Ciasto Kinder Country

Jeśli jesteście na diecie to zdecydowanie nie jest to ciasto dla Was, co więcej jest ono tak kuszące, że może natychmiast sprowadzić Was na “złą drogę” ; ) Choć jak to z przymrużeniem oka stwierdziła moja koleżanka, ciasto jest bez mąki, masła, czy cukru, więc tak jakby fit ; ) Przepis na ciasto Kinder Country wzorowany jest na popularnym batoniku o tej samej nazwie. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, bez pieczenia, a do tego obłędnie pyszne. Jeśli przygotujecie je w tortownicy świetnie sprawdzi się jako tort. Polecam!!


Ciasto Kinder Country

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 21×21 cm):

  • 150-200 g białej czekolady
  • 350 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, dobrze schłodzonego
  • 50 g preparowanej pszenicy z miodem (np. płatki Kangus)
  • 50 g preparowanej pszenicy
  • 200 g herbatników

Składniki na polewę:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g preparowanej pszenicy z miodem

* Połowę można zastąpić zwykłą preparowaną pszenicą bez szkody dla smaku : )

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z połamaną czekoladą ustawić na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą). Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, uważając, aby nie przebić zbyt mocno. Cienkim strumieniem wlewać białą czekoladę i delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach. Dodać pszenicę, wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć połowę herbatników, a następnie przygotowaną masę. Całość pokryć drugą połową herbatników i przygotować polewę. Czekoladę gorzką i mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać przestudzone, roztopione czekolady. Polewę przełożyć na drugą warstwę herbatników, całość posypać preparowaną pszenicą z miodem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

 

Komentarzy: 32

  1. Majka
    2 marca 2018 / 11:01

    Dużo słodyczy w pięknym wydaniu ☺️

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:47

      Zdecydowanie słodyczy nie brakuje 😉

  2. Julia
    2 marca 2018 / 12:39

    Przepyszne jadałam kiedyś podobne i cieszę się że będę mogła teraz sama je zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:47

      Polecam 🙂

  3. Magda
    2 marca 2018 / 14:45

    Super pomysł uwielbiam ciasta bez pieczenia 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:47

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  4. Dorka
    2 marca 2018 / 14:58

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:47

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Daria
    2 marca 2018 / 16:16

    Ależ bym to teraz zjadła ❤️

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:48

      🙂 🙂 🙂

  6. Ania
    2 marca 2018 / 17:11

    Wspaniałości u Ciebie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:48

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Ilona
    2 marca 2018 / 18:23

    Pycha masa genialna ❤️❤️❤️❤️ Czekam aż sie schłodzi 😋😋😋

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:48

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Roz
    3 marca 2018 / 18:57

    Ciasto wyszło pysznie 🙂 Fajnie słodkie więc jeden kawałek starcza na zachcianki słodyczowe 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:49

      Ogromnie się cieszę 🙂 Fakt, ciacho jest bardzo syte 🙂

  9. Heaven
    3 marca 2018 / 23:32

    Przepyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:49

      Cieszę się, że posmakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

  10. Marlena
    4 marca 2018 / 23:13

    Mniam mniam i jeszcze raz mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:49

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

  11. Iza
    5 marca 2018 / 11:44

    Czy mogę dać do środka tylko zwykłe zboże ekspandowane? a Kangusy na wierzch?

    • Marta
      Autor
      5 marca 2018 / 22:53

      Tak, oczywiście, masa jest słodka, więc nie będzie wielkiej różnicy, zwłaszcza, że płatki po leżakowaniu w lodówce i tak pęcznieją 😉

  12. Dominika
    11 marca 2018 / 21:16

    Przepyszne wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2018 / 0:14

      Super 🙂

  13. MIlka
    14 marca 2018 / 14:09

    Ciasto wyszło pysznie ja zrobiłam w tortownicy i dzięki temu był wyższe 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2018 / 22:32

      Super, że smakowało 🙂 w tortownicy musiało prezentować się jeszcze dostojniej 🙂

  14. Edyta
    25 marca 2018 / 22:21

    Przepyszne doslownie nic nie zostalo a goscie zachwyceni i chcieli przepis wraz z wielkim hitem jakim okazala sie malinowa chmurka 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:49

      Super, ogromnie mi miło 🙂

  15. Mrowka
    26 maja 2018 / 0:57

    Idealne ciacho bez pieczenia 🙂 slodkie to prawda ale do kawki takie wlasnie lubie 🙂

    • Marta
      Autor
      26 maja 2018 / 1:17

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

  16. Kim
    25 września 2018 / 21:12

    Warte każdej kalorii ❤️🤗❤️

    • Marta
      Autor
      25 września 2018 / 23:01

      Super 😀

Pozostaw odpowiedź Roz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 + 18 =