Krokiety wigilijne

Sekretem udanych wigilijnych krokietów jest nie tylko farsz, ale również naleśniki, które muszą być jednocześnie delikatne, aby nie zdominowały smaku, ale również elastyczne, by nie rwały się podczas zwijania. W wersji wigilijnej występują u nas przeważnie z kapustą i grzybami, choć w domu rodzinnym jedliśmy je zazwyczaj z suszonymi grzybami i pieczarkami, a w wersji dla dzieci nawet z pieczarkami i żółtym serem ; ) Smak krokietów idealnie podkreśli czerwone wino, które samo w sobie będzie również osobą świątecznego stołu. Polecam!!!

Krokiety Wigilijne

Składniki na naleśniki (ok. 12 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml mleka

Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto odstawić na kilka minut w temp. pokojowej, a następnie krótko smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu.

Składniki na farsz:

  • 750 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 250 g pieczarek
  • 40 g suszonych borowików
  • sól, pieprz

Borowiki zalać wrzątkiem i odstawić na ok. dwie godziny, aż będą miękkie. Następnie wodę odlać, przepłukać i pokroić w mniejsze kawałki. Kapustę wypłukać, zalać wodą do przykrycia, dodać łyżkę masła i gotować do miękkości ok. 45 minut. Odcedzić, poszatkować. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na pozostałym maśle, dodać suszone grzyby, całość przesmażyć. Dodać kapustę, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.

Dodatkowo:

  • 2 jajka (wielkość L)
  • bułka tarta

Przestudzony farsz nałożyć na naleśniki i zawinąć krokiety. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Do podania:

Wigilijne krokiety warto podać z czerwonym winem Cono Sur Bicicleta Carmenere, którego bardzo aromatyczna, owocowa nuta, idealnie podkreśla smak dania i dopełnia wigilijny posiłek.

Smacznego!

Krokiety na wigilie
Krokiety na Boże Narodzenie
Krokiety wigilijne przepis
Wino Cono Sur

*Wpis powstał przy współpracy z Cono Sur

Komentarzy: 16

  1. Aga
    16 grudnia 2020 / 14:42

    Cudownie wyglądają i dużo nadzienia jak lubię 🙂

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2020 / 15:02

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  2. karolina
    16 grudnia 2020 / 14:49

    jakiej średnicy patelni Pani używa do smażenia naleśników?

    • Marta
      Autor
      16 grudnia 2020 / 15:02

      Licząc od spodu patelni – 25 cm 🙂

  3. Isia
    16 grudnia 2020 / 15:26

    Uwielbiam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2020 / 12:06

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Gaba
    16 grudnia 2020 / 17:37

    Bez krokietów nie ma świąt 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2020 / 12:06

      Dokładnie 😀

  5. Nina
    16 grudnia 2020 / 20:31

    Proszę mi podesłać tą gore 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2020 / 12:06

      🙂 🙂 🙂

  6. Kasia
    17 grudnia 2020 / 9:56

    Super w tym roku się odważę bo pierwszy raz robię wigilie sama 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2020 / 12:12

      Bardzo się cieszę, że przepis się przyda i trzymam kciuki za wszystkie przygotowania 🙂

  7. Majka
    17 grudnia 2020 / 11:28

    Obowiązkowo na wigilijnym stole, wszyscy się nimi zajadają 😋 Tym razem zrobię Twoją wersję. Piękne zdjęcia 🥰

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2020 / 12:15

      Dziękuję <3 U nas krokiety to zawsze nr 1, trzeba robić ilości hurtowe 😉

  8. 22 grudnia 2020 / 16:07

    Przepis zapamiętany. W weekend przygotuję tą potrawę. Mam nadzieje, że będzie wszystkim smakowała. Rozejrzę się jeszcze po blogu.

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2020 / 21:25

      Polecam i życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 14 =