Ciasto Popapraniec nazwę ma mało zachęcającą, choć wybrana została nieprzypadkowo : ) Ciasto łączy w sobie bardzo wiele smaków – kokosowy, śmietankowy, kakaowy, czekoladowy i także lekko kwaskowy za sprawą czarnej porzeczki. Ten pozorny miszmasz komponuje się ze sobą idealnie i smak całości jest naprawdę wyjątkowy. Przepis jest bardzo prosty do przygotowania, więc polecam wypróbować!!!

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23 x 33 cm):
- 5 jajek (wielkość L)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki maku
- 1 łyżka kakao
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać niewielkimi partiami cukier. Dodać żółtka, dokładnie zmiksować, a następnie powoli cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując na niskich obrotach. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na przemian nakładać łyżką 3 różne masy, tak aby wzór mniej więcej przypominał trójkolorową szachownicę ; ) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Zostawić w formie przez kolejne 10 minut, po czym wyjąć, zdjąć papier do pieczenia i całkowicie ostudzić na kratce. Następnie przekroić na dwa równe blaty.
Składniki na masę:
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- 50 g płatków migdałów
Składniki na polewę:
- 50 g gorzkiej czekolady (70%)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wody
Budyń rozmieszać z 125 ml mleka. Pozostałą część zagotować i wlać przygotowaną masę. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy budyń zgęstnie zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliły. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i łyżką wody.
Jeden blat ciasta posmarować 3/4 budyniowej masy, przykryć drugim blatem i posmarować pozostałą masą. Na masę wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, wysypać uprażone płatki migdałowe i pokryć czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce co najmniej przez kilka godzin.
Smacznego!


Robiłam to ciasto już kilka razy. Pyszne i eleganckie 🙂
Autor
Masz rację to ciasto ma w sobie coś niezwykłego 🙂 Kto raz zrobi na pewno do niego wróci 🙂
Efektowne ciacho 😊 A nazwa wyjątkowa 😉
Autor
Efektowne i pyszne 🙂
Mniam 🙂 moja koleżanka zrobiła je kiedyś na swoje imieniny, a teraz także ja będę mogła spróbować 🙂
Autor
Pewnie, że tak i może nawet przed imieninami żebyś nie czekała zbyt długo 😉
Pysznie się prezentuje chętnie wypróbuję 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak smakowało 🙂
Mniam wygląda cudnie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Uwielbiam takie ciacha 🙂 czy masa budyniowa jest mocno zbita, bo tak wyglada a Nie przepadam za mocno lejącymi bo budyniu nie za bardzo toleruje 😉
Autor
Tak, masa jest mocno zwarta, też takie lubię 🙂 jeśli ktoś woli zwarte mniej polecam dać 250 g masła lub więcej mleka do budyniu 🙂
Mmmm już się chłodzi w lodówce jutro dam update jak smakuje 🙂
Autor
Koniecznie 🙂
Tak jak obiecałam spieszę donieść, że ….ciasto jest pyszne 🙂 pozdrawiam ciepło 🙂
Autor
Super, dziękuję 🙂
U mnie w domu też się je piecze a nazwa wcale nas nie zniechęca wręcz przeciwnie każdy od razu się uśmiecha jak ją słyszy 🙂 Piękne zdjęcia 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pyszne do jesiennej kawki ideał 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Ciasto jest super, na pierwszy rzut oka totalny chaos i nic mi do siebie nie pasowało, ale zaryzykowałam i warto 🙂 cała rodzinka się zajada 🙂
Autor
Bardzo mi miło, ryzyko czasem się opłaca 🙂
Robiłam i zrobię kolejny raz, pyszne ciasto.
Autor
Super 🙂
Przepyszny placek dziękuję za przepis 🙂
Autor
Bardzo proszę, miło mi, że posmakował 🙂
robiłam go kiedyś w trochę innej wersji 🙂
Autor
Ciekawa jestem Twojej wersji 🙂
Może i to ciasto jest trochę popaprane ale za to jakie pyszne!!! 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Idealne na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam 🙂
Autor
Zdecydowanie tak 🙂 pozdrawiam 🙂
Przepyszne wyszło! a następnego dnia jeszcze smakowitsze 🙂
Autor
Super, drugiego dnia smaki idealnie się przegryzają 🙂
W pieczeniu najlepsze jest dekorowanie 🙂 W szczególności pysznymi kremami przez bawełniany rękaw, tworząc różne wzory.
Autor
U mnie z dekoracjami akurat bywa różnie 😉
Przepyszne!!!! nazwa pasuje mi się podoba 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pycha 😋 Świetne połączenie smakowe 😉
Autor
Dokładnie, niby wszystko z innej beczki, a połączenie genialne 🙂
Smakuje obłędnie !!! 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało :)))
Pycha wyszło 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Super przepis goście zachwyceni 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Świetne ciasto – wyszło puszyste, lekkie – pyszne.
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Rewelacyjne piekłam już drugi raz z tego przepisu i za każdym razem się udało a nie mam ręki do ciast 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Pyszne dziękuję ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂