Ciasto Kruszaniec przepis

Ciasto Kruszaniec to jeden z tych tradycyjnych wypieków, które nigdy się nie nudzą i świetnie sprawdzają się na każdej imprezie. W zależności od pory roku i dostępności możemy przygotować je z dowolnych owoców, sprawdzą się również te mrożone. Opcjonalnie owoce możemy zastąpić konfiturą lub dżemem, efekt na pewno będzie pyszny. Polecam!!!

Ciasto kruszon

Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 200 g masła
  • 5 żółtek (z jaj wielkości L)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • ok. 400 g porzeczek

Z podanych wyżej składników (oprócz owoców) zagnieść ciasto (masło można wcześniej rozpuścić). Owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie docisnąć. Na cieście ułożyć umyte i obrane porzeczki.

Składniki na bezową piankę:

  • 5 białek (z jaj wielkości L)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, do uzyskania, gładkiej, lśniącej masy. Może to zająć kilka minut, cukier musi być całkiem rozpuszczony, dzięki temu piana nie opadnie podczas pieczenia. Gotową masę przełożyć na owoce, wyrównać. Na wierzch zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, pozostałą 1/3 część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 40 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry, można przykryć je folią aluminiową.

Smacznego!

Skubaniec przepis
Ciasto pleśniak
Pleśniak przepis
Ciasto skubaniec
Kruszon przepis

Więcej inspiracji – ciasta oraz Instagram

Komentarzy: 18

  1. Natka
    26 sierpnia 2021 / 11:54

    Ślinotok na sam widok ❤️

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:56

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Kama
    26 sierpnia 2021 / 13:18

    Pycha 😊

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:57

      Super, że posmakowało 🙂

  3. Renia
    26 sierpnia 2021 / 14:25

    Jedno z moich ulubionych ciast ale mi nigdy taka pianka ładna nie wychodzi 🙁

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:57

      Sekret tkwi w odpowiednim ubiciu białek 🙂

  4. Majka
    26 sierpnia 2021 / 16:39

    Piękne zdjęcia cudownego ciasta 🥰

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:57

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Renia
    26 sierpnia 2021 / 18:05

    Piękne i na pewno pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:58

      Dziękuję i potwierdzam, jest pyszne 😉

  6. Aga
    27 sierpnia 2021 / 16:00

    Kocham to ciasto ❤️

    • Marta
      Autor
      29 sierpnia 2021 / 11:25

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Mania
    27 sierpnia 2021 / 19:03

    Rewelacyjne ciasto dziękuję za przepis 😊

    • Marta
      Autor
      29 sierpnia 2021 / 11:25

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Kasia
    29 sierpnia 2021 / 17:41

    Mniam mniam ❤️

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:06

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  9. Natka
    3 września 2021 / 10:47

    Przepyszne ❤️

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:28

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
1 + 11 =