Obłędne ciasto makowe z owocową frużeliną i waniliowo-kokosowym kremem na pewno podbije Wasze bożonarodzeniowe stoły. Wbrew pozorom ciasto jest proste do przygotowania i prace można rozłożyć w czasie, co jest ważne podczas przedświątecznej gorączki : ) Ciasto makowe wzbogaciłam o Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker, który dodał mu orzeźwiającej, cytrusowej nuty. Do przygotowania kremu użyłam natomiast mojego ulubieńca z serii Ze Świata Natury – Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru, który nie tylko potęguje intensywność smaku, ale również nadaje kremom super aromat. Polecam!!! Jeśli macie ochotę dowiedzieć się więcej na temat wanilii odsyłam do kompendium wiedzy na WS.PL
Składniki na ciasto makowe (blacha 21×21 cm):
- 150 g mielonego maku
- 4 jajka (wielkość L)
- 165 g cukru
- 1 opakowanie Cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetker
- 40 g mąki pszennej tortowej
- 15 g Ciemnego Kakao Dr. Oetker
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mak zalać wrzącą wodą do pokrycia i odstawić do wystygnięcia, a następnie odsączyć z nadmiaru wody np. używając lnianej ściereczki. Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę, powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Dodać odcedzony mak, skórkę pomarańczową oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać ubite białka i powoli wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i pokroić na dwa blaty.
Składniki na owocową frużelinę:
- 450 g mrożonych owoców leśnych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach wody
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Owoce przełożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na średnim ogniu do czasu aż owoce puszczą sok, będą miękkie, a cukier całkiem rozpuszczony. Doprowadzić do wrzenia i dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Szybko i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić, a następnie przełożyć na pierwszy blat ciasta.
Składniki na krem waniliowo-kokosowy:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
250 ml mleka zagotować z cukrem, ekstraktem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Pozostałe mleko zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, dodać do gotującego się mleka. Wymieszać do czasu aż budyń zgęstnieje. Garnek zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni budyniu). Miękkie masło zmiksować, łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierając. Krem przełożyć na frużelinę, przykryć drugim blatem ciasta.
Składniki na polewę:
- 50 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetker
- 2-3 łyżki mleka
Masło rozpuścić z cukrem pudrem, dodać kakao, dokładnie wymieszać, dodać mleko, regulując gęstość polewy. Gotować chwilę do zgęstnienia polewy. Udekorować ciasto.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker, więcej o produktach na www.oetker.pl
Jak Ty to robisz, że kazde z ciasto spod Twojej ręki tak kusi 😊
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 <3
Pycha, upiekę 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Super ciasto!
Autor
Dziękuję 🙂
Przepysznie wygląda 🙂
Autor
Dokładnie tak smakuje 😉
Moje smaki 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂
Pycha, upiekę 🙂
Autor
Polecam 🙂
Obłędne 🥰 Idealne ciasto na święta 👍
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
A miałam jeszcze pytać: jakiej dokładnie blaszki używasz przy tym wypieku? Czy zrobienie w blaszcze 24×24 będzie OK? Czy wyjdzie
jednak za niskie?
Autor
Moja mierzona od spodu ma 21×21 cm, a od góry właśnie 24×24 cm 🙂
Piękne ❤️
Autor
Dziękuję 🙂
Pycha. A na blaszkę 24×32 to jak zwiększyć składniki?
.
Ja mam rant 25×35 i konieczna jest podwójna porcja
Super wygląda. A na blaszkę 24 x 32 to jak zwiększyć składniki!
Autor
Wychodzi 1,75 porcji 🙂
Przepyszne na święta znów zrobię 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Czy ciasto makowe mogę upiec dzień wcześniej i dopiero drugiego dnia przełożyć masą ?
Autor
Jak najbardziej 🙂
Ciasto jest pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Dzień dobry. Mam własny dżem z czarnej porzeczki 😀 Czy mogę użyć zimiast mrożonych owoców?
Autor
Tak, dżem z czarnej porzeczki też się super sprawdzi 🙂
Polecam bardzo dobre. Zamiast frużeliny dałam zwykły dżem.
Autor
Super, że posmakowało 🙂
No nie.. juz zaplanowałam wypieki, a tu takie cudeńko. Chyba jeszcze dorzucę 😉
Autor
Super, bardzo polecam 🙂
Czy można zamiast mielonego użyć suchego maku?
Autor
Można użyć zwykłego i zmielić 🙂
Czy podane wymiary blachy to wielkość gotowego ciasta? Czy ciasto po przekrojeniu na dwa blaty finalnie będzie miało 1/2 tego wymiaru?
Autor
Ciasto pieczemy na blaszce o podanych wymiarach, a później przekrawamy na dwa blaty 🙂
Rewelacyjne ciasto, „cos innego” goście zachwyceni 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Ciasto jest wspaniałe była próba przed bożym narodzeniem bo pierwszy raz zapraszam rodzinę do siebie i na pewno będzie powtórzone 🙂 Łatwiejsze niż wygląda i smakowo super 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Bardzo proszę o nazwę masła użytego w przepisie. Ostatnio używałam do ciasta biskup mlecznej doliny i ktem zważył mi się. Stąd moja prośba o masło.
Autor
Niestety nie pamiętam jakie konkretnie masło użyłam do tego ciasta, ponieważ korzystam z różnych z mlecznej doliny także 🙂 Powodem zwarzenia kremu mogła być choćby różnica temperatur składników. Mam nadzieję, że uda się uniknąć takiej sytuacji, ale na szczęście zwarzony krem można uratować. Polecam lekko go ogrzać na parze – ustawiając miskę z kremem na garnku z gorącą wodą, tak aby garnek nie dotykał wody. Po ogrzaniu ponownie zmiksować na gładką, puszystą konsystencję.
Czy w cieście ma być tylko 40g mąki?
Autor
Tak.
Czy mogę zrobić z podwójnej porcji na większą blachę?
Autor
Tak, oczywiście 🙂
Dzień dobry, czy blaty kroimy wzdłuż (tak jak biszkopt na tort) czy przekroić na pół i mamy wtedy dwa blaty o wym. 10,5×20?
Autor
Witam 🙂 wzdłuż, tak jak na tort 🙂
Ciasto jest rewelacyjne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakuje, pozdrawiam 🙂