Ciasto makowe z frużeliną i kremem waniliowo-kokosowym

Obłędne ciasto makowe z owocową frużeliną i waniliowo-kokosowym kremem na pewno podbije Wasze bożonarodzeniowe stoły. Wbrew pozorom ciasto jest proste do przygotowania i prace można rozłożyć w czasie, co jest ważne podczas przedświątecznej gorączki : ) Ciasto makowe wzbogaciłam o Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker, który dodał mu orzeźwiającej, cytrusowej nuty. Do przygotowania kremu użyłam natomiast mojego ulubieńca z serii Ze Świata Natury – Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru, który nie tylko potęguje intensywność smaku, ale również nadaje kremom super aromat. Polecam!!! Jeśli macie ochotę dowiedzieć się więcej na temat wanilii odsyłam do kompendium wiedzy na WS.PL

Ciasto makowe z frużeliną i kremem kokosowym

Składniki na ciasto makowe (blacha 21×21 cm):

Mak zalać wrzącą wodą do pokrycia i odstawić do wystygnięcia, a następnie odsączyć z nadmiaru wody np. używając lnianej ściereczki. Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę, powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Dodać odcedzony mak, skórkę pomarańczową oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać ubite białka i powoli wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na dwa blaty.

Składniki na owocową frużelinę:

  • 450 g mrożonych owoców leśnych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wody

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Owoce przełożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na średnim ogniu do czasu aż owoce puszczą sok, będą miękkie, a cukier całkiem rozpuszczony. Doprowadzić do wrzenia i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Szybko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić, a następnie przełożyć na pierwszy blat ciasta.

Składniki na krem waniliowo-kokosowy:

250 ml mleka zagotować z cukrem, ekstraktem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Pozostałe mleko zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, dodać do gotującego się mleka. Wymieszać do czasu aż budyń zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni budyniu). Miękkie masło zmiksować, łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierając. Krem przełożyć na frużelinę, przykryć drugim blatem ciasta.

Składniki na polewę:

Masło rozpuścić z cukrem pudrem, dodać kakao, dokładnie wymieszać, dodać mleko, regulując gęstość polewy. Gotować chwilę do zgęstnienia polewy. Udekorować ciasto.

Smacznego!

dr Oetker produkty
Ciasto makowe
Ciasto makowe z kremem i owocami
Ciasto na Boże Narodzenie
Boże Narodzenie przepisy
Kostka makowa

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker, więcej o produktach na www.oetker.pl

Komentarzy: 52

  1. Aga
    11 grudnia 2020 / 13:17

    Jak Ty to robisz, że kazde z ciasto spod Twojej ręki tak kusi 😊

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 1:08

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 <3

  2. Isia
    11 grudnia 2020 / 13:47

    Pycha, upiekę 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 1:08

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Kinia
    11 grudnia 2020 / 16:11

    Super ciasto!

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 1:08

      Dziękuję 🙂

  4. Gosia
    11 grudnia 2020 / 16:49

    Przepysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 1:09

      Dokładnie tak smakuje 😉

  5. Natula77
    11 grudnia 2020 / 18:29

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 1:09

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  6. Isia
    11 grudnia 2020 / 18:39

    Pycha, upiekę 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 1:09

      Polecam 🙂

  7. Majka
    11 grudnia 2020 / 19:21

    Obłędne 🥰 Idealne ciasto na święta 👍

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 1:09

      Bardzo się cieszę 🙂

  8. Majka
    11 grudnia 2020 / 19:42

    A miałam jeszcze pytać: jakiej dokładnie blaszki używasz przy tym wypieku? Czy zrobienie w blaszcze 24×24 będzie OK? Czy wyjdzie
    jednak za niskie?

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 1:12

      Moja mierzona od spodu ma 21×21 cm, a od góry właśnie 24×24 cm 🙂

  9. Asia
    11 grudnia 2020 / 22:54

    Piękne ❤️

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 1:12

      Dziękuję 🙂

  10. Ania
    12 grudnia 2020 / 18:52

    Pycha. A na blaszkę 24×32 to jak zwiększyć składniki?

    .

    • Karolina M
      17 listopada 2023 / 15:06

      Ja mam rant 25×35 i konieczna jest podwójna porcja

  11. Anna
    12 grudnia 2020 / 18:57

    Super wygląda. A na blaszkę 24 x 32 to jak zwiększyć składniki!

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2020 / 22:16

      Wychodzi 1,75 porcji 🙂

  12. Karo
    13 grudnia 2020 / 17:40

    Przepyszne na święta znów zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2020 / 12:27

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  13. ANN
    15 grudnia 2020 / 12:16

    Czy ciasto makowe mogę upiec dzień wcześniej i dopiero drugiego dnia przełożyć masą ?

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2020 / 15:14

      Jak najbardziej 🙂

  14. Ania
    17 grudnia 2020 / 14:50

    Ciasto jest pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2020 / 23:48

      Super, że posmakowało 🙂

  15. Asia
    18 grudnia 2020 / 14:11

    Dzień dobry. Mam własny dżem z czarnej porzeczki 😀 Czy mogę użyć zimiast mrożonych owoców?

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2020 / 23:49

      Tak, dżem z czarnej porzeczki też się super sprawdzi 🙂

  16. Zuza
    18 grudnia 2020 / 16:35

    Polecam bardzo dobre. Zamiast frużeliny dałam zwykły dżem.

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2020 / 23:50

      Super, że posmakowało 🙂

  17. Sylwia
    19 grudnia 2020 / 1:59

    No nie.. juz zaplanowałam wypieki, a tu takie cudeńko. Chyba jeszcze dorzucę 😉

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2020 / 23:51

      Super, bardzo polecam 🙂

  18. Asia
    17 stycznia 2021 / 8:17

    Czy można zamiast mielonego użyć suchego maku?

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2021 / 14:09

      Można użyć zwykłego i zmielić 🙂

  19. Jessica
    25 stycznia 2021 / 0:04

    Czy podane wymiary blachy to wielkość gotowego ciasta? Czy ciasto po przekrojeniu na dwa blaty finalnie będzie miało 1/2 tego wymiaru?

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2021 / 12:22

      Ciasto pieczemy na blaszce o podanych wymiarach, a później przekrawamy na dwa blaty 🙂

  20. Mia
    26 sierpnia 2021 / 13:19

    Rewelacyjne ciasto, „cos innego” goście zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      27 sierpnia 2021 / 10:57

      Ogromnie się cieszę 🙂

  21. Natasha
    20 listopada 2021 / 17:30

    Ciasto jest wspaniałe była próba przed bożym narodzeniem bo pierwszy raz zapraszam rodzinę do siebie i na pewno będzie powtórzone 🙂 Łatwiejsze niż wygląda i smakowo super 🙂

    • Marta
      Autor
      23 listopada 2021 / 19:22

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  22. Ania
    18 grudnia 2021 / 0:15

    Bardzo proszę o nazwę masła użytego w przepisie. Ostatnio używałam do ciasta biskup mlecznej doliny i ktem zważył mi się. Stąd moja prośba o masło.

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2021 / 2:05

      Niestety nie pamiętam jakie konkretnie masło użyłam do tego ciasta, ponieważ korzystam z różnych z mlecznej doliny także 🙂 Powodem zwarzenia kremu mogła być choćby różnica temperatur składników. Mam nadzieję, że uda się uniknąć takiej sytuacji, ale na szczęście zwarzony krem można uratować. Polecam lekko go ogrzać na parze – ustawiając miskę z kremem na garnku z gorącą wodą, tak aby garnek nie dotykał wody. Po ogrzaniu ponownie zmiksować na gładką, puszystą konsystencję.

  23. Ula
    21 grudnia 2021 / 23:29

    Czy w cieście ma być tylko 40g mąki?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:04

      Tak.

      • Wiola
        14 listopada 2023 / 23:26

        Czy mogę zrobić z podwójnej porcji na większą blachę?

        • Marta
          Autor
          15 listopada 2023 / 21:56

          Tak, oczywiście 🙂

  24. Iwona
    23 grudnia 2021 / 19:40

    Dzień dobry, czy blaty kroimy wzdłuż (tak jak biszkopt na tort) czy przekroić na pół i mamy wtedy dwa blaty o wym. 10,5×20?

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2021 / 2:00

      Witam 🙂 wzdłuż, tak jak na tort 🙂

  25. Kinga
    10 grudnia 2023 / 12:17

    Ciasto jest rewelacyjne 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2023 / 0:47

      Bardzo mi miło, że smakuje, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 1 =