Ciasto Dakłas najlepszy przepis

Rewelacyjne ciasto, które podbiło cały świat – Ciasto Dakłas. Niesamowity smak, idealnie czekoladowe ciasto, aksamitny kajmakowy krem z bakaliami, a całość zwieńczona bezą. Najlepszy przepis na ciasto dakłas krok po kroku. Na końcu wpisu znajdziecie również film z przygotowania ciasta dakłas. Ciasto jest dość czasochłonne, ale proste do przygotowania i warte każdej chwili spędzonej w kuchni. Polecam!!!

Ciasto Dakłas
Ciasto Dakłas

Ciasto Dakłas przepis

Ciasto (blacha 23×33 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g ciemnego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 250 g cukru trzcinowego 
  • 185 ml mleka
  • 95 ml oleju rzepakowego
  • 185 ml świeżo zaparzonej kawy (daję 2 łyżeczki kawy na szklankę wrzątku)

Dodatkowo:

100 g dżemu z czarnej porzeczki

Ciasto Dakłas jak zrobić

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, wymieszać i odstawić. W drugim naczyniu wymieszać jajka z cukrem, mlekiem i olejem. Przesypać suche składniki i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem dolewać zaparzoną kawę, cały czas miksując na niskich obrotach. Przelać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (będzie dość rzadka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 min. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być mokry, ale może zostać delikatnie oblepiony ciastem, bo zostanie ono wilgotne po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ściąć górkę. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

Beza:

  • 3 białka (temperatura pokojowa)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach, do uzyskania gęstej, błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odrysować na papierze do pieczenia lub odwrócić do góry dnem, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie bezową masę rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krem:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
  • 300 g masy kajmakowej, schłodzonej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych daktyli

Daktyle i orzechy drobno posiekać. Kremówkę i mascarpone zmiksować na gęsty krem. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i stopniowo dodawać kajmak, miksując do połączenia. Na koniec dodać daktyle i orzechy, delikatnie wymieszać szpatułką.

Krem przełożyć na czekoladowe ciasto z dżemem. Całość przykryć ostudzoną bezą, schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekorować kakao. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Ciasto dakłas (ciasto dacquoise) – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥

.

Ciasto dakłas przepis
Ciasto dakłas przepis
przepis na ciasto dakłas
Przepis na ciasto dakłas
Ciasto Dakłas HIT
Ciasto Dakłas -najlepszy przepis
Ciasto Dakłas Dacquoise
Ciasto Dacquoise

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na ciasta .

Komentarzy: 24

  1. Aga
    7 lutego 2024 / 13:29

    Wygląda rewelacyjnie na pewno upiekę 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2024 / 13:18

      Polecam 🙂

  2. Isia
    7 lutego 2024 / 17:26

    Super ciasto!

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2024 / 13:19

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Kinga
    7 lutego 2024 / 19:01

    Mniam mniam pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2024 / 13:19

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂

  4. Mirka
    8 lutego 2024 / 20:39

    Ciasto z efektem wow, krem i beza sztos i samo ciasto czekoladowe to najlepsze jakie miałam okazję jeść, moim zdaniem jest świetne nawet jako samodzielny wypiek tylko trzeba by było dać pewnie większą porcję, na pewno powtórzę 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2024 / 23:22

      Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Natka
    13 lutego 2024 / 11:48

    Ciasto przepyszne dziękuję przepis już zapisany 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2024 / 23:23

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  6. Kora
    21 lutego 2024 / 23:35

    Mniam mniam 🤤

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:37

      Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

  7. Karolina
    23 lutego 2024 / 10:35

    Super przepis dziękuję 😊

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:37

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  8. Amanda
    26 lutego 2024 / 10:24

    Przepyszne ciasto! Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego 🥰
    Co prawda dałam 50g mniej cukru i 90g mniej kajmaku i tak uważam, że powinnam dać jeszcze mniej, więc podziwiam tych, którzy jedzą je bez żadnych modyfikacji 😃 👏

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:38

      Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

  9. Maria
    24 marca 2024 / 22:40

    Rewelacja wszyscy goście pytali o przepis 👍 nie dodaje komentarzy ale to kolejny taki udany wypieki z tej strony gratuluje!

    • Marta
      Autor
      25 marca 2024 / 1:05

      Bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za komentarz 🙂 🙂 🙂

  10. Paula
    8 kwietnia 2024 / 18:38

    Rewelacja robiłam pierwszy raz na pewno nie ostatni ❤️

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2024 / 9:58

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  11. Monika
    21 kwietnia 2024 / 13:06

    Ciasto zniknęło błyskawicznie – żyło jedynie 24 godziny 😅 Mogłaby Pani stworzyć osobny przepis na samodzielne ciasto czekoladowe z wykorzystaniem opisanego tutaj spodu czekoladowego? Tak dobrego ciasta czekoladowego już dawno nie jadłam, a połączenie kremu i bezy to majstersztyk. Dziękuję za ten przepis 🥰

      • Monika
        22 kwietnia 2024 / 8:36

        Ogromnie Pani dziękuję 😊 Dzisiaj będę testowała kolejny przepis na sernik Lotus 🤩

        • Marta
          Autor
          22 kwietnia 2024 / 10:52

          Super, życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 17 =