownicy i dzięki temu był wyższe 🙂
Autor
Super, że smakowało 🙂 w tortownicy musiało prezentować się jeszcze dostojniej 🙂
Przepyszne doslownie nic nie zostalo a goscie zachwyceni i chcieli przepis wraz z wielkim hitem jakim okazala sie malinowa chmurka 🙂
Autor
Super, ogromnie mi miło 🙂
Idealne ciacho bez pieczenia 🙂 slodkie to prawda ale do kawki takie wlasnie lubie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje 🙂
Warte każdej kalorii ❤️🤗❤️
Autor
Super 😀
Przepyszne bardzo polecam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂