Ciasto Popapraniec

Ciasto Popapraniec nazwę ma mało zachęcającą, choć wybrana została nieprzypadkowo : ) Ciasto łączy w sobie bardzo wiele smaków – kokosowy, śmietankowy, kakaowy, czekoladowy i także lekko kwaskowy za sprawą czarnej porzeczki. Ten pozorny miszmasz komponuje się ze sobą idealnie i smak całości jest naprawdę wyjątkowy. Przepis jest bardzo prosty do przygotowania, więc polecam wypróbować!!! 


ciasto-popapraniec

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać niewielkimi partiami cukier. Dodać żółtka, dokładnie zmiksować, a następnie powoli cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując na niskich obrotach. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na przemian nakładać łyżką 3 różne masy, tak aby wzór mniej więcej przypominał trójkolorową szachownicę ; ) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Zostawić w formie przez kolejne 10 minut, po czym wyjąć, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić na kratce. Następnie przekroić na dwa równe blaty.

Składniki na masę:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 50 g płatków migdałów

Składniki na polewę:

  • 50 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka wody

Budyń rozmieszać z 125 ml mleka. Pozostałą część zagotować i wlać przygotowaną masę. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy budyń zgęstnie zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i łyżką wody.

Jeden blat ciasta posmarować 3/4 budyniowej masy, przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą masą. Na masę wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, wysypać uprażone płatki migdałowe i pokryć czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce co najmniej przez kilka godzin.

Smacznego!


ciasto-popapraniec-przepis


przepis-na-ciasto-popapraniec

 

Inspiracja 

Komentarzy: 46

  1. 12 października 2016 / 10:03

    Robiłam to ciasto już kilka razy. Pyszne i eleganckie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:25

      Masz rację to ciasto ma w sobie coś niezwykłego 🙂 Kto raz zrobi na pewno do niego wróci 🙂

  2. Majka
    12 października 2016 / 12:24

    Efektowne ciacho 😊 A nazwa wyjątkowa 😉

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:24

      Efektowne i pyszne 🙂

  3. Renia
    12 października 2016 / 12:49

    Mniam 🙂 moja koleżanka zrobiła je kiedyś na swoje imieniny, a teraz także ja będę mogła spróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:24

      Pewnie, że tak i może nawet przed imieninami żebyś nie czekała zbyt długo 😉

  4. Agata
    12 października 2016 / 14:50

    Pysznie się prezentuje chętnie wypróbuję 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:24

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

  5. natalia
    12 października 2016 / 15:47

    Mniam wygląda cudnie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:23

      Dziękuję 🙂

  6. Milka
    12 października 2016 / 17:58

    Uwielbiam takie ciacha 🙂 czy masa budyniowa jest mocno zbita, bo tak wyglada a Nie przepadam za mocno lejącymi bo budyniu nie za bardzo toleruje 😉

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:23

      Tak, masa jest mocno zwarta, też takie lubię 🙂 jeśli ktoś woli zwarte mniej polecam dać 250 g masła lub więcej mleka do budyniu 🙂

  7. Inga
    12 października 2016 / 21:38

    Mmmm już się chłodzi w lodówce jutro dam update jak smakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:22

      Koniecznie 🙂

      • Inga
        13 października 2016 / 10:30

        Tak jak obiecałam spieszę donieść, że ….ciasto jest pyszne 🙂 pozdrawiam ciepło 🙂

        • Marta
          Autor
          13 października 2016 / 23:44

          Super, dziękuję 🙂

  8. Ula
    12 października 2016 / 22:17

    U mnie w domu też się je piecze a nazwa wcale nas nie zniechęca wręcz przeciwnie każdy od razu się uśmiecha jak ją słyszy 🙂 Piękne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2016 / 23:22

      Dziękuję 🙂

  9. Gosia
    13 października 2016 / 15:19

    Pyszne do jesiennej kawki ideał 🙂

    • Marta
      Autor
      13 października 2016 / 23:48

      Super, że posmakowało 🙂

  10. Sonia
    13 października 2016 / 20:18

    Ciasto jest super, na pierwszy rzut oka totalny chaos i nic mi do siebie nie pasowało, ale zaryzykowałam i warto 🙂 cała rodzinka się zajada 🙂

    • Marta
      Autor
      13 października 2016 / 23:48

      Bardzo mi miło, ryzyko czasem się opłaca 🙂

  11. Danusia
    14 października 2016 / 12:05

    Robiłam i zrobię kolejny raz, pyszne ciasto.

    • Marta
      Autor
      14 października 2016 / 21:30

      Super 🙂

  12. Agnieszka
    15 października 2016 / 22:00

    Przepyszny placek dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 0:02

      Bardzo proszę, miło mi, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      16 października 2016 / 13:22

      Ciekawa jestem Twojej wersji 🙂

  13. Zuza
    17 października 2016 / 9:51

    Może i to ciasto jest trochę popaprane ale za to jakie pyszne!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 13:22

      🙂 🙂 🙂

  14. 19 października 2016 / 21:48

    Idealne na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:57

      Zdecydowanie tak 🙂 pozdrawiam 🙂

  15. Donia
    20 października 2016 / 21:08

    Przepyszne wyszło! a następnego dnia jeszcze smakowitsze 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2016 / 0:20

      Super, drugiego dnia smaki idealnie się przegryzają 🙂

  16. nela35
    28 października 2016 / 13:48

    W pieczeniu najlepsze jest dekorowanie 🙂 W szczególności pysznymi kremami przez bawełniany rękaw, tworząc różne wzory.

    • Marta
      Autor
      29 października 2016 / 1:29

      U mnie z dekoracjami akurat bywa różnie 😉

  17. Pati
    4 stycznia 2017 / 15:35

    Przepyszne!!!! nazwa pasuje mi się podoba 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2017 / 0:40

      Super, że posmakowało 🙂

  18. Majka
    29 stycznia 2017 / 11:56

    Pycha 😋 Świetne połączenie smakowe 😉

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 0:03

      Dokładnie, niby wszystko z innej beczki, a połączenie genialne 🙂

  19. m.
    2 kwietnia 2017 / 23:28

    Smakuje obłędnie !!! 🙂

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 0:20

      Cieszę się, że posmakowało :)))

  20. Jess
    14 kwietnia 2017 / 19:35

    Pycha wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:42

      Bardzo mi miło 🙂

  21. Marlena
    7 stycznia 2018 / 18:36

    Super przepis goście zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2018 / 1:18

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 15 =