Rolada biszkoptowa – jak zrobić

Rolada biszkoptowa to jedno z ulubionych ciast moich dzieci. Bardzo szybka do przygotowania, każdemu smakuje i zostawia szerokie pole do popisu jeśli chodzi o jej wykończenie. Roladę możemy przygotować z rozmaitymi kremami, ale w klasycznej wersji z bitą śmietaną i galaretką smakuje wyśmienicie. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku jak przygotować roladę biszkoptową, a także film z przygotowania. Polecam!!!

Jak zrobić roladę biszkoptową

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką

Składniki (blaszka z wyposażenia piekarnika):

  • 5 jajek wielkość L
  • 80 g cukru najlepiej drobnego
  • 50 g mąki pszennej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Do masy przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) ok 10 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto na ściereczkę kuchenną i delikatnie zdjąć papier do pieczenia, a następnie zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • 1 galaretka

Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić do stężenia.

Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 15 g cukru pudru
  • 1 fix do śmietany (opcjonalnie, polecam w cieplejsze dni)

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (i fixem, jeśli używamy). Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w małą kostkę. Połowę porcji przełożyć do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Ostudzony biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną z galaretką. Ściśle zwinąć roladę, owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Jak zrobić roladę z bitą śmietaną przepis i film

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką
Przepis na roladę biszkoptową
Rolada przepis

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na ciasta .

Komentarzy: 14

  1. Paula
    21 lutego 2024 / 23:34

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:36

      Cieszę się, że smakowała 🙂

  2. Isia
    23 lutego 2024 / 10:34

    Pyszna roladka ❤️

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:37

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  3. Ania
    24 lutego 2024 / 10:57

    Coś wspaniałego! Zrobiłam bardzo proste a efekt pierwsza klasa 😊

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:38

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  4. Aga
    27 lutego 2024 / 17:24

    Super przepis 😊

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 10:39

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  5. Paulina
    2 marca 2024 / 0:31

    Bardzo dobry przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 11:07

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  6. Magda
    10 marca 2024 / 14:14

    Pyszna wyszła dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2024 / 11:12

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  7. Marlena
    18 marca 2024 / 0:16

    Zrobiłam i ja na weekend domownicy zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2024 / 12:29

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 16 =